Вести

Топлана у највећој блокади икада!

Ниш, 11. марта 2015. 

Градска топлана је ових дана ушла у блокаду каква се не памти од оснивања овог предузећа, у укупном износу од око 800 милиона динара. Пошто је нешто новца ипак било на рачуну, она у овом тренутку износи око 710 милиона динара, што грађанима Ниша може да гарантује само хладне радијаторе, а запосленима у овом предузећу неизвесне исплате зарада.

Ресорни савет за комуналне делатности Демократске странке у Нишу разматрао је новонасталу ситуацију у ЈКП Градска топлана и сматра да грађани нису дужни да трпе последице унутарстраначких сукоба СНС-а у градској власти и њеним структурама.

Они се рефлектују на рад јавних предузећа, па тако ЈКП Градска топлана, поред сопствене немоћи да се избори са проблемима који неизоставно прате сваку грејну сезону, трпи и последице неспособности предузећа задуженог за наплату. На тај начин губе оба предузећа, а највећи губитници биће и овог пута – грађани Ниша.

Нишке демократе захтевеју од градске власти да хитно реагује и омогући рад Градске топлане.

(Извор: www.expres.rs

Опширније

Форум жена ДС Ниш: ''Жена си, можеш све''

Ниш, 7. марта 2015. 

Форум жена Демократске странке у Нишу организовао је акцију поводом обележавања Дана жена. Циљ организовања ове акције јесте да се са женама разговара, и да им се покаже да нису саме. Мали знак пажње женама пуно значи, али никако не смемо мислити на жене само један дан у години. Жене јесу стуб друштва и као такве треба да буду равноправно заступљене. Жене из ДС се већ 25 година залажу за пуну равноправност жена и мушкараца у свим сферама живота.

Као и сваке године Форум жена Демократске странке у Нишу организује акцију поводом 8. марта, честита свим женама празник Дан жена и подсећа грађане Ниша да нема модерног, развијеног друштва без равноправности полова.

Кад говоримо о равноправности полова не можемо, а да не говоримо о економској независности жена. Жена је стуб породице и мора се поштовати њен неплаћени рад који се односи на кућне послове. Форум жена Демократске странке се залаже за давање кредита и субвенција предузетницама и власницама пољопривредних газдинстава. Када жена стекне економску независност онда се мења њен положај у друштву.

Жене на листама за одборнике нису само квота потребна да се испоштује изборни закон, већ су квалитетне и компетентне да преузму најодговорније функције у граду.

Форум жена Демократске странке наставља борбу против дискриминације и насиља, залаже се за промену закона и њихову ефикасну примену и на тај начин побољшаће се рад институција надлежних за спровођење родне равноправности, а то су Центар за социјални рад, правосуђе и полиција, рекла је Јелена Бартон, повереница Форума жена Демократске странке у Нишу.

Опширније

Стање у просвети и даље забрињавајуће

Ниш, 5. марта 2015. 

Демократска странка је 9. октобра 2014. године одржала конференцију за медије на тему просвете. Од тада је прошло пет месеци. Демократе поручују да се од тада ништа није променило и како је стање у просвети и даље алармантно. Осим смањења плата које је задесило све сегменте становништва, додатно се смањују плате запослених у оним школама које су се прикључиле штрајку.

"Неки синдикати су потписали колективни уговор. Након тога је уследила подела унутар синдиката. Просветни радници се приморавају да прекину са штрајком, тиме што ће им бити смањена плата, ако и даље буду штрајковали. Циљ је само застрашивање. Надамо се да ће ова Влада уважити највећи репрезентативни синдикат, а то је Унија синдиката просветних радника. Проблеми су велики, тичу се и платних разреда. Платни разреди уведени су у многим земљама. О њима се у Србији само прича, а не ради се на њиховом увођењу", рекао је Аца Јован Крстић, професор и члан Ресорног одбора за образовање.

