Вести

Да ли власт укида јавну мисао?

Ниш, 12. новембра 2015. 

Демократска странка, Градски одбор у Нишу, критиковала је градску власт зато што није било директног преноса седнице Скупштине града.

Према речима нишких демократа, јавност има права да зна и да има увид у то о чему политичари расправљају и доносе одлуке које се тичу свих грађана.

„Данас смо били сведоци у Скупштини града, да тековина демократије од скоро двадесет година, а то је јавна реч и јавна мисао, буде ускраћена. Демократска странка се оштро противи томе, и заједно са осталим одборницима опозиције, је на потпуно легитиман начин, тражила одлагање седнице, док се не обезбеде услови да постоји директан пренос са седнице Скупштине града. Седнице Скупштине града се не преносе само због људи који се баве политиком, него пре свега због грађана, који су на изборима гласали одборнике. Када ће бити заказана седница Скупштине града, то зависи од извршне власти. Ми смо тражили и захтевали да та седница буде преношена уживо. Очигледно да је власт приватизацију медија схватила као могућност да се укине јавна реч. Уговор који извршна власт, односно Град треба да закључи са медијима, не зависи од власника медија, већ зависи од добре воље и жеље да грађани Ниша буду упознати са свим оним на који начин и како ради парламент“ – изјавио је Миодраг Радовић, потпредседник Градског одбора Демократске странке у Нишу и шеф одборничке групе Демократске странке у Скупштини Града Ниша.

Опширније

Ниш у мраку, Нишлије у буџаку

Ниш, 10. новембра 2015. 

Сматрам да су разлози због којих су бројне нишке улице данима, недељама, па и месецима константно или повремено у мраку, у најмању руку, тривијални и неприхватљиви.

Крајње је неозбиљно да “Горица” не зна да ли је или није надлежна за одржавање јавне расвете, и да овакав , у сваком случају технички проблем, мора да зависи од заседања градског парламента и највиших инстанци.

Имали смо градску расвету и у данима бомбардовања, чак и у то време мрака.

Данас се градска власт у Нишу бави сама собом И “високом политиком”, уместо да решава свакодневне, а пре свега, комуналне проблеме града и грађана.

Радници којима нису продужени уговори, возила која нису регистрована – зар је могуће да су то проблеми због којих су нишке улице у мраку?

Градом очигледно управљају апсолутни и потпуни аматери.

Опширније

Преиспитати одлуку о укидању стоматолошке службе у Хитној

Ниш, 5. новембра 2015. 

Поштоване Нишлије,

Недопустива је одлука којом се укида стоматолошка служба у нишком Заводу за хитну медицинску помоћ, а у најави је и укидање ове службе и у оквиру Медицине рада. Тиме се Нишлије стављају у незавидан положај и упућују на Дом здравља, који ни опремом ни кадром не може, или тешко да може, да опслужи и специфичне пацијенте који су до сада збрињавани захваљујући искључиво стоматолозима Хитне помоћи.

Овом чину су претходила законска решења која су директно указивала на гашење стоматолошке службе у Заводу за хитну помоћ, који већ послује без (довољно или уопште) хирурга и педијатара, на пример.

Логичан закључак да је питање дана када ће беспарица и хаос у републичком и градском буџету довести целу ситуацију до апсурда, и када ће бити обелодањено да Хитна помоћ као таква Нишу у целости није ни потребна.

Опширније

Ниш чека демократе

Ниш, 5. новембра 2015.

Три и по године од изласка Демократске странке из власти у Нишу и нишким општинама дошло је време да се сведу рачуни и да се запитамо, шта је ова власт урадила за грађане Ниша. Три и по године слушамо да су наследили катастрофално стање и сада ми постављамо питање: Како назвати тренутно стање? Како назвати стање у коме је ГО Пантелеј на 159 месту у Србији по висини зараде а само пре две године је и ГО Нишка Бања била последња у Србији по висини зараде.

Шта је узрок оваквом стању у градским општинама и како зауставити даље урушавање општина? Са овом влашћу градске општине су доведене до бесмисла, јер се сва средства од 2012. године до данас троше на плате запослених и чланова безбројних комисија. Оно мало новца што преостане користи се за службена путовања и кафанске услуге. Због тога и не чуде све бројнији захтеви да се градске општине укину. Сведоци смо да нема развојних пројеката, нема комуналне изградње, нема пројеката којима би се помогао развој пољопривреде као што је то рађено до 2012. године.

Најбољи пример је Сомборски булевар који је од 2008. до 2012. године урађен 90% и 100% плаћен, а ова власт није била у стању ни да радове приведе крају. Сувишно је питати који је булевар изграђен од 2012. године до данас.

Опширније

Зашто је град Ниш угасио Слободну зону ЈУГ и Бизнис инкубатор центар?

Ниш, 29. октобра 2015. 

Град Ниш је још 2011. донео Одлуку и заједно са Прокупљем формирао Слободну зону ЈУГ која је требало да до краја 2012. године запосли око 7500 радника, са укупном инвестицијом од скоро 90 милиона евра.

Градска власт, предвођена СНС-ом, још једном је показала своју неспособност и недавно је Слободна зона Југ угашена.

Такође, недавно је након 10 година постојања угашен и Бизнис инкубатор центар, који је формиран 2005. уз подршку Норвешке владе и који је био дом многим малим предузетницима и запошљавао десетине Нишлија.

Престао је са радом, према речима самих градских челника, зато што је руководство које су они именовали 2014. године, бизнис планом за 2015. годину предвидело да Град не учествује у исплати зарада а запослили су и одређени број људи, што је довело до тога да су људи тужили за неисплаћене зараде и да се одређени број њих наплатио принудним путем.

Дакле, неспособно руководство Града Ниша полако али сигурно гаси сваку могућност која би требало да подстакне било какав привредни развој, било какав подстицај за упошљавање незапослених суграђана, чиме поред катастрофално лоше политике Владе Србије у области економије, додатно погоршава ситуацију и у области привреде. Недавно смо чули да је велики број фирми уместо у Србији, своје погоне отворио у Македонији и то управо у слободним зонама, а град Ниш је угасио своју.

Опширније

Адреса одбора

Демократа је

...поуздан. Кад обећа, он испуни. А у сваком случају, увек се јави и објасни шта се десило.