Вести

Град заборавио на Општину Пантелеј

Ниш, 09. јула 2015. 

Незавршене саобраћајнице, укидање педијатријске службе, подела канти само у Медијани и Палилули, за нишки одбор Демократске странке јасан су показатељ да је Град Ниш заборавио на Општину Пантелеј.

Шеф Одборничке групе ДС у Пантелеју Бранислав Мишић каже да је у мандату његове странке урађен Сомборски булевар, мост и саобраћајнице у Улици војводе Мишића, као и Булевар Медијана, део кружног прстена око Ниша.

Од промене власти 2012. године, каже Мишић, са тим се стало.

Актуелна власт није нашла за сходно да те објекте до краја стави у функцију. Због тога је Сомборски булевар остао без приступних раскрсница у Улици Косовке девојке и у делу Матејевачког пута. Пример је и мост у Војводе Мишића где није до краја урађена приступна саобраћајница - каже Мишић.

Његов страначки колега Мића Јевтић каже да се у претходне 3 године показало да је Град заинтересован само за централне општине и да је евидентан неравномеран развој.

Опширније

Ниш изгубио културни идентитет града

Ниш, 02. јула 2015. 

Демократска странка је на конференцији за медије указала „да у последње три године не постоји јасна културна политика,и културни идентитет града“. Програми инситуција културе одвијају се по инерцији, без довољно атрактивног садржаја, пролазе мирно и непрепознатљиво, тако да се стиче утисак да се на овом плану скоро ништа не дешава.

-Уместо да програми и пројекти буду главна тема и заталасају јавни живот у граду, имамо само бројне афере у вези са партијским запошљавањем, избором директора са неодговарајућим условима, тако да се крше закони и прописи који регулишу ову област, а да нико од државних органа не реагује, а такође ни јавност у граду. Фрапантни пример за то је Народоно позориште а сада и директор дечијег одмаралишта у Дивљани. Народно позориште у Нишу не престаје да буде у жижи јавности, али не квалитетним и награђиваним представама, вец причама и аферама. Никако да се заврши прича у вези са избором директора, која траје три и по године” – рекла је Љиљана Костадиновић, председница Ресорног савета за културу.

Демократе истичу да су представе недовољно квалитетне, па није ни чудо што нису имале пласман на фестивалима у земљи и иностранству. Подсетимо се само ранијих бројних гостовања и награда. Слично је и у Позоришту лутака.

Опширније

Власт не уме да реши проблеме грађана

Ниш, 25. јуна 2015. 

Демократска странка је на конференцији за медије изнела актуелне проблеме са којима се суочавају Нишлије, а које градска власт или занемарује или не уме да реши. Миодраг Станковић је говорио о актуелним проблемима Градске топлане, али је направио и осврт на лоше стање у ЈП Горица, као и на све већу потребу младих Нишлија да напусте град.

"Сведоци смо чињенице да се грађани ових дана сами окупљају и организују, било да је реч о захтевима да се рачуни за грејање сведу на разуман ниво или је реч о захтевима за редовном исплатом, напорним радом зарађених плата у Горици. Неодговорна градска власт још увек није изабрала директора Завода за хитну медицинску помоћ чиме између осталог доводи у блокаду ову изузетно значајну институцију, поставља директора без дана радног искуства...

Демократска странка предлаже да се промени начин обрачуна трошкова грејања и да грађанима као крајњим корисницима буде јасно шта они у ствари плаћају. Топлана мора да рационализује своје пословање, да смањи непотребне трошкове и да омогући плаћање према искоришћеној топлотној енергији. Грађани као корисници морају да добију право да сами одлучују колики простор у стану ће грејати и да знају колико ће за то платити", рекао је Миодраг Станковић, први човек нишких демократа.

Не сме се дозволити да јавна предузећа касне са својим годишњим плановима. Такође, Град не сме да дозволи да држава кажњава приватне фирме за неисплаћене зараде а да притом и сам не поштује Закон по коме се други кажњавају. Неопходно је адекватно планирање буџета, како би на основу прилива могла и да се трансферишу средства јавним предузећима, истичу демократе.

Опширније

Град не брине о младима и њиховим потребама

Ниш, 18. јуна 2015. 

Демократска странка је на конференцији за медије изнела актуелне проблеме са којима се суочава Нишка Бања. Демократе истичу да је очигледно да Град не брине о младима и њиховим потребама, а то се види на примеру фудбалског клуба "Рудар" из Јелашнице, који већ три године нема терен за тренинге.

"Грађани имају највећа очекивања управо у вези са решавањем овог кључног проблема, и зато је највећи део наших напора усмерен ка стварању услова за отварање нових радних места, јер је то и задатак локалне самоуправе. У задњих десет година, општина се нашла у својеврсној изолацији и великом заостатку у односу на општине из непосредног окружења.

Дефинисани приоритети су настали из вишегодишњих нагомиланих проблема који нису решавани, а то су: изостанак иницијативе за доделу специјалног статуса општини Нишка Бања у односу на остале градске општине, неактивизам по питању израде Закона о бањама, непостојање радне групе за израду стратешких пројеката и неквалитетно презентовање општине у земљи и иностранству.

Локалне самоуправе ће бити у још већем проблему уколико не нађу начин да повећају своје приходе, јер ће се трансфери са виших нивоа власти све више смањивати, а самим тим и средства која се одвајају за одређене пројекте ће бити мања", рекао је Златан Живковић, председник Општинског одбора Демократске странке у Нишкој Бањи.

Платформом "Ниш заслужује боље" дефинисан је и Програм за развој општине Нишка Бања. Програмом су одређени циљеви и приоритети којима треба да се утиче на највећи проблем у општини, а то је незапосленост. У општини живи око 15.000 становника, а преко 30% радно способних грађана је незапослено.

Опширније

Демократе Ниша представиле Програмску платформу ''Ниш заслужује боље''

Ниш, 11. јуна 2015. 

Градски одбор Демократске странке Ниш представио Програмску платформу "Ниш заслужује боље"

Демократе имају план за Ниш по мери Нишлија

Градски одбор Демократске странке у Нишу одржао је трибину у препуној сали Скупштине града на којој је представљена Програмска платформа "Ниш заслужује боље". Модератор трибине је био Миодраг Станковић, председник Градског одбора Демократске странке који је поздравио присутне и најавио госте из Београда, министре Владе у сенци Демократске странке, др Наду Драговић, министарку пољопривреде и заштите животне средине, и др Србољуба Антића, министра за финансије и монетарну политику.

- Програмска платформа "Ниш заслужује боље" на којој последњих месеци интензивно раде ресорни савети ДС у Нишу, представља документ у коме су идеје, пројекти и решења обједињени на једном месту и који ће извући Ниш из кризе у коју је запао. Овај документ мора да буде прихваћен и од стране грађанки и грађана Ниша и очекујем да не само вечерас, већ и наредних дана буде проширен предлозима и идејама које ће доћи управо од њих, управо од људи који желе да овај град буде много боље место за живот и рад, од људи који брину за будућност своје деце, истакао је први човек нишких демократа Миодраг Станковић, поздрављајући скуп.

Опширније

Адреса одбора

Демократа је

...искрени борац за социјалну правду. Свака неправда и свако угрожено право га одмах покрену на акцију. Његови суграђани сматрају га најбољим адвокатом својих интереса.