Вести

За најтежи положај становника Ниша у последњих 50 година криви они који претходне четири године управљају градом

Ниш, 3. јула 2016. 

Одборници Демократске странке, на предстојећој седници Скупштине града Ниша, гласаће против избора предлога кандидата СНС и њених коалиционих партера за руководство града Ниша. СНС и њени нови – стари коалициони партнери су у претходне четири године показали да не знају и не могу одговорно и успешно да управљају градом и да су за најтежи положај становника Ниша у последњих 50 година криви управо они који су и претходне четири године управљали градом. 

ДС ће гласати и против именовања директора јавних предузећа, институција и установа, против предлога за руководства градских општина које ће уследити након поделе плена од стране радне групе СНС која ће одлучивати о расподели јавних предузећа и функција у Нишу. 

Опширније

Улагањем у културу и спорт улажемо у будућност

Ниш, 07. априла 2016. 

Култура и уметност су области друштвеног живота које у исто време представљају богатство једног друштва, али уз мудро промишљање и планирање могу бити и његова развојна шанса.

Град Ниш као центар југоисточне Србије, који осим што располаже богатим културно историјским наслеђем препознат је и као организатор великог броја значајних и изузетно посећених културних манифестација (Филмски сусрети, Хорске свечаности, Нишвил, Нисомниа, Ликовна и Књижевна колонија Сићево), које су самим тим и одлични туристички ресурси. Образовне институције (Уметничка и Музичка школа, Факултет уметности) и млади, школовани уметници су изузетан потенцијал који мора да добије услове за даљи лични развој и унапређење културе у Нишу.

Посебна пажња ће бити посвећена институцијама културе у надлежности града и не сме се више дозволити понижавање уметника и стваралаца који живе и раде у Нишу и који су познати и у међународним круговима, а којима се постављају неискусни и неспособни руководиоци који се доводе ван Ниша.

Опширније

Школе битне само пред изборе?

Ниш, 31. марта 2016. 

Однос власти према образовању и знању у Србији је јако лош. Доказ за ово су сумњиве дипломе, смањење плата запосленима у образовању, популистичке теме које пласира премијер као што је нереална идеја дуалног образовања којом смо се балили неколико месеци и сад смо је заборавили и изборни циклуси на две године који онемогућавају суштинску реформу образовног система који је инертан и у коме се промене не могу дести у току двогодишњег мандата.

Демократска странка обећава много одговорнији однос према образовању. Вратићемо плате запосленима у образовању на ниво пре смањења, као и плате у здравству, војсци и полицији. Пензије ће такође бити враћене на ниво пре смањења уз враћање свега што је смањењем одузето.

Извршићемо контролу свих диплома у јавном сектору, промовисати и награђивати знање, стручност и академску честитост, а не политичку припадност.

За младе који дипломирају омогућићемо лакше запошљавање кроз ослобађање од пореза послодавца који запосли ове младе људе или  кроз олакшице за покретање своје прве предузетничке радње. Средња школа ће постати обавезна, ужина за све ученике биће бесплатна као и градски превоз. Такође, сваки ученик основних и средњих школа добиће таблет на коме ће моћи да користи бесплатне електронске уџбенике као што то раде његови вршњаци у технолошки савременим земљама. 

Опширније

Бољи живот на селу – бољи живот у граду!

Ниш, 24. марта 2016. 

На конференцији је говорио Миодраг Станковић, председник Градског одбора Демократске странке у Нишу

Село је данас запуштено, комунално и економски. Ипак, наше село поседује огроман развојни потенцијал који минималним улагањима може позитивно утицати и на градску средину. Поступак придруживања ЕУ отвара, између осталог, и фондове који су окренути развоју села. Развој села подразумева целокупни напредак сеоског подручја и обухвата све области – од економије, екологије, друштвеног развоја, школства, здравства, до комуналне изградње – које одређују ниво квалитета живота на селу. Такође, живот и рад жена на селу има изузетно висок значај и положај жена на селу мора да буде подигнут на много виши ниво. Свеукупан развој сеоског подручја Града Ниша почива на развоју пољопривреде као основне полуге економског развоја. Стога је стратешко планирање и јачање пољопривреде један од приоритета у плановима и раду ДС у Нишу, као и коалиције

“Ниш, мој град! – Демократска странка, СДС, НПС, ЛДП“.

Опширније

Демократска странка, СДС, НПС и ЛДП предали листу „Ниш мој град“

Ниш, 16. марта 2016. 

ДС, СДС, НПС и ЛДП предали листу „Ниш мој град“

Коалиција ДС-НПС-СДС и ЛДП предала је данас листе за градску скупштину којом је делегирала 61 одборника који ће представљати овај савез на предстојећим локалним изборима, а под слоганом „Ниш мој град“.

Први на листи је Владимир Домазет(ДС), други Драгослав Ћирковић(СДС), трећа Марина Дејановић(ДС), четврти Бранислав Јовановић(НПС) и пети Миодраг Станковић(ДС). Ова коалиција се припрема да до краја недеље поднесе листе и за општинске одборнике.

Опширније

Адреса одбора

Демократа

...воли да сазнаје нове ствари. Интересује га све што води напретку и бољим решењима проблема.