Вести

Мањи број незапослених – обично шминкање реалности!

Ниш, 18. марта 2015. 

У Нишу и шест околних општина без посла је у јануару било 51.577 особа, што је за 3.300 мање него у истом месецу прошле године – говоре подаци са евиденције нишке филијале Националне службе за запошљавање.

У самом граду Нишу незапослених је у јануару било 34.891, односно 2.294 мање него почетком 2014.године. Ово смањење постоји, али по свему судећи, само на папиру.

Мање евидентираих особа на тржишту рада не значи и већи број запослених, на шта изношење оваквих података у јавност, без сумње, жели да укаже.

Ново стање није последица запошљавања, став је нишке Демократске странке. Један број људи се скида са евиденције јер се добровољно одјавио и отишао на север земље, где се у потрази за послом и настанио.

Сваког месеца, не мали број житеља целокупног југа Србије, па и Нишлија, покушава да своју будућност изгради у иностранству. Многи млади стручњаци и талентовани људи разних струка и профила одлазе у стране компаније одмах након школовања. И они се скидају са евиденције Службе за запошљавање.

Велики број незапослених лица се брише са евиденције због кашњења са пријављивањем у заказаном року и због тога добијају забрану евидентирања у трајању од 6 месеци.

Опширније

Миодраг Станковић, Ниш: Зоран Ђинђић – једна визија, једна Србија

Ниш, 12. марта 2015. 

"На дан у коме се сећамо смрти Зорана Ђинђића, српског премијера кога су убили они који су тог 12. марта 2003. године нишанили не само њега већ и демократску Србију, морамо се запитати да ли су са њим умрле и идеје које су милионима људи вратиле наду.

Да ли је Зоран Ђинђић узалуд подигао Србију на ноге својом визијом, визијом живота достојног човека, визијом државе достојне да се у њој опстане и остане, визијом да за свакога ко хоће да ради у њој има посла преко главе?

Да ли је Зоран Ђинђић не само узалуд умро, него и узалуд живео за бољу Србију, за Србију на правом путу, како је волео да каже?

Да ли је Зоран Ђинђић заиста мртав, као што је Србија у овом тренутку заиста једва жива?

Опширније

Топлана у највећој блокади икада!

Ниш, 11. марта 2015. 

Градска топлана је ових дана ушла у блокаду каква се не памти од оснивања овог предузећа, у укупном износу од око 800 милиона динара. Пошто је нешто новца ипак било на рачуну, она у овом тренутку износи око 710 милиона динара, што грађанима Ниша може да гарантује само хладне радијаторе, а запосленима у овом предузећу неизвесне исплате зарада.

Ресорни савет за комуналне делатности Демократске странке у Нишу разматрао је новонасталу ситуацију у ЈКП Градска топлана и сматра да грађани нису дужни да трпе последице унутарстраначких сукоба СНС-а у градској власти и њеним структурама.

Они се рефлектују на рад јавних предузећа, па тако ЈКП Градска топлана, поред сопствене немоћи да се избори са проблемима који неизоставно прате сваку грејну сезону, трпи и последице неспособности предузећа задуженог за наплату. На тај начин губе оба предузећа, а највећи губитници биће и овог пута – грађани Ниша.

Нишке демократе захтевеју од градске власти да хитно реагује и омогући рад Градске топлане.

(Извор: www.expres.rs

Опширније

Форум жена ДС Ниш: ''Жена си, можеш све''

Ниш, 7. марта 2015. 

Форум жена Демократске странке у Нишу организовао је акцију поводом обележавања Дана жена. Циљ организовања ове акције јесте да се са женама разговара, и да им се покаже да нису саме. Мали знак пажње женама пуно значи, али никако не смемо мислити на жене само један дан у години. Жене јесу стуб друштва и као такве треба да буду равноправно заступљене. Жене из ДС се већ 25 година залажу за пуну равноправност жена и мушкараца у свим сферама живота.

Као и сваке године Форум жена Демократске странке у Нишу организује акцију поводом 8. марта, честита свим женама празник Дан жена и подсећа грађане Ниша да нема модерног, развијеног друштва без равноправности полова.

Кад говоримо о равноправности полова не можемо, а да не говоримо о економској независности жена. Жена је стуб породице и мора се поштовати њен неплаћени рад који се односи на кућне послове. Форум жена Демократске странке се залаже за давање кредита и субвенција предузетницама и власницама пољопривредних газдинстава. Када жена стекне економску независност онда се мења њен положај у друштву.

Жене на листама за одборнике нису само квота потребна да се испоштује изборни закон, већ су квалитетне и компетентне да преузму најодговорније функције у граду.

Форум жена Демократске странке наставља борбу против дискриминације и насиља, залаже се за промену закона и њихову ефикасну примену и на тај начин побољшаће се рад институција надлежних за спровођење родне равноправности, а то су Центар за социјални рад, правосуђе и полиција, рекла је Јелена Бартон, повереница Форума жена Демократске странке у Нишу.

Опширније

Стање у просвети и даље забрињавајуће

Ниш, 5. марта 2015. 

Демократска странка је 9. октобра 2014. године одржала конференцију за медије на тему просвете. Од тада је прошло пет месеци. Демократе поручују да се од тада ништа није променило и како је стање у просвети и даље алармантно. Осим смањења плата које је задесило све сегменте становништва, додатно се смањују плате запослених у оним школама које су се прикључиле штрајку.

"Неки синдикати су потписали колективни уговор. Након тога је уследила подела унутар синдиката. Просветни радници се приморавају да прекину са штрајком, тиме што ће им бити смањена плата, ако и даље буду штрајковали. Циљ је само застрашивање. Надамо се да ће ова Влада уважити највећи репрезентативни синдикат, а то је Унија синдиката просветних радника. Проблеми су велики, тичу се и платних разреда. Платни разреди уведени су у многим земљама. О њима се у Србији само прича, а не ради се на њиховом увођењу", рекао је Аца Јован Крстић, професор и члан Ресорног одбора за образовање.

Број школа које штрајкују у Нишу је испод 30. Додатно смањење плата за трећину због штрајка, има ефекте на запослене. Смањује се број школа које штрајкују, али је штрајк још увек актуелан.

"Дуално образовање о ком је причао премијер на бизнис форуму јесте лепа ствар, али се по том питању ништа није урадило у протеклих шест месеци, када је министар просвете говорио о томе. Сада се то потенцира како би се скренула пажња са горућих проблема.

Опширније

Адреса одбора

Демократа је

...искрени борац за социјалну правду. Свака неправда и свако угрожено право га одмах покрену на акцију. Његови суграђани сматрају га најбољим адвокатом својих интереса.