Vesti

Demokrate najoštrije osuđuju vandalski čin paljenja automobila

Niš, 16. novembra 2017. 

Gradski odbor DS u Nišu, najoštrije osuđuje vandalski čin paljenja automobila zamenika gradonačelnika u Nišu i poziva nadležne organe da što pre pristupe otkrivanju počinilaca ovog nedela, a nadležne sudske organe, da nakon otkrivanja i procesuiranja počinilaca, maksimalnom kaznom kazni one koji su to nedelo učinili.

Politički sukobi ne smeju da se pretvore u ovakve obračune i pozivamo sve političke organizacije da svojim postupcima i aktivnostima doprinesu smanjenju političke tenzije čije posledice mogu da dovedu do još većih problema.

Pozivamo vladajuću stranku, koja je najodgovornija, između ostalog i za bezbednost u gradu, da kroz institucije sistema doprinese unapređenju bezbednosti u našem gradu, jer ako se ovo dešava drugom čoveku grada šta onda mogu da očekuju građanke i građani Niša? 

Opširnije

U DS-u formiran Forum penzionera, žena i omladine

Niš, 28. oktobra 2017. 

Demokratska stranka je zaokružila izborni ciklus izborima za Forum penzionera, Forum žena i Demokratske omladine. Gradski odbor DS Niš dobio je svoje predstavnike u novoformiranim predsedništvima, Slavoljub Stamenković izabran je u Predsedništvu FP, Svetlana Radovanović u Predsedništvu FŽ i Momir Radović u Predsedništvu DO.

Penzioneri, žene i mladi su delovi našeg društva koji se nalaze u najlošijem položaju.

Pristojan život podrazumeva da svaki čovek ima mogućnost školovanja, zapošljavanja, stvaranja, porodice i uživanja u svojim penzionerskim danima.

Penzionerima je oteto preko 430 miliona evra penzija! Ako računamo i usklađivanje rasta troškova života i inflacije ovaj iznos je veći od 600 miliona evra!

Iako je u vlasti stranka koja se deklarativno zalaže za penzionere upravo oni nisu položili ispit zaštite stečene imovine penzionera.

Zato je DS formirao Forum Penzionera kao autentičnu potrebu da se u rukovodostvu stranke čuje i njihov glas.

Ono što DS garantuje je DA ĆEMO PENZIONERIMA VRATITI PENZIJE!

Opširnije

DS Medijana traži vanredne lokalne izbore

Niš, 12. oktobra 2017. 

Posle 5 godina vlasti SNS na opštini Medijana, od nekada najorganizovanije i jedne od najboljih opština u Srbiji koja je i u međunarodnim organizacijama bila aktivna i značajna članica, izgleda da je postala opština u kojoj ni jedno rukovodstvo ne može da se održi na vlasti u punom četvorogodišnjem mandatu i kao takva sve više gubi ulogu i značaj koji je imala.

U vreme vršenja vlasti u GO Medijana, DS je uspešno realiozovala veliki broj projekata (izgradnja objekta na arheološkom nalazištu Medijana, uređenje velikog broja sportskih terena, uređeni su parkovi, međublokovski prostor, otvorena dva nova uslužna centra), pružana pomoć osobama sa invaliditetom i smetnjama u razvoju, uređen način zauzeća i korišćenja javnih površina. Rebalans budžeta je vršen jednom godišnje, troškovi funkcionisanja Skupštine, Veća i radnih tela su bili minimalni, sa malim brojem komisija i plaćenih funkcionera. Gradska opština Medijana je bila efikasna, radila u okviru nadležnosti koje su joj dodeljene Statutom i drugim aktima nadležnih organa.

Opširnije

Demokrate traže raspisivanje vanrednih lokalnih izbora

Niš, 5. oktobra 2017. 

