Вести

Миодраг Станковић: Нема праве слободе без слободе медија

Ниш, 3. маја 2015. 

Обележавање Светског дана слободе медија ове године у граду протиче у атмосфери очекиваног и већ потпуно извесног затварања Нишке телевизије. Тамна је ноћ - то је у најкраћем медијска слика данашњег Ниша.

"Уз досад изведене „маневре“ у овој области, поткрепљене низом новоусвојених закона, то за Нишлије значи само једно – да све више остају без права на објективно информисање, да немају свој јутарњи ни културни програм, или да немају право да га изаберу, и да у свему зависе од центара моћи и власти.

Јер они одређују шта ће Ниш знати, а шта неће моћи да зна и сазна, бар не путем медија мимо интернета.

Демократска странка у Нишу, и ја као њен председник, остајемо на становишту да су конкуренција и право на информисање основа демократије и да грађани имају право да се информишу из више извора" - изјавио је Миодраг Станковић, председник нишких демократа.

У Београду се поводом гушења медијских слобода, гашења медија и цензуре још понеко и огласи, у Нишу и многим другим градовима такорећи нико. Не постоји, наиме, начин да се глас народа стварно чује, јер је све мање медија који би га пренели, наводи се у саопштењу.

Опширније

Град мора да нађе решење за грађане, али и за Топлану

Ниш, 30. априла 2015. 

На данашњој конференцији за новинаре у Демократској странци на тему грејна сезона је прошла, проблеми остају говорили су Бојан Станковић, дипломирани машински инжењер – одговорни пројектант и извођач радова термотехнике - испред групе грађана и Миодраг Станковић председник Градског одбора Демократске странке.

Основне примедбе су превисоки рачуни, неквалитетна испорука топлотне енергије, хаваријски прекиди у снабдевању, ниске температуре у становима. Сво ово незадовољство кулиминирало је превелики број захтева за трајно искључење са система даљинског грејања где је приближно 100 зграда и преко 300 људи поднело захтев - изјавио је Бојан Станковић који је и сам међу њима.

Сваки учесник трајног Уговора какав је са Градском топланом, може се по Закону о облигационим односима раскинути. Према тумачењу наведеног закона ако се Градској топлани пошаље допис да физичко лице више не жели њихове услуге то аутоматски значи раскид уговора. У назнаци као разлог искључења са система даљинског грејања треба навести да немате финансијска средства за плаћање грејања и наравно квалитет грејања.

Бојан је још додао да грађани са правом траже да се цена за даљинско грејање одреди на почетку грејне сезоне и да та цена траје до краја грејне сезоне.Топлана је у функцији грађана, а нису грађани у функцији Топлане.

Према Закону о енергетици Топлана је у обавези да изврши појединачно потписивање Уговора између корисника и Градске топлане, да се уговори о одржавању које су потписали скупштине станара и Градска топлана раскину, повуку, јер кућни савети нису потрошачи топлотне енергије, већ су то власници станова. Из свега наведеног може се закључити да са повећањем цене даљинског грејања опада степен наплате рачуна, а уједно се повећава и број захтева за искључење - нагласио је Бојан Станковић.

Опширније

Зашто нема инвестиција у Нишу?

Ниш, 16. априла 2015. 

Демократска странка истиче да је град Ниш један од најнеразвијенијих градова у Србији. У време кад је ДС био на власти отворене су фирме Yура, Шинвон, Бенетон… почео је пројекат Јохнсон Елецтриц, а у исто време реновирана је хала и стадион Чаир. За тренутну лошу ситуацију у граду оговорна је градска власт како кажу и ништа се не ради по питању изласка града из кризе у којој се налази.

“Шта је тренутна актуелна власт од 2012. године до данас урадила у Нишу што се тиче инвестиција? Одговор је једноставан. Ништа. Једино шта су урадили је то што су збрињавали своје кадрове у јавним предузећима. Сваки дан људи остају без посла, у Вагонки и Локомотиви око 500 људи је остало без посла. Ниш је индустријски град и без подизања индустрије нема бољитка овом граду. Тренутно 40.000 људи у Нишу се налази на евиденцији Националне службе за запошљавање“ – рекао је Дејан Чупић, координатор ресорног савета за привреду и финансије у Демократској странци у Нишу.

У демократској странци кажу да је град Ниш у великој конфузији и просто се не види начин како град може да реши проблем. Једини начин који градска власт види као решење проблема је узимање кредита. Кредити се узимају како би се измириле текуће потребе.

Опширније

Покажимо Србији колико нас има

Ниш, 9. априла 2015. 

Демократска странка одржаће 25. априла велики митинг у Београду. Нишке демократе су на данашњој конференцији за медије позвале све грађане да се прикључе митингу против актуелне власти.

„Демократска странка је одлучила да организује митинг на годишњицу треће Владе СНС-а. Овај митинг је изнуђен потезима актуелне Владе и Демократска странка жели да покаже храброст и жељу да се заједно са свим незадовољним грађанима, а знамо да их има доста, даље бори за визију развијене Србије за нова радна места, против смањења плата и пензија, за бољи живот, за слободну Србију.

Сваком данас је јасно да у Србији није добро и да у Нишу никада није било горе. Зато се окупљамо, да јасно кажемо да нам је доста овакве Владе, доста нестручности, бахатости, незнања и све тежег живота...да желимо нормалну Србију“ – рекао је Миодраг Станковић, председник Градског одбора Демократске странке у Нишу.

Демократска странка је стуб демократије и има обевезу да и данас буде стожер свим опцијама које се залажу за демократију, слободу говора и да се на цивилизован начин укаже на оно са чим се не слажу када је у питању политика садашње владе. ДС се залаже да сви медији имају право да питају шта их интересује а да због тога не буду санкционисани – истичу демократе.

Опширније

Нишлије, врата Демократске странке су вам увек отворена!

Ниш, 2. априла 2015. 

На седници Градског одбора Демократске странке Ниша верификован је избор председника Миодрага Станковића, који је на непосредним изборима изабран већином гласова бирача са правом гласа, чланова Демократске странке. Градски одбор Демократске странке у Нишу изнео је податак о излазности на изборима који је импонзантан, и релевантан је показатељ озбиљности рада у претходном периоду. Поводом избора за председника Миодраг Станковић се обратио јавности на редовној конференцији за медије која је одржана у просторијама ДС-а.

"Најпре ћу искористити прилику да се захвалим члановима Демократске странке у Нишу, који су још једном показали храброст и одговорност изашавши на изборе за председника Градског одбора ДС у Нишу и свакако да се захваљујем и на указаном поверењу које поред тога што представља част представља и велику обавезу. Уверен сам да ћу знати да оправдам указано поверење. Бити на челу једног од највећих градских одбора у Србији значи пре свега пружити грађанима наду у то да Србија може и мора наставити тамо где је стала. За мене је то основни и приоритетни задатак.

Демократска странка већ три године указује на неспособност градске власти да се ухвати у коштац са проблемима, а која се бавила самом собом, нападањем Демократске странке, стварањем додатних проблема у ионако тешкој ситуацији у граду, безидејним управљањем градом, без икаквог плана. Доказ да смо у праву је и одлука о распуштању СНС у Нишу.

Опширније

Адреса одбора

Демократа је

...пристојан. Никада не вређа друге, без обзира на ситуацију у којој се нађе.