Вести

Власт СНС претвара људе у статистичке бројке

Ниш, 25. јануара 2018.

Национална служба за запошљавање Филијале Ниш дала је податак да је незапосленост у паду за 8%, да се тренутно на евиденцији за запошљавање налази 27.548 лица, док их је пре две године било и преко 30.000.

Овим подацима власт обмањује грађане да је незапосленост смањена. Држава је пре извесног времена променила начин на који статистички води број запослених и незапослених лица. Сада се много лакше пољављује та бројка да је лице запослено. Наиме, довољно је да имате један радни дан у месецу и ви сте запослени, што се наше државе тиче. То значи, да садашњи број запослених није релевантан, и не можемо да га поредимо са ранијим периодом. Раније, то није био случај, и зато ова данашња статистика Републичког завода за статистику није упоредива са статистиком за време власти Демократске странке.

Ово говори да власт СНС претвара људе у статистичке бројке. Нама никада није било важно да манипулишемо бројкама, када је у питању број незапослених лица. Нама је одувек била најважнија брига о томе како људи живе. Поставља се питање, да ли неко ко ради 10 дана у години за одређени износ прихода, може са тим приходом да преживи целу годину? Очигледно да за ову власт може!

Приход од пореза на зараде у буџету града Ниша јасно говори да имамо све мање запослених лица. Приход од пореза на зараде је у опадању од 2012. до 2016. године. Иако имамо наизглед веће запошљавање, 2012. године приход од пореза на зараде био је око 4 милијарде и 100 милиона динара, потом је пао на 3 милијарде и 900 милиона, да би 2016. године био чак 419 милиона мањи него 2012. Разлика је дакле преко 400 милиона динара, довољно новца за изградњу 6 нових вртића или 3 нове основне школе, или изградњу Азила за псе и још много тога. Подсећам вас да је за време власти Демократске странке изграђено и реконструисано 8 обданишта, изграђено је 5 нових основних школа и реконструисано више основних и средњих скола…

За време од када је власт СНС-а у Нишу, изгубљено је више од 1000 нових радних места тако што је раскинут уговор са Дајтек-ом (фабрика електронских компоненти) и раскинут је уговор са Италнис-ом. Одласком око 500 радника из МИН “Вагонке” и МИН “Локомотиве” Ниш је остао без Машинске индустрије. Гашењем „Грађевинара“ 1117 радника је остало без посла. Некада је у Јастрепцу радило 1.700 радника, сада крај реструктуирања чека њих 80 и око 800 других поверилаца. Од укупно 300, у Нишкој млекари остало је још свега двадесетак производних радника. У Нишком Вулкану, остало је свега педесетак радника и 20 људи у администрацији, од њих 230 колико их је укупно било. У ЈКП “Горица” 58 људи је остало без посла, јер су проглашени за технолошки вишак.

Неопходно је оживети привреду у нашем граду. У периоду од 2008-2012. године у наш град су дошле озбиљне инвестиције, доведене су фабрике Јура, Шинвон, Бенетон, урађени су први и најважнији кораци за довођење фабрике Јохнсон Елецтриц. Запослено је преко 5000 људи. Домаћа привреда није била оптерећена великим наметима од стране државе, па је самим тим и боље функционисала. Данас, привреда у граду све теже функционише, па самим тим и све више људи који “трбухом за крухом” одлази из нашег града и земље.

На конференцији је говорио Миодраг Станковић, председник Градског одбора Демократске странке у Нишу

Адреса одбора

Демократа је

...искрени борац за социјалну правду. Свака неправда и свако угрожено право га одмах покрену на акцију. Његови суграђани сматрају га најбољим адвокатом својих интереса.