Вести

Нишки домаћини спали на казан

Ниш, 4. марта 2015. 

Социјалну помоћ у 2014. години затражило је 15 одсто укупног броја становника Ниша, а број породица и појединаца којима је потребна та врста помоћи се повећава, подаци су нишког Центра за социјални рад. У току 2014. године помоћ Центра затражило је укупно 40.667 особа, што је чак 15 одсто укупног броја Нишлија.

У односу на 2013. годину број корисника Центра повећан је за 6,3 одсто, а у односу на 2012. годину ово повећање износи 23,5 одсто. Сва је прилика да ће се радници нишких фирми које одлазе у стечај придружити онима који се хране у Народној кухињи, где оброке свакодневно узима више од 1.200 нишких породица. Стрпљење које тражи премијер Вучић, правећи себи маневарски простор за још неки Београд на води, или чардак ни на небу ни на земљи, дефинитивно нестаје нарочито у светлу најаве новог повећања цена струје од наредног месеца. Угрожена пука егзистенција Нишлија не оставља места за чекање обећаног бољег живота, сматрају нишке демократе.

Ускраћивање информација о кључним догађајима у земљи, на пример о условима које је поставио ММФ како би Влада могла да се и даље задужује уместо да ствара простор за инвестиције, доливају уље на већ распламсалу ватру општег незадовољства. Премијер Вучић изневерио је своје гласаче, изневерио је Србију и изневерио је себе, јер и његове чувене конференције за штампу све чешће изостају. Ни он више нема маштовито објашњење за ово што се дешава. А ако нема објашњење, или није свестан шта се у Србији догађа и шта њени пристојни људи трпе, или то игнорише. То значи да је време да се повуче или актуелна власт, или црта, оцена је Демократске странке у Нишу.

(Извор: www.expres.rs

Опширније

Нишка бања, бисер у запећку

Ниш, Нишка Бања, 26. фебруара 2015. 

Нишке демократе исказале су незадовољство незаинтересованошћу актуелне власти за улагање у туристичке потенцијале Нишке бање. Град Ниш не улаже у Нишку бању, а и оно у шта је држава својевремено уложила, не ставља у функцију.

Актуелна градска власт јадикује како има проблем са пуњењем буџета. Јадиковањем се нажалост буџет града, никада неће напунити. Оно што може да напуни градску касу доведено је до стања руине, уместо да буде понос овог града и један од његових главних генератора. Челници града никако да схвате да је Ниш давно престао да буде град "електронике", "машиноградње" или "текстила", због чега се мора окренути сопственим изворима, којих на срећу, још увек има. Потребно је само да градско руководство схвати да градски буџет може и мора да се пуни из сопствених извора и уз помоћ сопствене памети, рекао је Јован Јовановић, потпредседник Општинског одбора ДС Нишка бања.

Нови извори, на које нишке демократе желе да укажу, су термални извори благородне и профитабилне Нишке бање.

"Поражавајући податак је да ни у једној туристичкој агенцији, Нишка бања не постоји у понуди као аранжман. Добар рад власти види се као пример у Соко бањи, где Демократска странка врши власт, у којој се последњих година пуно тога изградило, што је привукло велики број туриста, а стандард становништва је знатно побољшан", рекла је Тијана Живковић, потпредседница Општинског одбора ДС Нишка бања.

Опширније

25 година Демократске странке у Пироту

Пирот, 24. фебруара 2015. 

У оквиру обележавања 25 година постојања и рада Демократске странке, Општински одбор Демократске странке Пирот организовао је штанд и разговор са грађанима код чесме Гушевица у преподневним сатима.

Горан Стаменовић, представник Општинског одбора Демократске странке, истакао је овом приликом да је 25 година иза нас, године велике борбе, успона и падова, успеха и искушења. Стаменовић каже да је ДС спреман за наредне кораке и да Србија мора да промени лошу Владу коју тренутно предводи СНС.

Овој активности присуствовао је и Миодраг Станковић, члан Председништва ДС-а и председник Градског одбора ДС-а у Нишу.

Опширније

ДС Ниш: 25 година у име промена

Ниш, 21. фебруара 2015. 

У оквиру обележавања 25 година постојања и рада Демократске странке, Градски одбор Демократске странке у Нишу организовао је штанд и разговор са грађанима.

На неколико локација активисти Демократске странке делили су летке и разговарали са суграђанима. Централна акција била је на платоу испред ТЦ Калча. Подршка коју су грађани Ниша дали овом јубилеју, али и ставовима и залагању Демократске странке, резултирала је како кажу нишке демократе, да у току само ове акције више од 10 људи попуни приступницу ДС.

"Демократска странка данас у Нишу има још једну активност којом обележава 25 година од обнављања рада. Ово је прилика да се подсетимо свега што је Демократска странка урадила, али исто тако и на оно што није урадила. Ово је подсећање на све оно значајно што смо урадили за Србију, за град Ниш, на борбу за демократију која још увек траје и борбу за бољи Ниш и бољу Србију!

Демократска странка у свом раду бележи и ствари које нису биле добре, и њих се треба подсетити. Јединствена је прилика да се припремимо за наредних 25 година у којима ДС пружа нови корак, буди наду код својих чланова, враћа поверење грађана, и показује се опет као боља, стручнија и паметнија алтернатива данашњој неспособној власти. Научили смо лекцију, сада идемо даље!", рекао је Миодраг Станковић, председник Градског одбора Демократске сранке у Нишу.

Опширније

МИН Локомотива у стечај уместо у опоравак?

Ниш, 18. фебруара 2015. 

Демократска странка у Нишу најоштрије осуђује неспособност државе да своје законе усклади са животом, и уколико је потребно, а у случају нишке "МИН Локомотиве" је то једино решење, по хитном поступку донесе њихове неопходне измене и допуне, и тако ово предузеће скине са листе оних која неодложно морају у стечај, закључак је Градског одбора Демократске странке у Нишу на седници одржаној 17. фебруара 2015. године.

Тиме би се омогућио, сматрају нишке демократе, не само опстанак предузећа које има уговорене послове и на путу је да само изађе из незавидне ситуације у којој се нашло, већ и опстанак радника ове фабрике и њихових породица.

Доношење закона по хитном поступку није новина у раду актуелног Парламента, па би држава морала да изнађе начин да "МИН Локомотиву" спаси стечаја, пошто већ није уважила апеле градских челника који очигледно немају довољан утицај на своје страначке колеге у државним ресорима и органима.

Иако је нови састанак представника ресорних републичких тела и министарстава са градским челницима и представницима радника и руководства "МИН Локомотиве" заказан, изјава Драгана Стевановића, секретара Министарства привреде, у којој он изричито тврди да нема одустајања од стечаја за све који су се нашли на списку од 188 предузећа, јасно указује да ће се и ови преговори завршити фијаском. Самим тим и радници "МИН Локомотиве" наћи ће се и на једном другом списку — оном за народну кухињу. Отпремнине, наиме, неће трајати вечно, а инвестиције Ниш једноставно заобилазе.

Опширније

Адреса одбора

Демократа

...није тврдоглав. Пажљиво слуша аргументе и признаје грешке ако их почини.