Вести

Поплаве угрожавају живот становника у Чамурлији

Ниш, 13. април 2018. 

У насељу Чамурлија, са десне стране Чамурлијског пута, налазе се породичне куће и приватна фирма која је претрпела највећу штету, у последњих девет месеци. Марта месеца 2018 године, за 3 недеље, мештане је 5 пута задесила поплава као последица изградње више пословних и услужних објеката у непосредној близини. 

Проблем је настао као последица затрпавања јавног одвода воде и вода из канала се излива у објекте и дворишта поред пута, угрожава имања, јавне површине и обе траке пута у дужини од најмање 2 км. 

Мештани угроженог подручја обратили су се Демократској странци јер због настале ситуације трпе велику материјалну и душевну штету. Због поплава може доћи до урушавања објеката, имовина тих људи је угрожена, куће су пуне влаге. 

Након прве поплаве они су контактирали све надлежне органе, без реакције тим поводом. Контактирана је комунална полиција, комунална инспекција и Општина Црвени Крст. 

Комунална инспекција ГО Црвени крст упутила је мештане на републичког инспектора за путеве из нишавског округа, који се није одазвао позиву. 

Опширније

ДС захтева повлачење тачака са седнице СГ или јавно гласање

Ниш, 4. априла 2018. 

Одборничка група Демократске странке доставиће захтев Скупштини Града Ниша да се са дневног реда 24. Седнице, заказане за уторак, 10. април 2018. године, повуку тачке које се односе на отуђење нишког аеродрома. Демократска странка сматра да пренос удела и управљачких права није ништа друго него отимање нишког аеродрома.

Захтевамо од градске власти да од овог предлога одустане, а одборнике у Скупштини града да се сете положене заклетве, да ће часно и непристрасно вршити дужност одборника, руководећи се интересима грађана. Интерес грађана свакако не може бити отуђење (поклањање) аеродрома, коју градска власт планира.

Уколико власт одлучи да се о наведеној тачки ипак расправља и да се одборници о томе изјашњавају, захтеваћемо да гласање буде јавно, прозивком. Па да видимо, јавно, без икаквих тајни, ко су ти одборници који гласају против интереса грађана и града.

Покренућемо иницијативу да се одборницима Скупштине Града Ниша доставе на увид Уговор из 2010 године али и Анекс уговора из 2016. о којима власт говори предходних дана, а све како би се спречила даља манипулација грађана Ниша. 

Опширније

ДС одговара Булатовићу: Не умете да водите ни скупштину станара, а камоли Град

Ниш, 2. априла 2018. 

Иако СНС покушава да убеди грађане Србије да је пре њих у Србији све било лоше а од њих почиње историја, стварност је на њихову жалост другачија: од 2012, када су пресвучени радикали дошли на власт, Србија а са њом и Ниш, тону у све дубљи мрак, у све теже и теже стање.

Иако је Ниш одувек био град отвореног срца, који је увек радо прихватао све који дођу да живе у њему, ипак је потребно понешто и научити о његовој историји. Између осталог, треба научити да је Ниш свој аеродром имао јос далеке 1935 године, да су са њега полетали и слетали авиони који су превозили путнике до Солуна и назад и да га од тада нико никоме није поклањао, већ је он одувек служио на корист не само Нишлијама већ и људима који живе у региону. Служио је и храбрим војним пилотима који су се борили да сачувају територију Србије а самим тим и Ниш. И када је 1999 године уништен, грађани Ниша су уз помоц Владе краљевине Норвешке, здушно помагале да се он обнови и стави у функцију, јер знају колико нишки аеродром значи Граду. 

Од тада је нишки аеродром кренуо да се развија, понекад успешно, понекад мање успешно, али се развијао. Град је улагао у оспособљавање писте, изградњу зграде, субвенционисао летове компанија које су хтеле да лете из Ниша… Једино ЈАТ а касније и АИР Сербиа нису хтели да лете са нишког аердрома, вероватно зато, што како рече СНС председник, “држава је дозволила нишком Аеродрому "Константин Велики" да се развија, иако одузима путнике београдском Аеродрому “Никола Тесла”.

 

Опширније

Пале су маске

Ниш, 31. марта 2018. 

Демократска странка је пре само неколико месеци а и на јучерашњој конференцији за новинаре упозоравала грађане Ниша а и саму градску власт да се припрема потпуна предаја нишког аеродрома Министарству, односно Београду. Самим тим град Ниш остаје без једног од кључног мотора развоја не само града Ниша већ и читавог региона. То је нарочито дошло до изражаја оног тренутка када је потписан тајни уговор о концесији Владе Републике Србије и концесионара. И поставља се питање да ли ће после оваквог потеза актуелна напредна власт предати и читав Град Ниш Београду, рекао је на конференцији Миодраг Станковић, председник Градског одбора ДС у Нишу.

Миодраг Станковић додаје да се Демократска странка придружује оправданом протесту и незадовољству грађана Ниша, због једне овакве скандалозне Одлуке Градског Већа, да се Аеродром Ниш преда на управљање Министарству, односно београдском аеродрому.

“Позивам све колегинице и колеге одборнике, да не изгласају један овакав штетан предлог Одлуке Градског већа да се нишки аеродром преда Београду”, изјавио је Миодраг Станковић. 

Опширније

Припрема се утапање нишког аеродрома у систем Аеродрома Србије

Ниш, 30. марта 2018. 

Генерални директор ЈП Аеродром Ниш је потврдио да је са ценом од 3 евра по одлазећем путнику за све пружене аеродромске услуге, немогуће успоставити комерцијално одрживи рад, чак и да је број путника на годишњем нивоу 1 милион.

Поставља се питање какве је то планове краткорочне, средњорочне и дугорочне усвајала Скупштина Града, јер у плановима стоји да ће Аеродром функционисати на комерцијалном нивоу. Да ли су ти планови били лажно представљени, ако директор каже да са ценом од 3 евра која је до сада била, немогуће имати комерцијално одрживи рад. У закључку са предлогом активности из Министарства који је потписала Зорана Михајловић стоји да ће јавно предузеће Аеродром Ниш у будуће проактивно, преко надлежног сектора Министарства, обављати нужне консултације приликом утврђивања цена аеродромских услуга, рутама и другим питањима од значаја за ваздухопловно тржиште Републике Србије, све у најбољем интересу града Ниша и државном интересу. 

Опширније

Адреса одбора

Демократа је

...пристојан. Никада не вређа друге, без обзира на ситуацију у којој се нађе.