Вести

Шта је власт урадила за грађане Ниша?

Ниш, 4. јуна 2015. 

Демократска странка је на конференцији за медије упутила критике градској власти на све израженијој централизацији и неактивизму око спровођења Акционог плана који је усвојен децембра 2014. године. Демократе истичу да се по питању реализације пројеката планираних за 2015. годину ништа не ради и да је све мање извесно да ће било који од планираних пројеката бити завршен до краја године.

"Шта је урадила градска власт за ових шест месеци? Како ће градска власт објаснити чињеницу да је имплементирала бизнис план Југоистока у Акциони план као његов саставни део од 1. јула? Југоисток неће имати статус пословне јединице јер се гаси и постојеће јединице постају јединице Београда. Тиме се порез на зараде сели у Београд", рекла је Марина Дејановић, одборница у Скупштини града и потпредседница Градског одбора Демократске странке у Нишу.

Акционим планом од 2015. до 2020. године власт је планирала 745 пројеката, а за 2015. годину 285 пројеката. Из буџета града предвиђено је издвајање 21 милијарде и 868 милиона динара и 8 милиона евра за реализацију 54 пројекта. Буџет града са кредитима износи око 11 милијарди динара. Потребно нам је 3 буџета за реализацију 54 пројеката. Где је осталих 690 пројеката? - питају демократе.

Опширније

Нишки ДС позива на митинг у Крагујевцу

Ниш, 28. маја 2015. 

Демократска странка у Нишу је на конференцији за медије упутила позив свим грађанима да искажу своје незадовољство на митингу који ће бити одржан 30. маја у Крагујевцу.

"Митинг који је заказан за 30. мај у Крагујевцу симболичан је и важан из више разлога. Крагујевац је један од примера неспособости и бахатости садашње власти. На силу, противно вољи бирача исказаној на изборима 2012. године, власт у Крагујевцу су преузели неспособни, бахати, који уместо улагања у индустријске потенцијале овог града, обећавају Дизниленд и то као страну инвестицију. Крагујевац више не може да чека, ћути и трпи понижења. Демократска странка је стуб демократије и има обевезу да и данас буде стожер свим опцијама које се залажу за демократију, слободу говора и да се на цивилизован начин укаже на оно са чим се не слажу када је у питању политика садашње владе. ДС се залаже да сви медији имају право да питају шта их интересује а да због тога не буду санкционисани", рекао је Миодраг Станковић, председник Градског одбора Демократске странке у Нишу.

Још једном показујемо храброст и жељу да се заједно са свим незадовољним грађанима боримо за визију развијене Србије, за нова радна места, против смањења плата и пензија, за бољи живот и за слободну Србију — истичу демократе.

Опширније

Хитна помоћ за нишку Хитну помоћ!

Ниш, 21. маја 2015. 

Демократска странка позива челнике актуелне градске власти да озбиљно схвате проблем који је задесио грађане Ниша. Проблем у ком се налази Хитна помоћ директно погађа грађане и могао би озбиљно да угрози функционисање ове установе здравствене заштите. Демократе позивају надлежне да се уозбиље и под хитно нађу решење за "мрак" у коме се град налази.

"Као оснивач ове, и других установа примарне здравствене заштите, градска локална самоуправа мора да изнађе и тренутно, али и системско, трајно решење како би Завод за хитну медицинску помоћ могао да неометано ради. Град Ниш мора да хитно сагледа горуће проблеме у нишком Заводу за хитну медицинску помоћ и одмах реагује, како Нишлије не би остале без здравствених услуга службе коју није могуће заменити ниједном другом, нити већину њихових интервенција одложити. Град Ниш има обавезу да ову установу не препусти пропасти.

Рачун нишке Хитне помоћи у овом тренутку је у блокади. Стоматолози ове установе једини у целом региону збрињавају и непокретне пацијенте уз помоћ мобилне опреме, и једини у оквиру државних установа раде 24 сата, не примају плате јер Фонд једноставно не издваја средства за њихове услуге, које они, упркос томе, и даље пружају јер не могу да изневере ни професију, ни своје пацијенте.

Спремачице у овој установи такође су 'на белом хлебу' јер и оне као и стоматолози спадају у такозване 'неуговорене' раднике, па се у питање доводи и основни ниво хигијене у овој угледној здравственој кући. Томе, услед блокаде рачуна, треба придружити немогућност куповине основних средстава за рад лекара и медицинског особља, па је набавка обичних рукавица за запослене у Хитној помоћи постала немогућа мисија", рекао је Миодраг Станковић, председник нишког ДС-а.

Опширније

Демократска омладина поново на окупу

Ниш, 7. маја 2015. 

На седници Скупштине Клуба Демократске омладине, одржаној у уторак, 5.маја 2015.за председника је изабран Милош Нешић, док је тринаесторо младих добило места у сталном саставу Савета омладине. Тим поводом на данашњој конференцији за штампу Демократске странке говорили су Милош Нешић, новоизабрани председник Демократске омладине Ниша и Катарина Митровић, члан Савета овог тела.

Усвојени су принципи које млади унутар Демократске странке сматрају посебно важним за бољи живот младих Нишлија. То су: квалитетан систем информисања на свим нивоима и у свим областима, обезбеђивање остваривања права на једнаке шансе свим младима у друштву, унапређивање безбедности, чување и унапређивање здравља, подстицај омладинског предузетништва и самозапошљавања, подстицај мобилности и квалитетније образовање.

"Демократска омладина се окупила поново, онда када је, као некада давно, активизам младих био неопходан како би се зауставило даље пропадање града. Окупила нас је жеља да укажемо младим људима да морају пронаћи тај покретач у себи, да морају бити активни и друштвено одговорни" - изјавио је новоизабрани председник Милош Нешић.

Опширније

Миодраг Станковић: Нема праве слободе без слободе медија

Ниш, 3. маја 2015. 

Обележавање Светског дана слободе медија ове године у граду протиче у атмосфери очекиваног и већ потпуно извесног затварања Нишке телевизије. Тамна је ноћ - то је у најкраћем медијска слика данашњег Ниша.

"Уз досад изведене „маневре“ у овој области, поткрепљене низом новоусвојених закона, то за Нишлије значи само једно – да све више остају без права на објективно информисање, да немају свој јутарњи ни културни програм, или да немају право да га изаберу, и да у свему зависе од центара моћи и власти.

Јер они одређују шта ће Ниш знати, а шта неће моћи да зна и сазна, бар не путем медија мимо интернета.

Демократска странка у Нишу, и ја као њен председник, остајемо на становишту да су конкуренција и право на информисање основа демократије и да грађани имају право да се информишу из више извора" - изјавио је Миодраг Станковић, председник нишких демократа.

У Београду се поводом гушења медијских слобода, гашења медија и цензуре још понеко и огласи, у Нишу и многим другим градовима такорећи нико. Не постоји, наиме, начин да се глас народа стварно чује, јер је све мање медија који би га пренели, наводи се у саопштењу.

Опширније

Адреса одбора

Демократа је

...предузимљив, зна како ће решити проблем. Да би то постигао, демократа је у току, интересује се и информише о свим начинима за решавање проблема.