Вести

Позив младима да дођу на митинг ''Осветли Ниш, осветли Србију''

Ниш, 10. септембра 2015. 

На конференцији за медије одржаној у просторијама Демократске странке у Нишу, говорио је Милош Нешић, председник омладине Демократске странке у Нишу.

- Пре само годину дана, држали смо конференцију на сличну тему и изнели поражавајуће податке да половина младих жели да напусти наш град и земљу.

Данас је то стање знатно горе, о чему говоре резултати истраживања које су спровели Канцеларија за дијаспору и Омладински центар за демократију. Наиме, истраживање показује да од 597 испитаних студената готово њих две трећине би колико сутра спаковало кофере и кренело пут земаља западне Европе и САД. Разлог томе је нестабилна друштвено-политичка ситуација, као и недостатак радних места, изјавио је председник омладине Демократске странке у Нишу.

- Сматрам да је актуелна градска и републичка власт својом политиком и кадрирањем у потпуности омаловажила знање, звање, стручност, професионализам, као и сва политичка и морална начела. На тај начин послата је порука да млади, образовани људи, нису потребни овој земљи и да своју будућност потраже у неким другим земљама, у којима се та начела поштују, додао је Нешић.

Таква политика има резултат, али негативан, који се одражава управо кроз све већи одлазак младих људи.

Опширније

Миодраг Станковић: Време празних обећања и лажи је прошло, из Ниша крећемо у борбу за слободну Србију (ИНТЕРВЈУ)

Демократска странка своју кампању креће из Ниша. Попричали смо са председником градског одбора демократа Миодрагом Станковићем о предстојећем митингу и ситуацији у Нишу.

Који су по Вама највећи проблеми са којима се сусрећу грађани Ниша тренутно?

Не бих могао да издвојим само један проблем као горући у Нишу јер је много проблема на скоро свим животним пољима и сви су “највећи”. Једноставно речено, највећи проблем данас је преживети у Нишу.

Ако узмемо у обзир да је велики број грађана без посла, да је просечна зарада и медју онима који имају запослење тек половина републичког просека, а да су цене живота идентичне у целој земљи, јасно је да је људима највећи и најтежи проблем како преживети. А јесен је која је по правилу „најскупљи“ период године. Медјутим, Нишлијама ће проблем очигледно бити и зима и како преживети цену грејања која је апсолутно нереална уколико је поредимо са зарадама насих суградјана.

Сви остали проблеми, којих има у Нишу доста, попут хигијене у граду, градског саобраћаја који никада није био неорганизованији и много тога још, градјанину који се бори да преживи су мање важни. Али не и неважни.

Опширније

Демократе Ниша о стању у просвети изазваном изменама закона

Ниш, 03. септембра 2015. 

Демократска странка разматрала је ситуацију у основним и средњим школама коју је изазвао Закон о начину одређивања максималног броја запослених у јавном сектору.

На конференцији за медије Градског одбора ДС Ниш о овој теми говорила је Јелена Бартон, одборница у СО Палилула.

Са великим незадовољством Демократска странка констатује да је почела школска година а да неки чланови Закона нису довољно разјашњени, па су и сами директори школа у недоумици око његове примене.

Измене Закона усвојене су у Народној скупштини 1. августа, а примењиваће се од 12. октобра 2015. године. По члану 20. овог Закона све жене запослене у образовању и јавном сектору које су 12. октобра навршиле 60 година и шест месеци са најмање 15 година стажа, морају отићи у пензију. Тиме је нарушена родна равноправност, а повређене су и уставне одредбе. Овај члан треба да се примењује до 2018. године а циљ је да се смањи укупан број запослених на државном буџету.

Истовремено имамо изјаву министра Срђана Вербића да овај члан није обавезујући и да је женама остављена могућност избора.

Опширније

ОСВЕТЛИМО НИШ, ОСВЕТЛИМО СРБИЈУ

Ниш, 29. августа 2015.

Демократска странка у Нишу је данас на платоу испред ТЦ Калча одржала акцију дељења летака поводом митинга који ће бити организован 12. септембра у 14 часова на тргу испред Калче. Демократе ће након митинга кренути у предизборну кампању.

“Демократска странка наставља са кампањом Осветли Србију, осветли Ниш и жели да покаже храброст и жељу да се заједно са свим незадовољним грађанима, а знамо да их има доста у целој Србији, даље бори за визију развијене Србије за нова радна места, против смањења плата и пензија, за бољи живот, за слободну Србију.

Сваком данас је јасно да у Србији није добро и да у Нишу никада није било горе. Зато се окупљамо, да јасно кажемо да нам је доста овакве Владе, доста нестручности, бахатости, незнања и све тежег живота, да желимо нормалну Србију.

Опширније

Ниш: Споразум о сарадњи ДС и синдиката Слога

Ниш, 20. августа 2015. 

Градски одбор Демократске странке у Нишу је позвао на сарадњу све политичке организације, синдикате, невладине организације и све оне који су незадовољни нефункционишањем градске власти у Нишу, коју предводи Српска напредна странка. 

Неспособност актуелне власти је проузроковала дубоку кризу, која је град Ниш довела у најтежу ситуацију у последњих 50 година. Грађани и грађанке Ниша не памте овако неспособну власт: нема нових радних места, повећавају се цене струје, комуналне таксе, цена грејања, док се истовремено смањују зараде и пензије, отпуштају се запослени чиме се њихова егзистенција доводи у питање а истовремено се запошљавају страначки кадрови у јавном сектору који се финансира из средстава грађана. 

На јесен се најаваљују нова отпуштања, најпре у просвети, потом у здравству и јавној управи. Ово ће неминовно довести не само до урушавања институција од изузетног значаја за живот и рад не само у Нишу већ и у целој Србији, већ и до повећања броја незапослених, који се од почетка владавине Српске напредне странке константно увећава. 

Опширније

Адреса одбора

Демократа

...воли да сазнаје нове ствари. Интересује га све што води напретку и бољим решењима проблема.