Вести

Форум жена ДС Ниш: Поштујем твоју различитост

Ниш, 16. новембра 2015. 

Форум жена Демократске странке у Нишу је поводом Међународног дана толеранције организовао акцију под слоганом "Поштујем твоју различитост". 

Чланице форума жена ДС-а данас су у главној улици разговарале са Нишлијама о толеранцији и томе колико је она значајна, и покушале да их подсете колико је битно уважавати туђе мишљење, осећања и различитост.

Чланице Нове странке су подржале ову акцију, и тиме показале да је могућа толеранција и у политици. 

"Форум жена Демократске странке у Нишу се залаже за толерантан дијалог на политичкој сцени, за стрпљиво изналажење компромисних, оптималних решења за проблеме наших грађана што је у циљу очувања грађанског мира и стабилности. Демократска странка је једнако отворена за дијалог са странкама у власти и са осталим странкама у опозицији. Дубоко се надамо да ће медији показати толеранцију и имати равноправан третман у предизборној кампањи према свим политичким актерима.

Нетолеранција се испољава најчешће на вербалном нивоу и налази се свуда око нас и зато Демократска странка апелује на јавност и државне институције да подржавају и негују атмосферу толеранције. Подсећамо све људе да је толеранција толико потребна у овом хаотичном времену и да је један од услова за развој модерног демократског друштва" – изјавила је Јелена Бартон, председница Форума жена Демократске странке у Нишу.

Опширније

Живи зид за “живи пренос”

Ниш, 12. новембра 2015. 

Одборници опозиције у Скупштини града Ниша формирањем “живог зида” око говорнице онемогућили су одржавање данашње седнице и тиме јасно показали да неће дозволити доношење одлука које се тичу грађана Ниша а да они немају прилику да то виде путем директног преноса.

Седнице Скупштине града уживо се путем телевизије преносе од 27. јануара 1997. и не постоји ниједан разлог да се пренос напрасно укине након приватизације Нишке телевизије, о чему је актуелна власт требало да мисли кад је дозволилла приватизацију куће која је имала све услове и разлоге да постане регионални јавни сервис.

У оваквим околностима, одборници опозиције неће дозволити одржавање седница градског парламента.

Демократска странка Ниш чврсто стоји на позицији да је директан пренос скупштинских заседања једини транспарентан начин да грађани сазнају ко им и на какве начине кроји судбину ,располаже буџетом, радним местима, и коначно – њиховим поверењем.

Опширније

Да ли власт укида јавну мисао?

Ниш, 12. новембра 2015. 

Демократска странка, Градски одбор у Нишу, критиковала је градску власт зато што није било директног преноса седнице Скупштине града.

Према речима нишких демократа, јавност има права да зна и да има увид у то о чему политичари расправљају и доносе одлуке које се тичу свих грађана.

„Данас смо били сведоци у Скупштини града, да тековина демократије од скоро двадесет година, а то је јавна реч и јавна мисао, буде ускраћена. Демократска странка се оштро противи томе, и заједно са осталим одборницима опозиције, је на потпуно легитиман начин, тражила одлагање седнице, док се не обезбеде услови да постоји директан пренос са седнице Скупштине града. Седнице Скупштине града се не преносе само због људи који се баве политиком, него пре свега због грађана, који су на изборима гласали одборнике. Када ће бити заказана седница Скупштине града, то зависи од извршне власти. Ми смо тражили и захтевали да та седница буде преношена уживо. Очигледно да је власт приватизацију медија схватила као могућност да се укине јавна реч. Уговор који извршна власт, односно Град треба да закључи са медијима, не зависи од власника медија, већ зависи од добре воље и жеље да грађани Ниша буду упознати са свим оним на који начин и како ради парламент“ – изјавио је Миодраг Радовић, потпредседник Градског одбора Демократске странке у Нишу и шеф одборничке групе Демократске странке у Скупштини Града Ниша.

Опширније

Ниш у мраку, Нишлије у буџаку

Ниш, 10. новембра 2015. 

Сматрам да су разлози због којих су бројне нишке улице данима, недељама, па и месецима константно или повремено у мраку, у најмању руку, тривијални и неприхватљиви.

Крајње је неозбиљно да “Горица” не зна да ли је или није надлежна за одржавање јавне расвете, и да овакав , у сваком случају технички проблем, мора да зависи од заседања градског парламента и највиших инстанци.

Имали смо градску расвету и у данима бомбардовања, чак и у то време мрака.

Данас се градска власт у Нишу бави сама собом И “високом политиком”, уместо да решава свакодневне, а пре свега, комуналне проблеме града и грађана.

Радници којима нису продужени уговори, возила која нису регистрована – зар је могуће да су то проблеми због којих су нишке улице у мраку?

Градом очигледно управљају апсолутни и потпуни аматери.

Опширније

Преиспитати одлуку о укидању стоматолошке службе у Хитној

Ниш, 5. новембра 2015. 

Поштоване Нишлије,

Недопустива је одлука којом се укида стоматолошка служба у нишком Заводу за хитну медицинску помоћ, а у најави је и укидање ове службе и у оквиру Медицине рада. Тиме се Нишлије стављају у незавидан положај и упућују на Дом здравља, који ни опремом ни кадром не може, или тешко да може, да опслужи и специфичне пацијенте који су до сада збрињавани захваљујући искључиво стоматолозима Хитне помоћи.

Овом чину су претходила законска решења која су директно указивала на гашење стоматолошке службе у Заводу за хитну помоћ, који већ послује без (довољно или уопште) хирурга и педијатара, на пример.

Логичан закључак да је питање дана када ће беспарица и хаос у републичком и градском буџету довести целу ситуацију до апсурда, и када ће бити обелодањено да Хитна помоћ као таква Нишу у целости није ни потребна.

Опширније

Адреса одбора

Демократа је

...поштен. Он у политици није због личне користи. Довољна награда му је што му људи верују и бирају га да их заступа у остваривању заједничких интереса.