Вести

У буџету нема прихода као резултат лошег планирања активности

Ниш, 7. јула 2017. 

Градска власт у Нишу усвојила је Одлуку о измени Одлуке о задуживању Града Ниша на седници Скупштине Града Ниша, којом се брише пројекат у улици Ивана Милутиновића. А с друге стране средства из кредита усмерена су на Јужни колектор, Чаирски колектор, водоснабдевања села Хум, Лозни калем, део за Виноградарски институт. Проблем је што у образложењу не стоји за које локације градска власт на челу са СНС за две године није успела да прибави грађевинске дозволе. У образложењу се не види због чега се тачно одустало од радних зона у улици Ивана Милутиновића. Да ли је због тога што је неки инвеститор одустао или је разлог нешто сасвим друго. Грађани Ниша треба да знају да се ради о новцу који је требало да се употреби за сређивање водоводне и канализационе мреже и прилазних путева у улици Ивана Милутиновића код Сточног трга у Нишу.

Дакле, из лошег планирања буџета, сада се прешло на лоше планирање активности.

Из завршног буџета за 2016. годину се види да је износ реализације кредита од планираних милијарду динара негде око 600 милиона динара. Немамо образложење како је потрошен тај новац. Видимо да у Нишу нема никаквих кранова, ништа се не гради у нашем граду, ништа се не ради. За шта се онда Град задужује?!

Град Ниш се тренутно налази у незавидној фискалној позицији. Град је на крају 2016. године каснио у плаћању својих обавеза у износу од око 3 милијарде динара, што представља више од трећине буџета, а рачун Града је у претходне три године готово непрекидно био изложен принудним наплатама.

На неодрживост буџета Ниша указује и податак из извештаја Фискалног савета да је Град био принуђен да узима и кредите за ликвидност.

За фискалну стабилизацију Ниша у буџету Града тренутно недостаје између милијарду и милијарду и по динара годишње (15% буџета) које би морале да се обезбеде што пре, уштедама или повећањем прихода. Уколико имамо у виду да је приход од пореза на зараде мањи у 2016. за 419 милиона динара у односу на 2012. годину, па помножимо тај износ са годинама власти СНС доћи ћемо до износа који је потребан за финансијску консолидацију. Доћи ћемо до закључка да је све мање радних места у Граду као и да је кључни проблем управо власт СНС!

За потпуно оздрављење јавних финансија Ниша потребно је, одмах након стабилизације јавних финансија, снажно повећање инвестиција у инфраструктуру. Улагањем у опремање радних зона јесте начин да се дође до нових радних места али је проблем промена плана активности која уноси конфузију. Ако се нешто запланира на почетку године, коректно је да се данас каже да се план активности мења зато што је инвеститор одустао, зато што нису прибављене дозволе за то.

Ова власт није успела да пронађе ниједну нову локацију за радне зоне. Ово што сада имамо јесу локације које су почеле да се опремају за време власти Демократске странке.

С обзиром на све ово, не можемо бити оптимисти ни по питању ових локација које су одређене за радне зоне. Евидентно је да се мењају планови, мењају активности, а прихода нема нигде - изјавио је Миодраг Станковић, шеф одборничке групе Демократске странке у Скупштини Града Ниша. 

Адреса одбора

Демократа

...воли да сазнаје нове ствари. Интересује га све што води напретку и бољим решењима проблема.