Вести

Нишке демократе о стању у здравству и сарадњи опозиционих странака

Ниш, 30. јула 2015. 

На конференцији за медије Демократске странке у Нишу, председник Градског одбора Миодраг Станковић говорио је о стању у здравству на територији Ниша и о Заједничкој декларацији о сарадњи опозиције.

Нишко здравство на "отпусној листи"

Демократска странка је још једном упозорила и опоменула актуелну власт да почне да ради посао који је преузела и да почне најзад да брине о грађанкама и грађанима Ниша. Као очигледно безнадежни случај, нишко здравство нашло се на отпусној листи оних који о њему треба да брину.

"Градска власт и даље брине само о себи, о својим функционерским додацима на плату, а оно што представља суштину, што представља живот грађана Ниша, је у све лошијем стању.

Здравство у Нишу брине не о хиљадама, не о стотинама хиљада, већ о најмање милион и по пацијената јер у Ниш и на лечење, али и на прегледе и рехабилитацију долазе пацијенти из читаве југоисточне Србије.

Опширније

Ароганција и бахатост градске власти

Ниш, 23. јула 2015. 

Демократска странка у Нишу је на конференцији за медије оштро осудила понашање градске власти које се одликује ароганцијом, непоштовањем институција, кршењем Закона, што је недопустиво за град који спада у категорију сиромашнијих градова на југу Србије. 

"Оно по чему је град Ниш познат у претходне три године јесу афере и аферице. Грађани се по оваквим врућинама окупљају и штрајкују због грејања, увећаних рачуна, недовољно јасног обрачуна и нетранспарентности. Кренуло се са грејањем кад му време није, усред лета на плус 40 степени. Захтеви за искључењем са централног грејања јесу само добијање на времену од стране локалне власти, док се и тај проблем не реши на републичком нивоу. Можда би требало да на улазу у Ниш, уместо некадашњег 'Добро дошли у град електронике' сада стоји 'Добро дошли у топлотно научно-фантастични град'. Ово што се дешава у граду граничи се са научном фантастиком", рекао је Миодраг Радовић, потпредседник Градског одбора Демократске странке у Нишу и одборник ДС-а у Скупштини града Ниша. 

Локална власт потпуно игнорише препоруке и захтеве Агенције за борбу против корупције око сукоба интереса градских функционера, једног већника и једног директора институције. Чак ни на Скупштини града та тема није била на дневном реду, јер локална власт сматра да не треба да се поштују препоруке Агенције. Одборници опозиције у Скупштини града су пре пар дана послали представку Агенцији за борбу против корупције да предузме све мере које су у њеној надлежности како би сви они који се оглушују о препоруке Агенције били на адекватан начин санкционисани. 

Опширније

Влада нема никакав план развоја југа и истока Србије

Ниш, 16. јула 2015. 

Демократска странка је на конференцији за медије изнела чињеницу да Влада Србије нема никакав план развоја југа и истока Србије, који све више заостаје за Војводином а посебно Београдом.

"Југ земље је у веома тешком и специфичном положају јер бележи низак привредни развој, упркос веома великим природним богатствима. Добро системско решење била би децентрализација и регионализација Србије, како би се омогућио равномернији развој оних делова Србије, попут југа, који све више заостају за Војводином и посебно Београдом", рекао је Миодраг Станковић, први човек нишких демократа.

Влада Србије је још 2013. године послала политичку поруку да су економски опоравак и развој овог дела земље "приоритет" и "државни пројекат". Данас, после 3 године вршења власти још увек нема никаквих резултата. Има ли разлога да верујемо да ће их уопште и бити? Такве стратегије нема ни на видику, кажу у Демократској странци.

"Данас је Србија високо централизована и партијска држава у којој се буџетски и други новац опредељује на начин који одређују партијске централе и сходно припадности челника локалних самоуправа владајућој странци. Неопходно је да се републичка средства усмере тамо где је најтеже, да се посвети много већа пажња развоју југа Србије а не да се потенцијални инвеститори задржавају у Београду.

Уколико се овако настави, у наредних 10 година на југу Србије ће нестати читаве општине, попут Црне Траве, Власотинца јер ће становништво у потрази за послом отићи у веће градове а највише у Београд. А онда ће и у Београду бити повећана незапосленост, смањене зараде. А југ Србије ће бити препуштен неком другом", додао је Станковић.

Опширније

Град заборавио на Општину Пантелеј

Ниш, 09. јула 2015. 

Незавршене саобраћајнице, укидање педијатријске службе, подела канти само у Медијани и Палилули, за нишки одбор Демократске странке јасан су показатељ да је Град Ниш заборавио на Општину Пантелеј.

Шеф Одборничке групе ДС у Пантелеју Бранислав Мишић каже да је у мандату његове странке урађен Сомборски булевар, мост и саобраћајнице у Улици војводе Мишића, као и Булевар Медијана, део кружног прстена око Ниша.

Од промене власти 2012. године, каже Мишић, са тим се стало.

Актуелна власт није нашла за сходно да те објекте до краја стави у функцију. Због тога је Сомборски булевар остао без приступних раскрсница у Улици Косовке девојке и у делу Матејевачког пута. Пример је и мост у Војводе Мишића где није до краја урађена приступна саобраћајница - каже Мишић.

Његов страначки колега Мића Јевтић каже да се у претходне 3 године показало да је Град заинтересован само за централне општине и да је евидентан неравномеран развој.

Опширније

Ниш изгубио културни идентитет града

Ниш, 02. јула 2015. 

Демократска странка је на конференцији за медије указала „да у последње три године не постоји јасна културна политика,и културни идентитет града“. Програми инситуција културе одвијају се по инерцији, без довољно атрактивног садржаја, пролазе мирно и непрепознатљиво, тако да се стиче утисак да се на овом плану скоро ништа не дешава.

-Уместо да програми и пројекти буду главна тема и заталасају јавни живот у граду, имамо само бројне афере у вези са партијским запошљавањем, избором директора са неодговарајућим условима, тако да се крше закони и прописи који регулишу ову област, а да нико од државних органа не реагује, а такође ни јавност у граду. Фрапантни пример за то је Народоно позориште а сада и директор дечијег одмаралишта у Дивљани. Народно позориште у Нишу не престаје да буде у жижи јавности, али не квалитетним и награђиваним представама, вец причама и аферама. Никако да се заврши прича у вези са избором директора, која траје три и по године” – рекла је Љиљана Костадиновић, председница Ресорног савета за културу.

Демократе истичу да су представе недовољно квалитетне, па није ни чудо што нису имале пласман на фестивалима у земљи и иностранству. Подсетимо се само ранијих бројних гостовања и награда. Слично је и у Позоришту лутака.

Опширније

Адреса одбора

Демократа

...цени стручност, прецизност и професионалност. Није аљкав, нити склон јавашлуку.