Вести

Избори - нова шанса за грађане

Ниш, 21. јануара 2016.

Председник Градског одбора Демократске странке у Нишу, Миодраг Станковић, је на данашњој конференцији за медије изјавио да су избори нова и једина шанса за грађане.

Дуго је требало председнику СНС да схвати да ни он а ни СНС нису дорасли вођењу Србије, вођењу градова и општина и да Србија под њиховим руководством никада није била у тежој ситуацији. Уништили су економију, уништавају образовање, уништавају пољопривреду, јавни сектор, смањују пензије и плате, подижу намете људима који једва састављају крај са крајем, једном речју уништавају све оно што су генерације пре њих стварале и градиле.

Скривајући се иза леђа Вучића, руководство града Ниша је наш град довело у ситуацију да људи, поготову млади одлазе, да људи штрајкују глађу потражујући своје поштено зарађене плате, да се у њему живи најтеже у историји Ниша.

ДС је још 2014. године приликом усвајања акционог плана развоја града за период до 2020. указивала да је то лош план, да је нереалан, да не представља чак ни списак лепих жеља и да људи који не знају ни план да направе, не могу да воде ни месну заједницу а камо ли град Ниш. Сведоци смо да се ни 10 тзв. “пројеката” из тог плана није реализовано а иначе је планирано преко 280 само у 2014. години.

Добро је да је председник СНС најавио да ће поднети оставку, добро је да падне Влада, мада је чудно да пада Влада која има апсолутну већину у парламенту, али за време ове власти је пуно чудних одлука било.

Опширније

Миодраг Станковић: Почетак краја режима Александра Вучића

Ниш, 20. јануара 2016. 

Догодило се оно чега су се представници режима на челу са Александром Вучићем највише прибојавали. На позив Демократске странке, опозиционе странке Србије селе су за исти сто са истим циљем да мирно, легално и на изборима пошаљу у политичку историју актуелни режим у Србији и да омогуће њеним грађанима да изаберу власт која је неће даље понижавати и која ће Србију подићи са дна на који је доспела захваљујући “успесима” актуелне Владе, каже Миодраг Станковић, члан председништва Демократске странке и председник Градског одбора Демократске странке Ниш, коментаришући јучерашњи састанак представника опозиционих партија, до кога је дошло на иницијативу председника ДС, др Бојана Пајтића.

Сама чињеница да су се за истим столом и истим поводом нашли представници различитих виђења политичке будућности Србије, али које ипак уједињује заједнички став по многим питањима представља почетак краја режима и самовлашћа Александра Вучића, истиче Станковић.

Велике промене у Србији деведесетих година кренуле су управо из Ниша, града који је захваљујући актуелној неспособној власти доведен до руба пропасти.

Очекујем да ће неки од наредних састанака бити одржан управо у Нишу, граду који је захваљујући актуелној неспособној власти доведен до руба пропасти, али упркос томе има снаге да окупи све оне који имају идеје, који су способни, знају шта и како треба да се уради да би овај град кренуо напред а не да се из њега исељавају млади, паметни, образовани људи који престављају будућност.

Опширније

Докле више градски челници?

Ниш, 14. јануара 2016. 

Ако је судити по почетку, ова година ће бити најтежа у историји Ниша!

Државна ревизорска институција утврдила да је градско руководство ненаменски у 2014. години утрошило око 1,6 милијарду динара, односно петину градског буџета. Посебно је интересантно да је само за неоправдано увећане плате од грађана узето и потрошено скоро 500 милиона динара. Те плате су исплаћиване великом броју функционера и прекобројно запослених по Уговору о делу.

Преко 96 милиона динара намењених санирању штета од поплава је такође ненаменски потрошено.

Локални антикорупцијски форум је податке о уоченим злоупотребама доставио Полицијској управи, Градском јавном правобранилаштву, Основном суду и другим надлежним органима..

