Вести

Петиција против смањења плата и пензија

Ниш, 12. новембра 2014. 

Демократска странка је на платоу испред ТЦ Калча организовала петицију за укидање Закона којим су смањене плате и пензије грађанима. Ову акцију Демократска странка спроводи координисано у свим градовима и општинама у Србији.

"Демократска странка је упозоравала на штетне последице смањења плата и пензија. Овакве мере штедње морају да се ставе ван снаге. Зато Демократска странка организује петицију, како би се пред Народну скупштину изнео захтев за укидање закона којим су смањене плате и пензије. Позивамо грађане да потпишу петицију и да покажемо да излаз није у штедњи на рачун грађана.

Целокупна уштеда која се планира од смањења плата и пензија, мања је од износа који је само Народна банка Србије изгубила у овој години. Та сума мања је и од дуга који неколико тајкуна дугују за порез.

Демократска странка се не противи штедњи, али се противи томе да се штеди на грађанима. Ово уопште нису мере штедње, јер држава троши све више, а онима који имају највеће плате, плате се повећавају. Грађани треба да буду последњи на којима се штеди. Нека Влада прво смањи своје трошкове, нека штеди на субвенцијама, нека уведе ред у јавним предузећима, нека наплати порез од тајкуна, нека регулише сиву економију, па тек онда нека штеди на грађанима, као последњи ресурс уколико ништа друго не успе", изјавио је председник Извршног одбора Градског одбора Демократске странке у Нишу Милош Пауновић.

Опширније

ДС Ниш: Са мањом пензијом до горег живота

Ниш, 06. новембра 2014. 

"Најновијим мерама Владе Србије пензионери су по ко зна који пут оштећени. Ионако лоше материјално стање најстаријих грађана додатно је погоршано. Али, проблем се ту не завршава. Наиме, пензионери су потрошачи домаће робе, па ће последице смањења пензија најпре осетити апотеке, а одмах затим и продавнице животних намирница.

Не треба заборавити ни да су пензионери најредовније платише комуналних услуга, па ће део њих почети да касни са плаћањем рачуна. То ће створити додатне проблеме због гомилања дуга, како пензионерима понаособ, тако и комуналним предузећима због мањег прилива новца.

А штетне последице умањења пензија осетиће и држава. Мања куповна моћ преко 660 хиљада пензионера довешће до мање продаје робе и мањег прилива на основу ПДВ-а. (Нека је просечно умањење 5 хиљада по пензионеру, то значи 660 милиона динара мање у републичком буџету)", изјавио је на конференцији за медије Градског одбора Демократске странке у Нишу члан ресорног Савета за социјалну политику Горан Врећо и нагласио:

"Мање пара у новчанику пензионере ће додатно гурнути ка сивој зони – уместо у продавицама, робу ће све више куповати на пијацама, од хране и кућне хемије до одеће и обуће, а и бувље пијаце ће имати већу посету. А биће и све више шопинг тура до Бугарске, у Војводини до Мађарске, што све додатно смањује приходе државе".

Опширније

Подршка штрајку здравствених радникa

Ниш, 05. новембра 2014. 

Јесен увелико траје. Влада Србије ради "пуном паром". Смањује плате и пензије. Кренули су и штрајкови: просветари, адвокати, студенти и полицајци. Данас штрајкују здравствени радници у свим здравственим установама у Србији, у организацији четири репрезентативна синдиката у здравству. Ниш у овоме активно учествује. Разлог за штрајк је смањење плата за 10 одсто одлуком Владе Србије и, како стоји у прогласу синдиката, "стално погоршавање положаја здравствених радника".

Демократска странка подржава здравствене раднике и подсећа да је премијер Александар Вучић приликом усвајања мера штедње изјавио да ће бити болно и да ће многи да се љуте! Истина је да је већину запослених у различитим привредним гранама као и у здравству заболело. Многи су разочарани и све је више незадовољних.

Министар здравља Србије Златибор Лончар поручио је здравственим радницима који учествују у штрајку — ако им је мало, да не морају да се баве тим послом. Министар се изразио непримерено и неколегијално, начин на који се обратио једном делу грађана Србије у демократском друштву је неприхватљив.

