Вести

Зашто је град Ниш угасио Слободну зону ЈУГ и Бизнис инкубатор центар?

Ниш, 29. октобра 2015. 

Град Ниш је још 2011. донео Одлуку и заједно са Прокупљем формирао Слободну зону ЈУГ која је требало да до краја 2012. године запосли око 7500 радника, са укупном инвестицијом од скоро 90 милиона евра.

Градска власт, предвођена СНС-ом, још једном је показала своју неспособност и недавно је Слободна зона Југ угашена.

Такође, недавно је након 10 година постојања угашен и Бизнис инкубатор центар, који је формиран 2005. уз подршку Норвешке владе и који је био дом многим малим предузетницима и запошљавао десетине Нишлија.

Престао је са радом, према речима самих градских челника, зато што је руководство које су они именовали 2014. године, бизнис планом за 2015. годину предвидело да Град не учествује у исплати зарада а запослили су и одређени број људи, што је довело до тога да су људи тужили за неисплаћене зараде и да се одређени број њих наплатио принудним путем.

Дакле, неспособно руководство Града Ниша полако али сигурно гаси сваку могућност која би требало да подстакне било какав привредни развој, било какав подстицај за упошљавање незапослених суграђана, чиме поред катастрофално лоше политике Владе Србије у области економије, додатно погоршава ситуацију и у области привреде. Недавно смо чули да је велики број фирми уместо у Србији, своје погоне отворио у Македонији и то управо у слободним зонама, а град Ниш је угасио своју.

Опширније

Стоп приватним извршитељима, сили и репресији!

Ниш, 23. октобра 2015. 

Поштоване Нишлије,

Подржавам и свим срцем вам се придружујем у намери да се извршитељима који харају домовима широм Србије, па и Ниша, стане на пут, и да се њихова овлашћења сведу на ниво који грађане неће стављати у буквално робовласнички однос.

Погрешно паркирање и неплаћени рачуни јесу нешто што се мора казнити, а казне платити, али закон данашњим извршитељима мора да онемогући избацивање људи из стана на улицу и стварање нових тешких социјалних случајева.

Све модерне европске земље решавају овај проблем на начин који не крњи и онако начето достојанство грађана који више нису на ивици сиромаштва, они већ одавно грцају у њему.

У држави, међутим, у којој све толико добро иде да она животари још једино од казни које ревносно пишу И наплаћују како извршитељи, тако и Комунална полиција, на пример, немогуће је бити достојанствен онда кад је достојанство још једино што од имовине имаш.

Опширније

Неопходан азил за псе

Ниш, 22. октобра 2015.

Градска власт, коју води СНС наставља да угрожава не само квалитет живота суграђана и суграђанки, већ и даље, својом неспособношћу, уместо да пуни градски касу, дозвољава да се она стално све више и више празни. Овог пута, због неизграђеног азила за псе, односно непостојања објекта за чување напуштених животиња, дозвољава да оне остану на улици и да врло често нападају суграђане, а посебно децу, односно њихове животе. Недопустиво је да и после више година њихове власти, у Нишу још увек нема адекватног збрињавања ухваћених животиња, које се након хватања од стране надлежне службе ЈКП Медијана, на волшебан начин враћају на улице и сваке недеље нападну и уједу по неког. Њихови уједи су свакако најопаснији за људе и децу које повреде, али наносе и велику штету градском буџету, јер само по основу тужби због напада напуштених животиња град Ниш месечно исплаћује велике суме из градског буџета, чиме ионако недовољна средства у градској каси, коју неспособна градска власт не зна да напуни, постају још мања и јавља се оправдана бојазан да ће нека друга давања од стране града бити умањена, па чак и ускраћена. И како СНС власт уобичајено најпре посеже за смањењем каквих таквих примања и социјалних давања, може се очекивати да ће исти рецепт и овог пута бити примењен, односно да ће под оправдањем да нема новца у буџету, можда укинути народну кухињу, можда смањити или укинути средства за новорођене бебе, можда смањити средства за школе...

Опширније

Неозбиљност, нестручност или бахатост градске власти?

Ниш, 15. октобра 2015.

Демократска странка се на данашњој конференцији за медије осврнула на рад Јавних и Јавно комуналних предузећа, инфраструктурне радове у Граду и бахат однос градске власти према грађанима.

Усвајање Извештаја о раду са финансијским извештајима ЈП, ЈКП за 2014. годину ће бити на дневном реду Скупштине Града, очигледно, новембра 2015. године. Да ли је то у реду? Шта то говори? Јуна месеца је ревизор завршио свој посао. Шта се чека?

Без усвојеног Извештаја о раду за 2014. годину и без анализе стања о пословању, ЈКП Горица је скупштинском одлуком доживела озбиљне сктруктурне промене. Шта је са најбољим предузећем Југоисточне Србије за 2014. годину? Шта је са губицима? Шта је са запосленима?

У каквом је стању ЈКП Медиана? Колика су дуговања града (директних и индиректних корисника) 200, 300 или 480 милиона динара. Колика су дуговања била 2012. године? 40 милиона, дакле сада су 10 пута већа. Да ли је за то крива претходна власт? Према изјавама градских функционера и након 3 и по године – ДА.

Да ли је 2012. године Градска стамбена агенција имала 3 и по милиона евра са акцијама АИК банке –ДА. Реакција градске власти је била да их заједно са парама пребаци на и у буџет града. Последица - није изграђен односно продат ниједан стан из социјалног програма.

Опширније

Време привођења, саслушавања и сатанизације грађана дефинитивно није за нама

13. октобра 2015. 

Поштоване Нишлије,

Време привођења, саслушавања и сатанизације обичних, нормалних, мислећих грађана дефинитивно није за нама. Оно се, упркос томе што су деведесете потучене до ногу, вратило у још горем облику и издању. Власт се више него икада служи репресијом и застрашивањем, а политичари, иако и те како имају преча посла, подносе пријаве против НН лица које би и дете могло да идентификује.

Органи власти раде свој посао, идентификују и саслушавају, преслушавају, а политичарима је лако- они се, у случају да се пријављено лице покаже опаснијим и већом подршком поткованим елементом, у тренутку могу опрати: ја сам пријавио НН лице, не професора тог и тог.

И мирна Бачка.

Али, Бачка је далеко од тога да буде мирна, и Дрина је и даље крива.

Грађани препознају репресију и грађани ће је још једном сломити.

Опширније

Адреса одбора

Демократа је

...поуздан. Кад обећа, он испуни. А у сваком случају, увек се јави и објасни шта се десило.