Управни суд је прихватио тужбу и наложио поништавање, како је најављивано «највећег тендера у историји Ниша», тендера за јавни превоз. Процењена штета од тог, како се испоставило неправилно спроведеног тендера ће грађане Ниша коштати преко 120 милиона динара.

Да ли због тога касне накнаде породиљама у Нишу, да ли због тога, иако је Скупштина града донела одлуку да накнада за беби пакет буде 9000, руководство града смањује износ на 3000 динара. Да ли због тога нема средстава да се набаве возила за чишћење снега па нас у јануару изненађује снег који пада кад му је време?

Опширније

Хапсе демократе – паника у редовима режима

Ниш, 10. јануара 2016. 

Поштоване Нишлије,

Док земља тоне у до сада невиђени привредно-финансијски амбис, актуелна власт наставља са прогоном чланова Демократске странке, не би ли своје малверзације пребацили на оне који нису у прилици ни да се ваљано бране, нити да употребе правна средства како не би о трошку грађана Србије без потребе чамили у затворима, док се коначно не докаже да – нису криви.

Ниједна од до сада подигнутих опружница против демократа, наиме, није резултирала кривицом, што само потврђује да је и овог пута на делу циркуска представа режима којим се заташкавају прави проблем ове државе на умору.

Хапсе се демократе, да се Власи не досете, по оној народној пословици, где су прави проблем грађана Србије.

А они су сажети у следећим чињеницама:

Укупне губитке исказало је 42.098 привредних друштава. Са губицима изнад вредности капитала пословало је 24.079 друштава. Финансијски расходи увећани су 51 одсто. Расходи за камате повећани су за 14 одсто. Негативни обртни капитал већи је за 55 одсто него прошле године.

20.424 привредна друштва била у блокади дужој од 90 дана а носе четвртину укупних губитака и прикривају драму 146.893 радника који су запослени у тим предузећима и који ће остати без посла.

Држава штеди на јавним инвестицијама, оптерећује наметима привреду која је у потпуној коми, расте број ненаплативих кредита и код грађана и код привреде.

Опширније

Потписан споразум о стратешком партнерству

Ниш, 8. јануара 2016. 

Градски одбори Демократске странке и Заједно за Србију су данас на заједничкој конференцији за медије потписали споразум о стратешком партнерству.

„Ово удруживање и стратешко партнерство је засновано на програмској сличности. Оно што нас посебно повезује у граду Нишу је неспособна градска власт која даје обећања од којих грађани не могу да живе. Поред програмске сличности, повезују нас и програмски циљеви.

Значајно је да ћемо покренути израду Програма за развој града Ниша. Програм за развој Града Ниша ће ове две странке  у оквиру удружене опозиције Града Ниша предложити  на разматрање свим опозиционим странкама, нашим партнерима,  након усвајања са њихове стране, ставити га на јавну расправу пред грађане Ниша.

Јако је важно да грађани Ниша знају да постоји неко ко озбиљно брине о њиховим проблемима. Све оно што нас заједно мучи у Нишу јесте велика незапосленост. Преко 36000 људи  у граду нема посао, налази се на бироу рада. Привредници у Нишу једва састављају крај са крајем, муче се са озбиљним такасама и наметима. Пољопривредници такође нису задовољни. То незадовољство се осећа и у примарном здравству. Демократска странка је недавно потписала изјаву о намерама са још шест опозиционих странака и синдикатом Слога. Сваким даном се придружују угледни појединци, синдикати, удружења грађана.

Заједништво ових двеју странака, нуди грађанима једну озбиљну алтернативу градској власти. Истраживање јавног мњења показује колики је раст рејтинга ових двеју странака, и колико су ове странке напредовале и имају поверење грађана.

Опширније

Адреса одбора

Демократа је

...предузимљив, зна како ће решити проблем. Да би то постигао, демократа је у току, интересује се и информише о свим начинима за решавање проблема.