Вести

Горица је пример политичког уништавања Јавних предузећа

Ниш, 8. фебруара 2018. 

Градска власт у Нишу ради све како би што више одложила заустављање злоупотреба и махинација у ЈКП Горица.

ЈКП Горица је постала пример како се политички уништава једно јавно предузеће у Нишу, што може да послужи као матрица и за целу Србију.

Демократска странка је већи број пута указивала на лоше пословање ЈКП Горица, тражећи и смену неспособног руководства, међутим власт упорно задржава исто руководство, а проблеми се сваљују на грбачу вредних радника и предузеће све више тоне.

Од 2012-те па до данас, пуних 6 година,владајућа коалиција са СНС на челу, повлачи чудне потезе чиме се проблеми у ЈКП Горица само продубљују. Нажалост, ти њихови потези су везани за финансије, што оштећује и буџет Града Ниша, а самим тим и грађане.

Градска власт у Нишу је у предходних 6 година из буџета Града, издвојила више од 345 милиона динара, по разним основама, а у плану је да издвоји још преко 250 милиона динара, како би покрила губитке ЈКП Горица и сачувала неспособно руководство. Демократска странка се оштро противи таквом понашању градске власти, јер је за тај новац могло да се изгради 6 нових вртића за децу, или 3 нове школе, или да се изгради Азил за псе луталице, или да се искористе за капиталне пројекте у Граду чиме би се омогућила нова радна места, што су нужне потребе грађана. Овако се новац неповратно губи а цех плаћају грађани. 

 

Опширније

Демократска странка је данас обновљена и растерећена

Ниш, 3. фебруара 2018.

Демократска странка данас обележава 28. годишњицу од обнове странке. Она је била и остала мотор развоја наше земље и њене демократије.

Демократска странка је "стала на ноге и вратила се својим коренима".

ДС је пре 28 година обновљена са визијом развоја демократије и владавине права у Србији.

Демократска странка у Нишу је 1996. године била окосница демократских промена читаве Србије. Пре тачно 20 година, на дан Светог Саве, у Нишу је успостављена прва демократска власт, коју је чинила коалиција Демократске странке и Српског покрета обнове. Дан када је и Зоран Ђинђић присуствовао конституисању градске власти у Нишу. То је дан када смо са великим надама ушли у стварање једне нове демократске Србије. И данас то радимо, у много тежим условима. Демократска странка је данас обновљена и растерећена оних проблема и оних људи који су у томе учествовали, али исто тако донели негативан имиџ странци.

Демократска странка је једина права опозициона странка од 90-их година, која је опстала поред свих оних који су са успехом или без успеха то покушавали.

Опширније

Власт СНС претвара људе у статистичке бројке

Ниш, 25. јануара 2018.

Национална служба за запошљавање Филијале Ниш дала је податак да је незапосленост у паду за 8%, да се тренутно на евиденцији за запошљавање налази 27.548 лица, док их је пре две године било и преко 30.000.

Овим подацима власт обмањује грађане да је незапосленост смањена. Држава је пре извесног времена променила начин на који статистички води број запослених и незапослених лица. Сада се много лакше пољављује та бројка да је лице запослено. Наиме, довољно је да имате један радни дан у месецу и ви сте запослени, што се наше државе тиче. То значи, да садашњи број запослених није релевантан, и не можемо да га поредимо са ранијим периодом. Раније, то није био случај, и зато ова данашња статистика Републичког завода за статистику није упоредива са статистиком за време власти Демократске странке.

Ово говори да власт СНС претвара људе у статистичке бројке. Нама никада није било важно да манипулишемо бројкама, када је у питању број незапослених лица. Нама је одувек била најважнија брига о томе како људи живе. Поставља се питање, да ли неко ко ради 10 дана у години за одређени износ прихода, може са тим приходом да преживи целу годину? Очигледно да за ову власт може!

Опширније

Преиспитати урбанистичко решење за градски трг

Ниш, 12. јануара 2018.

Изјава Миодрага Станковића, председника Градског одбора Демократске странке у Нишу, поводом предложеног решења за уређење градског трга у Нишу:

Тренутни изглед Трга у Нишу је решење архитекте Бранислава Јовина, који је победио на јавном конкурсу, што је потпуно исправан пут када је у питању град и када су у питању важни објекти, као што су тргови, споменици итд. Тренутно решење треба преиспитати.

Демократска странка сматра да је неопходно расписати нови јавни конкурс и одабир најбољег решења преточити у урбанистички план, посебно када је у питању овако битна реконструкција трга у Нишу, а односи се на дефинисање нових пешачких зона, фонтана. Ми знамо да је у претходном периоду фигурирао предлог да се паркинг испред Градске куће претвори у монтажну, вишеспратну јавну гаражу, због недостајућих паркинг места у самом центру града. Поред тога, било је доста нелогичности и постојао је отпор у јавности за претварање друмског тврђавског моста у пешачки.

Опширније

Док се град Ниш препуцава са Путевима Србије, нишлије и нишлијке муку муче

Ниш, 7. децембра 2017. године 

Ни после скоро три месеца од почетка радова на булевару Цара Константина уређење дела булевара није ни на видику! Започети радови на рехабилитацији и периодичном одржавању коловоза, тротоара, бициклистичке стазе и разделних острва на делу булевара од Брзог Брода до моста на Кутинској реци су заустављени.

На том делу нема ни радника, нити је постављена адекватна сигнализација нити су предузете адекватне мере обезбедјења и заштите деонице која је раскопана и тако остављена. Да ли по већ устаљеној процедури неспособне градске власти, почињу да раде нешто за шта не постоји потребна техничка документација нити су урадјене све потребне припремне радње како би се такав посао урадио?

Чему служе измишљена радна места у градској управи, на којима су запослени страначки људи и чији би посао требао да буде управо припрема техничке документације неопходне за такве радове? Да ли председник градске општине на чијој територији се налази део булевара на коме се ради и градоначелник Ниша уопште размишљају о проблемима са којима се сусрећу нишлије и нишлијке који ту пролазе, да ли ико у овом граду размишља о безбедности људи који се крећу необезбеђеним и неуређеним делом булевара? Или им је само битно да обезбеде новац за плате њихових службеника на измишљеним радним местима.

Опширније

Адреса одбора

Демократа је

...поштен. Он у политици није због личне користи. Довољна награда му је што му људи верују и бирају га да их заступа у остваривању заједничких интереса.