Број школа које штрајкују у Нишу је испод 30. Додатно смањење плата за трећину због штрајка, има ефекте на запослене. Смањује се број школа које штрајкују, али је штрајк још увек актуелан.

"Дуално образовање о ком је причао премијер на бизнис форуму јесте лепа ствар, али се по том питању ништа није урадило у протеклих шест месеци, када је министар просвете говорио о томе. Сада се то потенцира како би се скренула пажња са горућих проблема.

Опширније

Нишки домаћини спали на казан

Ниш, 4. марта 2015. 

Социјалну помоћ у 2014. години затражило је 15 одсто укупног броја становника Ниша, а број породица и појединаца којима је потребна та врста помоћи се повећава, подаци су нишког Центра за социјални рад. У току 2014. године помоћ Центра затражило је укупно 40.667 особа, што је чак 15 одсто укупног броја Нишлија.

У односу на 2013. годину број корисника Центра повећан је за 6,3 одсто, а у односу на 2012. годину ово повећање износи 23,5 одсто. Сва је прилика да ће се радници нишких фирми које одлазе у стечај придружити онима који се хране у Народној кухињи, где оброке свакодневно узима више од 1.200 нишких породица. Стрпљење које тражи премијер Вучић, правећи себи маневарски простор за још неки Београд на води, или чардак ни на небу ни на земљи, дефинитивно нестаје нарочито у светлу најаве новог повећања цена струје од наредног месеца. Угрожена пука егзистенција Нишлија не оставља места за чекање обећаног бољег живота, сматрају нишке демократе.

Ускраћивање информација о кључним догађајима у земљи, на пример о условима које је поставио ММФ како би Влада могла да се и даље задужује уместо да ствара простор за инвестиције, доливају уље на већ распламсалу ватру општег незадовољства. Премијер Вучић изневерио је своје гласаче, изневерио је Србију и изневерио је себе, јер и његове чувене конференције за штампу све чешће изостају. Ни он више нема маштовито објашњење за ово што се дешава. А ако нема објашњење, или није свестан шта се у Србији догађа и шта њени пристојни људи трпе, или то игнорише. То значи да је време да се повуче или актуелна власт, или црта, оцена је Демократске странке у Нишу.

(Извор: www.expres.rs

Опширније

Нишка бања, бисер у запећку

Ниш, Нишка Бања, 26. фебруара 2015. 

Нишке демократе исказале су незадовољство незаинтересованошћу актуелне власти за улагање у туристичке потенцијале Нишке бање. Град Ниш не улаже у Нишку бању, а и оно у шта је држава својевремено уложила, не ставља у функцију.

Актуелна градска власт јадикује како има проблем са пуњењем буџета. Јадиковањем се нажалост буџет града, никада неће напунити. Оно што може да напуни градску касу доведено је до стања руине, уместо да буде понос овог града и један од његових главних генератора. Челници града никако да схвате да је Ниш давно престао да буде град "електронике", "машиноградње" или "текстила", због чега се мора окренути сопственим изворима, којих на срећу, још увек има. Потребно је само да градско руководство схвати да градски буџет може и мора да се пуни из сопствених извора и уз помоћ сопствене памети, рекао је Јован Јовановић, потпредседник Општинског одбора ДС Нишка бања.

Нови извори, на које нишке демократе желе да укажу, су термални извори благородне и профитабилне Нишке бање.

"Поражавајући податак је да ни у једној туристичкој агенцији, Нишка бања не постоји у понуди као аранжман. Добар рад власти види се као пример у Соко бањи, где Демократска странка врши власт, у којој се последњих година пуно тога изградило, што је привукло велики број туриста, а стандард становништва је знатно побољшан", рекла је Тијана Живковић, потпредседница Општинског одбора ДС Нишка бања.

Опширније

Адреса одбора

Демократа

...воли да сазнаје нове ствари. Интересује га све што води напретку и бољим решењима проблема.