Вести

Ниш изгубио културни идентитет града

Ниш, 02. јула 2015. 

Демократска странка је на конференцији за медије указала „да у последње три године не постоји јасна културна политика,и културни идентитет града“. Програми инситуција културе одвијају се по инерцији, без довољно атрактивног садржаја, пролазе мирно и непрепознатљиво, тако да се стиче утисак да се на овом плану скоро ништа не дешава.

-Уместо да програми и пројекти буду главна тема и заталасају јавни живот у граду, имамо само бројне афере у вези са партијским запошљавањем, избором директора са неодговарајућим условима, тако да се крше закони и прописи који регулишу ову област, а да нико од државних органа не реагује, а такође ни јавност у граду. Фрапантни пример за то је Народоно позориште а сада и директор дечијег одмаралишта у Дивљани. Народно позориште у Нишу не престаје да буде у жижи јавности, али не квалитетним и награђиваним представама, вец причама и аферама. Никако да се заврши прича у вези са избором директора, која траје три и по године” – рекла је Љиљана Костадиновић, председница Ресорног савета за културу.

Демократе истичу да су представе недовољно квалитетне, па није ни чудо што нису имале пласман на фестивалима у земљи и иностранству. Подсетимо се само ранијих бројних гостовања и награда. Слично је и у Позоришту лутака.

Опширније

Власт не уме да реши проблеме грађана

Ниш, 25. јуна 2015. 

Демократска странка је на конференцији за медије изнела актуелне проблеме са којима се суочавају Нишлије, а које градска власт или занемарује или не уме да реши. Миодраг Станковић је говорио о актуелним проблемима Градске топлане, али је направио и осврт на лоше стање у ЈП Горица, као и на све већу потребу младих Нишлија да напусте град.

"Сведоци смо чињенице да се грађани ових дана сами окупљају и организују, било да је реч о захтевима да се рачуни за грејање сведу на разуман ниво или је реч о захтевима за редовном исплатом, напорним радом зарађених плата у Горици. Неодговорна градска власт још увек није изабрала директора Завода за хитну медицинску помоћ чиме између осталог доводи у блокаду ову изузетно значајну институцију, поставља директора без дана радног искуства...

Демократска странка предлаже да се промени начин обрачуна трошкова грејања и да грађанима као крајњим корисницима буде јасно шта они у ствари плаћају. Топлана мора да рационализује своје пословање, да смањи непотребне трошкове и да омогући плаћање према искоришћеној топлотној енергији. Грађани као корисници морају да добију право да сами одлучују колики простор у стану ће грејати и да знају колико ће за то платити", рекао је Миодраг Станковић, први човек нишких демократа.

Не сме се дозволити да јавна предузећа касне са својим годишњим плановима. Такође, Град не сме да дозволи да држава кажњава приватне фирме за неисплаћене зараде а да притом и сам не поштује Закон по коме се други кажњавају. Неопходно је адекватно планирање буџета, како би на основу прилива могла и да се трансферишу средства јавним предузећима, истичу демократе.

Опширније

Град не брине о младима и њиховим потребама

Ниш, 18. јуна 2015. 

Демократска странка је на конференцији за медије изнела актуелне проблеме са којима се суочава Нишка Бања. Демократе истичу да је очигледно да Град не брине о младима и њиховим потребама, а то се види на примеру фудбалског клуба "Рудар" из Јелашнице, који већ три године нема терен за тренинге.

"Грађани имају највећа очекивања управо у вези са решавањем овог кључног проблема, и зато је највећи део наших напора усмерен ка стварању услова за отварање нових радних места, јер је то и задатак локалне самоуправе. У задњих десет година, општина се нашла у својеврсној изолацији и великом заостатку у односу на општине из непосредног окружења.

Дефинисани приоритети су настали из вишегодишњих нагомиланих проблема који нису решавани, а то су: изостанак иницијативе за доделу специјалног статуса општини Нишка Бања у односу на остале градске општине, неактивизам по питању израде Закона о бањама, непостојање радне групе за израду стратешких пројеката и неквалитетно презентовање општине у земљи и иностранству.