Na današnji dan pre 17 godina napravljena je prekretnica da Srbija više nije zemlja koja je u otvorenom sukobu sa drugim zemljama. Ali nažalost i dalje nemamo pravnu državu, nemamo demokratiju, nemamo nezavisne medije ponovo se u vlasti okupljaju oni zbog kojih se i desio 5. oktobar. I ma koliko se ova vlast trudila da poništi tekovine 5. oktobra neće joj uspeti da ikoga ubedi da to nije istorijski važan dan za Srbiju.

I posle skoro šest godina vlasti u Nišu, Srpska napredna stranka i dalje ne ume da vodi grad, i dalje se svađaju oko rukovodećih funkcija, jer smatraju da je to politički plen koji ne znaju ni da podele, a pritom zaboravljaju na one zbog kojih postoji taj njihov «politički plen», zaboravljaju na građane... Iako je Demokratska stranka ukazivala na propuste u formiranju Komisije koja treba da sprovede proceduru izbora 10 direktora najvećih javnih preduzeća u Nišu, govorili smo da komisiju treba sastaviti od usko stručnih ljudi, a ne stranačkih, međutim vlast na čelu sa SNS je ostala gluva na sve to i formirala stranačku komisiju preko koje su želeli da utiču na izbor i postavljenje svojih partijskih direktora... Očigledno je da ni to nisu umeli da urade kako treba, u toku je velika unutar stranačka borba za preuzimanje javnih preduzeća.... Borba izvršne i zakonodavne vlasti, odnosno borba Gradskog veća i Skupštine Grada Niša, jer je komisiju izabrala Skuptina Grada Niša.

Situacija u Nišu je jako loša, svakog dana sve više ljudi odlazi iz Niša, sve je manje zaposlenih, to se jasno vidi kroz realizaciju budžeta Grada, gde su prihodi od poreza na zarade od 2012 godine iz godine u godinu sve manji i manji. U 2016. je prihod od poreza na zarade bio čak za 419 miliona dinara manji nego u 2012. U 2017 je on još manji. Od obećanih novih firmi i investicija nema ništa ni na vidiku.

Opširnije

Razgovor sa građanima svake srede u Gradskoj upravi

Niš, 28. septembra 2017. 

Gradski odbor Demokratske stranke se zahvaljuje građanima na izuzetnoj posećenosti skupu koji je održan u subotu na amfiteatru nišavskog keja. Funkcioneri DS-a su izneli rešenja za probleme građana, ali se takođe u razgovoru sa građanima došlo do predloga i rešenja koji će biti predloženi na Skupštini Grada kao i u Narodnoj Skupštini Republike Srbije. Demokratska stranka je upravo i dokazala da je najozbiljnija opoziciona stranka koja brine o građanima, jasno sagledava njihove probleme i ima jasan plan i program da se Srbija izvuče iz krize u kojoj se nalazi. Iz Niša se krenulo, jer znamo da su baš 90-ih godina promene počele iz Niša.

Pored najavljenih skupova koje je Demokratska stranka najavila da će biti organizovani širom Srbije, Gradski odbor Demokratske stranke u Nišu će u narednom periodu organizovati tribine u mesnim kancelarijama, kako bi se približila građanima Niša.

Odbornička grupa Demokratske stranke će organizovati prijem građana svake srede od 12 do 15 časova, u kancelariji odborničke grupe u Skupštini Grada Niša, u zgradi opštine. Građani će na taj način moći da razgovaraju sa odbornicima Demokratske stranke, iznesu svoje probleme i predloge, koje će odbornici kroz odbornička pitanja i inicijative proslediti Skupštini Grada. Kancelarija odborničke grupe biće otvorena sredom od 12 do 15 časova, dok su prostorije Demokratske stranke otvorene svakog radnog dana za građane koji su zainteresovani.

Opširnije

Adresa odbora

Demokrata je

...znatiželjan, komunikativan, druželjubiv. Nikad nije ravnodušan ili uobražen. Demokrata je uvek učesnik, retko samo posmatrač.