Вести

Грађани Ниша заслужују бољи живот

Ниш, 24. децембра 2014. 

Председник Градског одбора Демократске странке Ниш Миодраг Станковић је на конференцији за медије изнео став по питању рада градске власти и направио анализу како то утиче на грађане. Освртом на период од пре две и по године, демократе закључују да су грађани Ниша у незавидној ситуацији и да живе лошије.

"Анализом рада градске власти у Нишу за предходне две и по године, можемо констатовати да Нишлије живе горе него пре. Грађани су добили веће порезе и намете.

Нових инвестиција нема, а, самим тим, нема ни нових радних места. Владајуће странке говоре о политици штедње, али то не важи за њихове функционере који имају и по неколико функција у градској власти. Поред бројних афера које су пратиле функционере градске власти, нишлијке и нишлије ће дочекати Нову годину без организованог дочека на Тргу ослобођења. Београђане ће забављати познати музичари и то на три локације, у Новом Саду ће наступати Гарави сокак, Фрајле и Црвена јабука, у Зајечару Жељко Јоксимовић и Марија Шерифовић, у Лесковцу наступа Кербер, а у Нишу – нико.

Власт је могла да организује дочек тако што би позвала младе нишке музичаре, који још увек нису довољно афирмисани, да наступе на главном градском тргу. Младе музичке групе би добиле прилику за промоцију, Град не би дао новац који, како кажу, и нема, а грађани Ниша би добили бесплатну забаву и новогодишњи дочек на тргу.

Разумемо да владајућим странкама није лако да воде Град Ниш и напуне буџет, али не разумемо да неко нема једноставна решења за једноставне проблеме. Намеће се питање, куда иде наш град?" - рекао је Миодраг Станковић, председник Градског одбора Демократске странке у Нишу.

Опширније

Буџет Града Ниша за 2015. годину неодржив и штетан по грађане

Ниш, 18. децембра 2014. 

Демократска странка је на данашњој конференцији за медије оштро критиковала градску власт истичући да је пројекција буџета за 2015. годину нереална и да не постоје реалне основе да се такав буџет реализује.

"Буџет града Ниша је најважнији документ једне локалне самоуправе. Нереално су увећани приходи у односу на процену за 2014. годину. Питање је ко је правио буџет: Политичари или стручњаци? По свим показатељима правили су га политичари. Нема упоредне пројекције прихода који се очекују у 2014. години са приходима у 2015. години. Буџет је нереалан и не може се извршити у обиму у коме је планиран. Пуњење буџета ће вероватно бити до седам милијарди динара, а власт је планирала буџет од 10 милијарди. Идеја је да се накнадом заузећа јавних површина, рефинансирањем кредита, порезима, таксама, штедњом и накнадом за легализацију напуни буџет, али нема изворних прихода, нема инвестиција, па нема ни отварања нових радних места. Буџет је нереалан и не може се извршити јер је извршење буџета за период јануар – октобар 2014. године било 52%, а треба да буде најмање 75%. Немогуће је извршити планиране приходе у околностима које су познате", рекла је Марина Дејановић, одборница у Скупштини града Ниша и потпредседница Градског одбора Демократске странке у Нишу.

Опширније

У интересу грађана је да се закон о јавном бележништву промени

Ниш, 12. децембра 2014. 

Демократска странка у Нишу је на конференцији за медије изразила наду да ће договор између адвоката у протесту и надлежног министарства имати позитиван епилог. Демократе очекују да ће до решења доћи пре свега због грађана, али и уопште адвокатуре која трпи монопол због увођења јавног бележништва.

"Све оно што се дешава последњих месеци указује да су зараде нотара енормне. То је у моменту када држава смањује плате и пензије недопустиво. Због штрајка адвоката, који траје већ дуже време, правосуђе је у стању колапса. Таква ситуација доводи до пролонгирања судских процеса, и управо суђења се одлажу због протеста адвоката који не раде због неиспуњења услова и увођења скандалозног Закона о јавним бележницима и сета закона који је то пратио. Ових дана трају интензивни преговори, сматрам да адвокатура неће одустати од својих захтева", рекао је Владимир Домазет, председник Политичког савета Градског одбора у Нишу и члан Главног одбора Демократске странке.

Интерес грађана за промену овог закона је такође велики, с обзиром да би измене које би ступиле на снагу 31. марта 2015. године, допринеле да грађани морају сваки свој акт оверавати код нотара по тарифама које су далеко веће него што је то био случај до сада – истичу нишке демократе.

(Извор: www.expres.rs

Опширније

Вратити бесплатни превоз за најстарије

Ниш, 4. децембра 2014. 

Демократска странка у Нишу критиковала је на конференцији за медије градску власт и позвала је да врати бесплатни превоз за старије од 70 година, односно да се систем субвенционисања врати на претходно стање.

"Након смањења пензија, најстарији грађани Ниша, они са преко 70 година живота, доживели су још један удар на новчаник. Наиме, они ће, или бар највећи део њих, остати без бесплатног градског превоза. Добро се зна да људи стари 70 и више година не користе градски превоз због разоноде, већ за оно што им је неопходно – за одлазак код лекара, на пијацу или у посету породици. Пензионери добијају додатан трошак на већ смањене пензије. Ако не купе месечну карту од 1.000 динара, сваки одлазак код лекара коштаће их 120 динара више, колико је цена две карте, за одлазак и повратак. А на пијацу ће морати пешице", изјавио је члан ресорног савета за социјалну политику Градског одбора Демократске странке у Нишу Горан Врећо.

Демократска странка захтева да се систем субвенционисања врати на стање какво је било до краја новембра, то јест да се врати бесплатни превоз за старије од 70 година, ако не и да се та граница спусти на 65 година. На тај начин указало би се елементарно поштовање према суграђанима који су свој животни век провели у раду за бољитак града. А ако неко приговори да то није економски оправдано, упућујемо га да одговор потражи на другој страни, те да економску оправданост захтева од градских власти и Дирекције за јавни превоз, који су не тако давно ухваћени у намештању тендера за градски превоз.

Опширније

Демократе Ниша о нарушеној безбедности

Ниш, 3. децембра 2014. 

Иако власт одбацује тезу о повратку духа 90-тих година прошлог века, са свим негативним појавама које су карактерисале ту декаду, све чешћи случајеви безумног насиља, нажалост, потврђују да нешто заиста није у реду. У последњих десет дана сведоци смо два свирепа напада у Нишу, којима је заједничко то да жртве ничим нису провоцирале своје нападаче. Људских жртава, срећом, није било, али ће бар један од нападнутих имати последице које ће га пратити читав живот.

Узрок пораста оваквих кривичних дела лежи у свеопштој кризи нашег друштва, због чега се и намеће идеја о "повратку деведесетих". Тим је важније да се нешто хитно предузме, јер брзо хапшење нападача није довољно ни да се жртве осете боље, нити да се грађани осете сигурнијим.

Ништа боље стање није ни у безбедности саобраћаја. Игнорисање проблема довело је до губитка још једног људског живота, на пешачком прелазу код Железничке станице. Смрт девојке јуна ове године на том месту убрзо је пала у заборав, па је на овој црној тачки у граду синоћ изгубљен још један живот.

Демократска странка предлаже да градска власт што пре формира Савет за безбедност! До тада и постојеће тело које брине о стању у граду у ванредним околностима може и мора да разговара о безбедности грађана. На крају крајева, град се и налази у ванредном стању више од две и по године.

Опширније

Адреса одбора

Демократа

...није тврдоглав. Пажљиво слуша аргументе и признаје грешке ако их почини.