Вести

Нишка власт наставља са неистинама

Ниш, 16. августа 2017.  

Нишка власт и даље покушава да неспособност свог руководства прикрије тако што ће за све оптуживати Демократску странку, иако је СНС са својим коалиционим партнерима већ шесту годину на власти у Нишу.

Последња у низу неистина је и та да је ДС крива за нереално високе износе пореза на имовину коју нишлије и нишлијке треба да плате за ову годину.

Тачно је да је у време вршења власти ДС 2011. године донет План детаљне регулације којим је и одређена територија на подручју села проглашена за градско грађевинско земљиште. То је тада учињено са намером да се и људима који живе на селу омогући легализација њихових објеката, као и да се омогући изградња одређених пословних објеката (попут објеката за прикупљање и прераду пољопривредних производа, угоститељских и туристичких објеката и сл).

Оно што није тачно и што градоначелник намерно не помиње је да цену квадратног метра за одређивање пореза на имовину за сваку годину доноси надлежни орган града Ниша.

Опширније

У буџету нема прихода као резултат лошег планирања активности

Ниш, 7. јула 2017. 

Градска власт у Нишу усвојила је Одлуку о измени Одлуке о задуживању Града Ниша на седници Скупштине Града Ниша, којом се брише пројекат у улици Ивана Милутиновића. А с друге стране средства из кредита усмерена су на Јужни колектор, Чаирски колектор, водоснабдевања села Хум, Лозни калем, део за Виноградарски институт. Проблем је што у образложењу не стоји за које локације градска власт на челу са СНС за две године није успела да прибави грађевинске дозволе. У образложењу се не види због чега се тачно одустало од радних зона у улици Ивана Милутиновића. Да ли је због тога што је неки инвеститор одустао или је разлог нешто сасвим друго. Грађани Ниша треба да знају да се ради о новцу који је требало да се употреби за сређивање водоводне и канализационе мреже и прилазних путева у улици Ивана Милутиновића код Сточног трга у Нишу.

Дакле, из лошег планирања буџета, сада се прешло на лоше планирање активности.

Из завршног буџета за 2016. годину се види да је износ реализације кредита од планираних милијарду динара негде око 600 милиона динара. Немамо образложење како је потрошен тај новац. Видимо да у Нишу нема никаквих кранова, ништа се не гради у нашем граду, ништа се не ради. За шта се онда Град задужује?!

Град Ниш се тренутно налази у незавидној фискалној позицији. Град је на крају 2016. године каснио у плаћању својих обавеза у износу од око 3 милијарде динара, што представља више од трећине буџета, а рачун Града је у претходне три године готово непрекидно био изложен принудним наплатама.

Опширније

Нишки ДС изабрао нове функционере

Ниш, 30. јуна 2017. 

Након недавно одржаних унутарстраначких избора у Градском одбору Демократске странке у Нишу, на седници одржаној 29.06.2017. године изабрани су нови органи .

За секретара Градског одбора изабрана је Милена Костадиновић, мастер економиста, секретар одборничке групе Демократске странке у Скупштини Града Ниша, чланица Главног одбора Демократске странке. 

За потпредседнике Градског одбора изабрани су Радован Живковић, дипломирани економиста, Марина Дејановић, социолог и одборник СГ Ниш и проф. др Леонид Стоименов.

Председник Извршног одбора Градског одбора је Мића Јевтић, дипломирани инжењер машинства, који је и у протеклом периоду био на истој функцији.

За председника политичког савета изабран Владимир Домазет, адвокат и одборник у Скупштини града Ниша.

На истој седници формиран је иницијативни одбор форума пензионера, а за председницу овог форума изабрана је Драгица Ћирић Спасојевић, професор географије у пензији. 

Опширније

Одржани избори у Нишком ДС-у

Ниш, 10. јуна 2017. 

У Демократској странци у Нишу, у суботу 10. јуна 2017. године, одржани су редовни избори за чланове Градског одбора, и председнике и чланове шест Општинских одбора. За Градски одбор ДС-а у Нишу изабрано је петнаест нових чланова.  

За председнике Општинских одбора у нишким општинама изабрани су Владимир Милошевић - општина Медијана, Јелена Бартон - општина Палилула, Дејан Марковић - општина Црвени крст и Милан Радуловић - општина Пантелеј. Као и Сања Миладиновић - општина Мерошина и Дарко Милошевић - општина Гаџин Хан. 

Излазност чланова странке, од укупног броја са правом гласа, била је седамдесет осам одсто. Гласање је било регуларно и протекло је у најбољем реду. 

Опширније

Докле ће се повећавати број секретаријата и служби у Градској управи?

Ниш, 10. јуна 2017. 

Тенденција је да од онога раније што је било 11 управа и оно што је Демократска странка предлагала на седницама Скупштине Града и приликом измене Статута, да се укину Скупштине градских општина, да се укину комисије или бар смањи њихов број по општинама, у граду, заправо се повећава и број комисија и управа.

Сада имамо постављање јединствене Градске управе, са 17 секретаријата, који ће се бавити свим и свачим. Поред секретаријата имамо новофоррмираних 10 служби, што значи да наша Градска управа има 27 организационих јединица. Да ли мислите да неспособност оних који управљају градом, Градском управом може да се реши тако што ће се направити јединствена Градска управа, а онда исецкати секретаријате и службе? Мишљења смо да је то практично немогуће и да не само да се врши гомилање администрације, него и гомилање бирократског апарата са много корака између.

Образује се нови секретаријат за капиталне инвестиције који има надлежности потпуно исте као и Дирекција. КЛЕР, Јединица за управљање пројектима, Пројектни центар имају потпуно исти опис послова, а никад мање инвестиција у граду. Од једне дирекције, направили смо секретаријате који се бави потпуно истим пословима којима се бавила Дирекција.

Опширније

Адреса одбора

Демократа

...воли да сазнаје нове ствари. Интересује га све што води напретку и бољим решењима проблема.