Локалне самоуправе ће бити у још већем проблему уколико не нађу начин да повећају своје приходе, јер ће се трансфери са виших нивоа власти све више смањивати, а самим тим и средства која се одвајају за одређене пројекте ће бити мања", рекао је Златан Живковић, председник Општинског одбора Демократске странке у Нишкој Бањи.

Платформом "Ниш заслужује боље" дефинисан је и Програм за развој општине Нишка Бања. Програмом су одређени циљеви и приоритети којима треба да се утиче на највећи проблем у општини, а то је незапосленост. У општини живи око 15.000 становника, а преко 30% радно способних грађана је незапослено.

Опширније

Демократе Ниша представиле Програмску платформу ''Ниш заслужује боље''

Ниш, 11. јуна 2015. 

Градски одбор Демократске странке Ниш представио Програмску платформу "Ниш заслужује боље"

Демократе имају план за Ниш по мери Нишлија

Градски одбор Демократске странке у Нишу одржао је трибину у препуној сали Скупштине града на којој је представљена Програмска платформа "Ниш заслужује боље". Модератор трибине је био Миодраг Станковић, председник Градског одбора Демократске странке који је поздравио присутне и најавио госте из Београда, министре Владе у сенци Демократске странке, др Наду Драговић, министарку пољопривреде и заштите животне средине, и др Србољуба Антића, министра за финансије и монетарну политику.

- Програмска платформа "Ниш заслужује боље" на којој последњих месеци интензивно раде ресорни савети ДС у Нишу, представља документ у коме су идеје, пројекти и решења обједињени на једном месту и који ће извући Ниш из кризе у коју је запао. Овај документ мора да буде прихваћен и од стране грађанки и грађана Ниша и очекујем да не само вечерас, већ и наредних дана буде проширен предлозима и идејама које ће доћи управо од њих, управо од људи који желе да овај град буде много боље место за живот и рад, од људи који брину за будућност своје деце, истакао је први човек нишких демократа Миодраг Станковић, поздрављајући скуп.

Опширније

Форум жена нишког ДС-а у борби против насиља над женама

Ниш, 11. јуна 2015. 

У нишком ДС-у одржана је Изборна скупштина Градског одбора Форума жена. За председницу је изабрана Јелена Бартон. Изабране су и чланице Савета овог тела. Насиље над женама као друштвени проблем биће једна од кључних тема којом ће се Форум жена бавити у свом раду.

"4-ог јуна одржана је Изборна скупштина Градског одбора Форума жена Демократске странке у Нишу. На Скупштини је једногласно изабрана председница и 15 чланица Савета. Теме којим ће се Форум жена бавити јесу унапређење положаја жена у свим сферама јавног и приватног живота, економско оснаживање жена, мобинг на послу, женско здравље и борба против насиља над женама. Путем акција и трибина промовисале смо и програме које се односе на женска питања, а циљ је да укажемо женама да нема модерног, развијеног друштва без равноправности полова. С обзиром на то да се налазимо у предизборној години имаћемо велики број едукација које се односе на вештину комуникације и јавни наступ", рекла је Јелена Бартон, председница Градског одбора Форума жена Демократске странке у Нишу.

Насиље над женама је све присутније. Насиље над женама је један од основних друштвених механизама којима се жене присиљавају да буду у подређеној позицији у односу на мушкарце. Насиље над женама је препрека у постизању једнакости, развитка и мира, а то је недопустиво уколико желимо да будемо део савременог, модерног и цивилизованог друштва. Насиље је нешто о чему треба јавно говорити и да се у медијима отворено прича о томе – поручују демократкиње.

Опширније

Адреса одбора

Демократа је

...оптимиста. Верује да за сваки проблем постоји решење, само ако се приступи на прави начин и уз добар план.