Вести

Демократе Ниша о нарушеној безбедности

Ниш, 3. децембра 2014. 

Иако власт одбацује тезу о повратку духа 90-тих година прошлог века, са свим негативним појавама које су карактерисале ту декаду, све чешћи случајеви безумног насиља, нажалост, потврђују да нешто заиста није у реду. У последњих десет дана сведоци смо два свирепа напада у Нишу, којима је заједничко то да жртве ничим нису провоцирале своје нападаче. Људских жртава, срећом, није било, али ће бар један од нападнутих имати последице које ће га пратити читав живот.

Узрок пораста оваквих кривичних дела лежи у свеопштој кризи нашег друштва, због чега се и намеће идеја о "повратку деведесетих". Тим је важније да се нешто хитно предузме, јер брзо хапшење нападача није довољно ни да се жртве осете боље, нити да се грађани осете сигурнијим.

Ништа боље стање није ни у безбедности саобраћаја. Игнорисање проблема довело је до губитка још једног људског живота, на пешачком прелазу код Железничке станице. Смрт девојке јуна ове године на том месту убрзо је пала у заборав, па је на овој црној тачки у граду синоћ изгубљен још један живот.

Демократска странка предлаже да градска власт што пре формира Савет за безбедност! До тада и постојеће тело које брине о стању у граду у ванредним околностима може и мора да разговара о безбедности грађана. На крају крајева, град се и налази у ванредном стању више од две и по године.

Опширније

Граду неопходна принудна управа

Ниш, 27. новембра 2014. 

Демократска странка је на конференцији за медије истакла да је ситуација у Нишу веома забрињавајућа. Неодговорно вођење градског буџета довело је до јако лоших економских, привредних и финанскијских показатеља.

"Што се тиче функционисања локалне самоуправе и пуњења буџета, карактеристика је да више од четири петине чине приходи буџета Републике, порези и бројни намети, а мање од једне петине представљају изворни приходи локалне самоуправе. За првих девет месеци ове године у градски буџет ушло је само 50 одсто планираних прихода", рекао је потпредседник Градског одбора Демократске странке у Нишу и одборник у Скупштини града Ниша Миодраг Радовић.

Демократе истичу да због лошег пуњења градске касе највише трпи социјала, где се потребе реализују од 20 до 40 одсто. Подсећају и да су смањене плате и пензије, а порез на имовину увећан од 50 до 350 одсто. Такође још се не отварају објекти попут Официрског дома, амбуланте у Нишкој Бањи и обданишта у насељу Никола Тесла, иако су објекти комплетно завршени.

"Потпуни неактивизам, непознавање функционисања локалне самоуправе, политичка, економска и привредна самоизолација је довела до тога да су приходи од продаје земљишта нула динара, док је накнада за уређивање грађевинског земљишта 20%. То што су изворни приходи града достигли тек петину оног што је планирано, указује на то да у Нишу нема нових радних места, нема инвестиција, као и то да нема инфраструктурне изградње.

Опширније

Стварност је гора од статистике – пријави насиље!

Ниш, 25. новембра 2014. 

Демократска странка у Нишу одржала је акцију поводом Међународног дана борбе против насиља над женама.

Форум жена Градског одбора Демократске странке у Нишу огласио се поводом кампање "16 дана женског активизма" под слоганом "Стварност је гора од статистике – пријави насиље!".

Акција је одржана на платоу испред ТЦ "Калча", а чланице Форума жена, уз поделу летака, разговарале су са грађанкама Ниша о проблему насиља над женама. Акцији је присуствовала Гордана Чомић, председница Форума жена Демократске странке и народна посланица.

"Насиље у породици је забрањено, непоштовање жена је забрањено, и оно што ми као странка желимо јесте да разговарамо са свима у друштву, знали они за тај Закон или не. Да све нас научимо да се насилнику каже 'Срам те било!'. Са женом се разговара, жена се поштује, жена има своја права, своје слободе, и не може ниједна жена да заслужи батине. Саучешће у насиљу је ћутање о насиљу", изјавила је Гордана Чомић.

Повереница Форума жена Градског одбора Демократске странке у Нишу Јелена Бартон је поручила да је Демократска странка одувек радила на спречавању насиља у породици.

Опширније

Подршка иницијативи Уније послодаваца Србије

Ниш, 21. новембра 2014. 

Демократска странка подржава иницијативу Уније послодаваца Србије, која је затражила хитне измене Закона о порезу на имовину, наводи се у саопштењу градског одбора ДС у Нишу.

Оно на шта је ДС летос указивала, сада постаје реалност: лоше законске одредбе дозволиле су локалној самоуправи произвољно наметање висине пореза, све са циљем да се напуни локални буџет, али су жељени резултати изостали. Примера ради, пуњење нишког градског буџета по основу пореза на имовину је на нивоу од тек 50 одсто. Још горе је то да је оно мало привреде што ради у Нишу пред колапсом. То значи да није довољно само одредити висину намета, већ се мора водити рачуна да ли грађани и привреда то могу и да плате. Уосталом, држава је ту због грађана, а не обрнуто.

(Извор: www.expres.rs

Опширније

Неправилности у раду Народне библиотеке

Ниш, 20. новембра 2014. 

Демократска странка је на конференцији за медије истакла да актуелна власт у Нишу не брине много о култури, што се могло чути у изјавама неких њених високих функционера, као и по чињеници да је градски већник који води ресор културе уједно задужен и за пољопривреду. Реч је наиме о базичном кршењу прописа и институционалног реда.

"Да ли знате ко је директор Народне библиотеке 'Стеван Сремац' у Нишу? Ако је одговор Небојша Васић, мораћу да вас разуверим, јер, иако је одлуком управног одбора од 26. јула прошле године, дотадашњи директор, дипломирани економиста Небојша Васић поново предложен за директора Библиотеке и тадашња председница Управног одбора упознала Министарство културе и информисања о том, стручна служба Министарства, са потписом министра Ивана Тасовца, наложила је да Управни одбор Народне библиотеке 'Стеван Сремац' у Нишу треба да распише и спроведе нови јавни конкурс за именовање директора у складу са законима о култури и о библиотечко-информационој делатности, као и Статутом Народне библиотеке 'Стеван Сремац' у Нишу и да свој предлог достави овом министарству у року од 30 дана по завршетку јавног конкурса", изјавила је председница Ресорног савета за културу Градског одбора Демократске странке у Нишу Љиљана Костадиновић.

Надзорни одбор Народне библиотеке је констатовао да овај налог Министарства још није реализован. Дакле, више од годину дана на челу установе је неко чије именовање није одобрено и чији налог није поштован. Посебно је питање зашто Министарство и по истеку одређеног рока није реаговало.

Опширније

Адреса одбора

Демократа

...воли да сазнаје нове ствари. Интересује га све што води напретку и бољим решењима проблема.