Вести

Помен Зорану Ђинђићу у Саборном храму у Нишу

Ниш, 12. марта 2018. 

На годишњицу смрти Зорана Ђинђића, чланови Демократске странке у Нишу и поштоваоци првог демократског премијера Србије, који је убијен пре 15 година, организовали су почасну шетњу, од просторија нишког ДС-а до Саборне цркве. У Саборној цркви, као и сваке године, одржан је помен Зорану Ђинђићу. 

"Зоран Ђинђић је највећи политичар и највећи визионар који је живео у Србији. Он може да буде мотивација свим људима, пре свега младима. Моја порука свима је - када вам се учини да је нешто немогуће, сетите се Ђинђића, он јесте персонификација могућег! 

Зоран није само сећање, заправо он је најмање сећање. Он је путоказ и кристално огледало. Он нам својом симболиком пружа правац којим ова земља мора да иде, али се у њему најјасније виде и све наше слабости и потенцијали који на жалост нису искоришћени у најбољој мери. Зораново убиство је пуцањ на демократију, намера да се заустави процес демократизације и модернизације друштва и коренитих економских и социјалних реформи након пада режима Слободана Милошевића. 

Опширније

Унапредити положај жена у Србији

Ниш, 8. марта 2018. 

Женски активизам је неопходан у политици, не само због унапређења положаја жена у Србији, већ и због учествовања жена у доношењу важних политичких одлука.

Жене у политици морају имају већи утицај, јер умеју да препознају приоритете и потребе овог друштва и да те приоритете уврсте у сам врх политике. Резултати успеха постоје. Усвојен је Закон о спречавању насиља у породици на основу којег је спречено око 10.000 смртних исхода. Измењен је и Кривични закон на основу којег сексуални деликт над децом не застарева. После Велике Британије, Србија је друга земља у Европи која је укинула застаревање сексуалног деликта. 

Опширније

Ко ће спречити пропадање градског стадиона Чаир

Ниш, 3. марта 2018. 

У тренутку када се не зна да ли ће се дерби утакмица између Радничког и Партизана одиграти, суочени смо са нерешеним проблемом градског стадиона “Чаир” који је и поред великих обећања актуелне градске власти остао незавршен, без употребне дозволе и са даљим пропадањем ове спортске инфраструктуре.

Изградња стадиона “Чаир” је почела у време власти Демократске странке. Започета је изградња модерних трибина и пратећих садржаја али је на жалост са променом власти 2012. прекинута даља изградња. На тај начин су се и срушила очекивања да ће Град Ниш добити коначно модеран, европски стадион који испуњава све услове да се на њему играју и репрезентативне утакмице.

Захваљујући празним обећањима актуелне власти да ће се наставити изградња западне трибине и завршити покривање стадиона, суочени смо са страхом да ће ФК “Раднички” и поред одличних резултата у текућем првенству и амбиција да се врати на европска такмичења морати да игра своје утакмице ван града који је пронео европску славу 80-тих година прошлог века. 

Опширније

Захтевамо да се повереник синдиката врати на посао

Ниш, 24. фебруара 2018. 

Повод за данашњу конференцију је уручивање решења о отказу Главном поверенику синдиката ЈКП Горица Ниш.

Дан после објављивања информације да хладњача у Градској капели није у функцији и објављивања фотографија из саме капеле, руководство ЈКП Горице, донело је одлуку о отпуштању Радета Рашовића. Подсећамо да је Рашовић представник синдикалиста и узбуњивач, али и да је од Града добио обећање да "ни према једном раднику који је био у штрајку у протеклом периоду неће бити предузимане никакве мере одмазде", а њему је првом ипак уручен отказ.

Оваква мера има за циљ застрашивање осталих радника који су протеклих месеци подржавали Рашовића у његовој борби против руководства фирме, чије деловање је описано у извештају комисије при буџетској инспекцији, која је формирана по налогу градоначелника.

Позивамо Градоначелника да се укључи у решавање овог проблема и да коначно одлучи коме ће се приклонити, својим коалиционим партнерима или грађанима. Јер овај чин представља поруку не само радницима Горице, већ свим запосленима у јавном сектору, шта их чека уколико њихова свест, савест и поштење дођу у сукоб са интересима директора. 

 

Опширније

Захтевамо смену Главног урбанисте Града Ниша

Ниш, 22. фебруара 2018. 

У протеклом периоду, у просторије Демократске странке у Нишу, као и у канцеларији одборничке групе Демократске странке у Скупштини Града Ниша, јавило се око 40-ак грађана са конкретним примедбама на честе измене планова генералне регулације, у овом случају подручја Градске општине Медијана.

За време власти Демократске странке, донет је Генерални урбанистички план Града Ниша од 2010. до 2025. године, као и планови генералне регулације за пет градских општина. Актуелна градска власт пуних 6 година ради само парцијалне измене. Уколико актуелна власт сматра да Генерални урбанистички план, као и планови генералне регулације за пет општина нису адекватни, Демократска странка позива на израду нових планова. Актуелна власт оваквим честим изменама, приказује да нешто ради, а заправо ништа не ради, осим што ствара проблеме грађанима, али и инвеститорима који би радили и градили у нашем граду. Зато и нема кранова, зато се у нашем граду ништа не ради нити гради. Све ово говори да имамо власт која нема визију за развој града, већ се промене дешавају од данас до сутра, очигледно у складу са потребама појединих интересних група.

Демократска странка поставља питање који су разлози сталних парцијалних измена и допуна Плана генералне регулације? Последица оваквог понашања је та да су инвеститори збуњени, грађани обманути, а град оштећен због одустајања инвеститора.

Сталним изменама плана генералне регулације блокира се изградња одређених локација, јер сама процедура измене траје и дуже од годину дана. 

Опширније

Адреса одбора

Демократа је

...предузимљив, зна како ће решити проблем. Да би то постигао, демократа је у току, интересује се и информише о свим начинима за решавање проблема.