Вести

Неуспех 5. октобра је у недостатку храбрости политичара


Ниш, 5. октобра 2015. 

Председник Градског одбора ДС Миодраг Станковић изјавио је поводом 15 година од пада режима Слободана Милошевића, да су престанак оружаних сукоба и градња демократских институција највећи успеси 5. октобра, који није достигао жељени циљ због недостатка храбрости и одлучности носилаца промена.

Али, да ли данас имамо правну државу - немамо, да ли имамо демократију - немамо, да ли имамо независне медије - немамо и у том погледу домети 5. октобра јесу ограничени.

Не може очекивати нови 5. октобар, јер би то било противприродно окупљање странака, али да ће ДС наставити да инсистира на променама и социјално одговорној држави, рекао је Станковић за ТВ Зона плус.

Опширније

Реорганизација уместо отказа


Ниш, 1. октобра 2015. 

Миодраг Станковић, председник Градског одбора Демократске странке у Нишу, поручио је на конференцији за медије да је уместо отпуштања потребна реорганизација радних места. 

Сведоци смо да градска власт оличена у руководству СНС-а у Нишу, које је у тоталном расулу, стално прети отпуштањем запослених у градској и општинским управама и јавним предузећима. Често се говори о вишку запослених а не говоре да је тај такозвани вишак настао управо у периоду од када су они на власти и то запошљавањем њихових страначких људи, без икаквог плана, систематизације и без описа послова који треба да се обављају у локалној управи и уопште јавном сектору. 

Стога није ни чудно да су грађани све незадовољнији радом градске и општинских управа и оправдано негодују квалитетом услуга које се пружају на шалтерима управа. И уместо да руководство града и општина најзад почне да ради оно што му је и посао, а то је да буде грађанима и привредницима на услузи, они се свађају, прете, смањују плате запосленима у управама а себи повећавају и жале се како су им плате мале, најављују силне отказе све у циљу застрашивања људи. 

Опширније

После фабрика напредна власт решава јавна предузећа – по кратком

Ниш, 23. септембра 2015. 

Демократска странка подсећа на агонију градске власти са нишком Топланом а немоћност и бахатост се наставља на ЈКП „Горица“ и ЈКП „Медиана“.

Како то да успешно предузеће, које у 2014. години добије награду Капетан Миша Анастасијевић, непосредно у 2015. години постане јако проблематично тако да градска власт излаз тражи у делимичном расформирању.

Како то, питају нишке демократе, да се одлука о преузимању појединих делатности ЈКП „Горица“ нађе пред одборницима Скупштине града а да претходно исти ти одборници нису добили извештај о раду овог предузећа за 2014. годину  нити анализу успешности пословања ЈКП „Горица“. Можда није прилика да се покаже грађанима јер због другог круга приватизације Нишка телевизија можда последњи пут уживо преноси седницу Скупштине града.

Зашто нема информација о томе које су одлуке усвојили надзорни одбори ЈКП „Медиана“, ЈКП Паркинг сервис Ниш и ЈКП „Горица“. Зашто грађани Ниша и одборници Скупштине града нису информисани о сталном смањењу пословних прихода у овим предузећима од 2013. године. Ко је одговоран за то?

Опширније

Ко ће одговарати за лоше пословање ЈП?

Ниш, 17. септембра 2015. 

На конференцији за медије Градског одбора Демократске странке у Нишу говорио је одборник Скупштине града Иван Јоцић:

Судећи по приспелом материјалу, за следећу недељу се планира нова седница Скупштине града Ниша. Главна тема предстојеће седнице су извештаји о пословању јавних комуналних предузећа за 2014. годину.

Прво морам да напоменем да је некадашња пракса била да се о извештајима за претходну годину у ранијем периоду расправљало увек у првој половини године. То што се 2015. године о извештајима расправља тек крајем септембра, дакле деветог месеца, показује да Градско веће не ради свој посао.

А ово је други, трећи пут да се седница Скупштине града заказује пред истицање рока чије би нас прекорачење довело до принудне управе, а што је опет, последица нерада Градског већа које је примарни овлашћени предлагач тачака дневног реда Скупштине.

Овом приликом бих издвојио Извештај о пословању најнестабилнијег и најугроженијекг ЈКП, а то је "Горица".

Наиме, прошле године је ЈКП "Горица" остварило нето приход од око 492 милиона динара, што је свега 86% од планираног, а расход је око 519 милиона. Дакле, предузеће је у губитку око 27 милиона динара.

Опширније

Позив младима да дођу на митинг ''Осветли Ниш, осветли Србију''

Ниш, 10. септембра 2015. 

На конференцији за медије одржаној у просторијама Демократске странке у Нишу, говорио је Милош Нешић, председник омладине Демократске странке у Нишу.

- Пре само годину дана, држали смо конференцију на сличну тему и изнели поражавајуће податке да половина младих жели да напусти наш град и земљу.

Данас је то стање знатно горе, о чему говоре резултати истраживања које су спровели Канцеларија за дијаспору и Омладински центар за демократију. Наиме, истраживање показује да од 597 испитаних студената готово њих две трећине би колико сутра спаковало кофере и кренело пут земаља западне Европе и САД. Разлог томе је нестабилна друштвено-политичка ситуација, као и недостатак радних места, изјавио је председник омладине Демократске странке у Нишу.

- Сматрам да је актуелна градска и републичка власт својом политиком и кадрирањем у потпуности омаловажила знање, звање, стручност, професионализам, као и сва политичка и морална начела. На тај начин послата је порука да млади, образовани људи, нису потребни овој земљи и да своју будућност потраже у неким другим земљама, у којима се та начела поштују, додао је Нешић.

Таква политика има резултат, али негативан, који се одражава управо кроз све већи одлазак младих људи.

Опширније

Адреса одбора

Демократа

...воли да сазнаје нове ствари. Интересује га све што води напретку и бољим решењима проблема.