Вести

Демократе траже расписивање ванредних локалних избора

Ниш, 5. октобра 2017. 

На данашњи дан пре 17 година направљена је прекретница да Србија више није земља која је у отвореном сукобу са другим земљама. Али нажалост и даље немамо правну државу, немамо демократију, немамо независне медије поново се у власти окупљају они због којих се и десио 5. октобар. И ма колико се ова власт трудила да поништи тековине 5. октобра неће јој успети да икога убеди да то није историјски важан дан за Србију.

И после скоро шест година власти у Нишу, Српска напредна странка и даље не уме да води град, и даље се свађају око руководећих функција, јер сматрају да је то политички плен који не знају ни да поделе, а притом заборављају на оне због којих постоји тај њихов «политички плен», заборављају на грађане... Иако је Демократска странка указивала на пропусте у формирању Комисије која треба да спроведе процедуру избора 10 директора највећих јавних предузећа у Нишу, говорили смо да комисију треба саставити од уско стручних људи, а не страначких, међутим власт на челу са СНС је остала глува на све то и формирала страначку комисију преко које су желели да утичу на избор и постављење својих партијских директора... Очигледно је да ни то нису умели да ураде како треба, у току је велика унутар страначка борба за преузимање јавних предузећа.... Борба извршне и законодавне власти, односно борба Градског већа и Скупштине Града Ниша, јер је комисију изабрала Скуптина Града Ниша.

Ситуација у Нишу је јако лоша, сваког дана све више људи одлази из Ниша, све је мање запослених, то се јасно види кроз реализацију буџета Града, где су приходи од пореза на зараде од 2012 године из године у годину све мањи и мањи. У 2016. је приход од пореза на зараде био чак за 419 милиона динара мањи него у 2012. У 2017 је он још мањи. Од обећаних нових фирми и инвестиција нема ништа ни на видику.

Како су почели да се свађају изгледа да предстоји и затварање јавних предузећа, већини директора је мандат истекао 2 октобра. А ко ће онда да брине о смећу, о хигијени, о грејању...? Све то изгледа нимало не брине шестогодишњу власт у Нишу, њима је битно да изаберу своје директоре. А док то не ураде, град ће престати да функционише.

Због тога што Српској напредној странци, грађани нису битни, због тога што не умеју да воде ни градске општине, ни сам град, Демократска странка тражи да се распишу ванредни локални избори, како би неспособна власт била смењена и како би коначно град Ниш могао да почне да функционише, да нишлије и нишлијке не буду грађани другог реда у односу на грађане Београда, чији пензионери ће изгледа једини у Србији а све због избора, примити и тринаесту пензију. Господо из СНС, време је да се склоните са власти!

Адреса одбора

Демократа је

...искрени борац за социјалну правду. Свака неправда и свако угрожено право га одмах покрену на акцију. Његови суграђани сматрају га најбољим адвокатом својих интереса.