Демократска странка оштро критикује неодговорно понашање актуелне власти према запосленима а посебно здравственим радницима. Демократе гласно упозоравају да су образовање и здравствена заштита темељи сваког друштва и да је основно људско право заштита и очување здравља, као и обезбеђење сигурних услова рада и достојанствених плата здравственим радницима.

Опширније

Смањењем плата и пензија до већег сиромаштва у Нишу

Ниш, 30. октобра 2014. 

Демократска странка Ниша је на конференцији за медије оштро критиковала мере штедње које спроводи Влада Србије, јер сматра да то није прави одговор на економску кризу у којој се држава налази. Уместо такве штедње, демократе предлажу оштрије опорезивање богатих и рад на привлачењу нових инвеститора.

"Прошле су две и по године нове власти у Нишу. Наш град је све то време у привредном смислу на низбрдици, нема нових инвестиција, нема нових радних места. Поред таласа поскупљења, од пореза на имовину до боравка деце у вртићима, поред проблема које су грађани Ниша имали ових дана са неадекватним грејањем, Нишлијке и Нишлије је дочекала мера Владе Србије која је кренула са спровођењем штедње. Као и све мере до сада, и овде ће највећи терет понети грађани, тачније средњи слој, чији се положај непрестано урушава. А без средњег слоја, нема ни демократије.

Србија је пала за 14 места на листи држава по условима за пословање, па је сада на 91. месту. У образложењу Светске банке стоји да Србија није спровела најављене реформе у последње две године, а да је чак и отежала неке процедуре, попут преноса имовине. Две трећине земаља је спровело реформе оквира пословања, па су претекле Србију. Од земаља региона, гора је само Босна и Херцеговина", изјавио је председник Градског одбора Демократске странке у Нишу Миодраг Станковић.

Демократска странка сматра да терет штедње не треба пребацити на запослене, него на милионере којих у Србији има 20.000, као и кроз смањење броја непотребних саветника директора, њихових заменика и разних комисија у локалним самоуправама које су сваким даном све бројније.

"Такође сматрам да се против дефицита не треба борити смањењем расхода, већ повећањем буџетских прихода. А пракса у последње две и по године показала је да је, и поред повећања пореза, њихова наплата укупно мања. А након смањења плата и пензија биће још мања.

Опширније

Шта се дешава са нишком депонијом?

Ниш, 23. октобра 2014. 

Проблем са одлагањем смећа није настао јуче већ се годинама одлагало са његовим решавањем. Градска власт са Демократском странком на челу кренула је 2010. године са решавањем овог проблема. И тада је као и сада постојао проблем финансија али је град имао подршку и помоћ Министарства за заштиту животне средине и тадашњег министра Оливера Дулића, док се данас ниједно министарство не бави проблемом заштите животне средине, поручено је на конференцији за медије у Градском одбору Демократске странке Ниш.

"2010. године је заједно са фондом за заштиту животне дефинисано тренутно стање и указано на опасности које прете од експлозије метана. Тада је и формирана мрежа од шест општина и града, које би користиле заједничку регионалну депонију. Договорено је заједничко улагање од 120 милиона динара, од којих је Министарство за заштиту животне средине дало половину новца, док остатак град Ниш још увек није обезбедио", рекао је Мића Јевтић, потпредседник Извршног одбора Градског одбора Демократске странке Ниш и члан Расорног савета за комуналну делатност.

"Тада је договорено да италијанска фирма крене са изградњом мини централе за производњу струје од метана и да се изгради рециклажни центар на самој депонији на Бубњу. Али је променом власти, прекинута санација сметлишта и ниво смећа подигнут за шест центиметара. Због тога је санитарна инспекција забранила депоновање смећа 25.12.2013. године. Тада се прибегло проширењу простора за одлагање и отварању петог сектора, па је одлука померена за 25.12.2014. године. Уколико би садашња власт и даље овако 'решавала проблем са смећем', за пар година би се депонија проширила до Белотинца", додао је Јевтић.

Опширније

Адреса одбора

Демократа је

...оптимиста. Верује да за сваки проблем постоји решење, само ако се приступи на прави начин и уз добар план.