Vesti

U budžetu nema prihoda kao rezultat lošeg planiranja aktivnosti

Niš, 7. jula 2017. 

Gradska vlast u Nišu usvojila je Odluku o izmeni Odluke o zaduživanju Grada Niša na sednici Skupštine Grada Niša, kojom se briše projekat u ulici Ivana Milutinovića. A s druge strane sredstva iz kredita usmerena su na Južni kolektor, Čairski kolektor, vodosnabdevanja sela Hum, Lozni kalem, deo za Vinogradarski institut. Problem je što u obrazloženju ne stoji za koje lokacije gradska vlast na čelu sa SNS za dve godine nije uspela da pribavi građevinske dozvole. U obrazloženju se ne vidi zbog čega se tačno odustalo od radnih zona u ulici Ivana Milutinovića. Da li je zbog toga što je neki investitor odustao ili je razlog nešto sasvim drugo. Građani Niša treba da znaju da se radi o novcu koji je trebalo da se upotrebi za sređivanje vodovodne i kanalizacione mreže i prilaznih puteva u ulici Ivana Milutinovića kod Stočnog trga u Nišu.

Dakle, iz lošeg planiranja budžeta, sada se prešlo na loše planiranje aktivnosti.

Iz završnog budžeta za 2016. godinu se vidi da je iznos realizacije kredita od planiranih milijardu dinara negde oko 600 miliona dinara. Nemamo obrazloženje kako je potrošen taj novac. Vidimo da u Nišu nema nikakvih kranova, ništa se ne gradi u našem gradu, ništa se ne radi. Za šta se onda Grad zadužuje?!

Grad Niš se trenutno nalazi u nezavidnoj fiskalnoj poziciji. Grad je na kraju 2016. godine kasnio u plaćanju svojih obaveza u iznosu od oko 3 milijarde dinara, što predstavlja više od trećine budžeta, a račun Grada je u prethodne tri godine gotovo neprekidno bio izložen prinudnim naplatama.

Opširnije

Niški DS izabrao nove funkcionere

Niš, 30. juna 2017. 

Nakon nedavno održanih unutarstranačkih izbora u Gradskom odboru Demokratske stranke u Nišu, na sednici održanoj 29.06.2017. godine izabrani su novi organi .

Za sekretara Gradskog odbora izabrana je Milena Kostadinović, master ekonomista, sekretar odborničke grupe Demokratske stranke u Skupštini Grada Niša, članica Glavnog odbora Demokratske stranke. 

Za potpredsednike Gradskog odbora izabrani su Radovan Živković, diplomirani ekonomista, Marina Dejanović, sociolog i odbornik SG Niš i prof. dr Leonid Stoimenov.

Predsednik Izvršnog odbora Gradskog odbora je Mića Jevtić, diplomirani inženjer mašinstva, koji je i u proteklom periodu bio na istoj funkciji.

Za predsednika političkog saveta izabran Vladimir Domazet, advokat i odbornik u Skupštini grada Niša.

Na istoj sednici formiran je inicijativni odbor foruma penzionera, a za predsednicu ovog foruma izabrana je Dragica Ćirić Spasojević, profesor geografije u penziji. 

Opširnije

Održani izbori u Niškom DS-u

Niš, 10. juna 2017. 

U Demokratskoj stranci u Nišu, u subotu 10. juna 2017. godine, održani su redovni izbori za članove Gradskog odbora, i predsednike i članove šest Opštinskih odbora. Za Gradski odbor DS-a u Nišu izabrano je petnaest novih članova.  

Za predsednike Opštinskih odbora u niškim opštinama izabrani su Vladimir Milošević - opština Medijana, Jelena Barton - opština Palilula, Dejan Marković - opština Crveni krst i Milan Radulović - opština Pantelej. Kao i Sanja Miladinović - opština Merošina i Darko Milošević - opština Gadžin Han. 

Izlaznost članova stranke, od ukupnog broja sa pravom glasa, bila je sedamdeset osam odsto. Glasanje je bilo regularno i proteklo je u najboljem redu. 

Opširnije

Dokle će se povećavati broj sekretarijata i službi u Gradskoj upravi?

Niš, 10. juna 2017. 

Tendencija je da od onoga ranije što je bilo 11 uprava i ono što je Demokratska stranka predlagala na sednicama Skupštine Grada i prilikom izmene Statuta, da se ukinu Skupštine gradskih opština, da se ukinu komisije ili bar smanji njihov broj po opštinama, u gradu, zapravo se povećava i broj komisija i uprava.

Sada imamo postavljanje jedinstvene Gradske uprave, sa 17 sekretarijata, koji će se baviti svim i svačim. Pored sekretarijata imamo novoforrmiranih 10 službi, što znači da naša Gradska uprava ima 27 organizacionih jedinica. Da li mislite da nesposobnost onih koji upravljaju gradom, Gradskom upravom može da se reši tako što će se napraviti jedinstvena Gradska uprava, a onda iseckati sekretarijate i službe? Mišljenja smo da je to praktično nemoguće i da ne samo da se vrši gomilanje administracije, nego i gomilanje birokratskog aparata sa mnogo koraka između.

Obrazuje se novi sekretarijat za kapitalne investicije koji ima nadležnosti potpuno iste kao i Direkcija. KLER, Jedinica za upravljanje projektima, Projektni centar imaju potpuno isti opis poslova, a nikad manje investicija u gradu. Od jedne direkcije, napravili smo sekretarijate koji se bavi potpuno istim poslovima kojima se bavila Direkcija.

Opširnije

Završni račun budžeta Grada Niša za 2016. - užasno loše planiranje sa još lošijom realizacijom

Niš, 9. juna 2017. 

Završni račun budžeta Grada Niša za 2016. godinu karakteriše užasno loše planiranje sa još lošijom realizacijom, uz tri rebalansa budžeta. Uz lošu realizaciju, svaki sledeći rebalans je podrazumevao uvećanje prihoda. Sa 12 milijardi se stiglo na 12 milijardi i 900 miliona. Znači kroz tri rebalansa budžeta, za skoro milijardu dinara su povećani prihodi, a realizacija je bila mala. Ono što još karakteriše budžet je slaba realizacija u onom segmentu koji podrazumeva kreativnost i angažovanje lokalne samouprave. Pre svega, prihodi od imovine, dobara i usluga, naknada i doprinosa za uređenje građevinskog zemljišta i drugo, odnosno sve prihode gde aktivizam lokalne samouprave dolazi do izražaja.

Ako pogledamo poreze na dohodak, dobit i kapitalne dobitke koje plaćaju fizička lica, planirano je 4.727.500.000 dinara, a realizovano 3.774.249.954 dinara.

Porez na imovinu, planirano milijardu i 900 miliona, realizovano milijardu i 90 miliona dinara. Dakle, realizacija u paketu sa naknadama za korišćenje građevinskog zemljišta iznosi malo više od 50%.

Opširnije

Adresa odbora

Demokrata je

...preduzimljiv, zna kako će rešiti problem. Da bi to postigao, demokrata je u toku, interesuje se i informiše o svim načinima za rešavanje problema.