Вести

Зашто нема народне кухиње у Нишу?

Ниш, 11. септембра 2014. 

Ни након више од две године градска власт у Нишу не успева да реши проблем Народне кухиње, показујући тако колико им је стало до најугроженијих грађана.

Број корисника Народне кухиње је од 9.000, колико је их било септембра 2012. године, пао на садашњих 2.500. То је постигнуто заоштравањем услова, по којима радно способни грађани немају више право на Народну кухињу. Но ни то није помогло градској власти да за време откако су на власти успоставе Народну кухињу и за вишеструко смањен број корисника. За више од две године, Народна кухиња функционисала је једва два и по месеца, изјавио је на конференцији за медије у Нишу Миодраг Станковић, в.д. председника Градског одбора ДС Ниш.

Намећу се два закључка: Први, или градска власт нема озбиљну намеру да помогне најугроженијима, па је и овај тендер само "куповање времена" или градска власт искрено жели да помогне најугроженијима, али не зна на који начин да то и реализује.

Опширније

Алармантно стање у нишком образовању

Ниш, 04. септембра 2014. 

Након две године актуелне власти, њена незаинтересованост за проблем образовања може се изједначити са противљењем самом образовању грађана Србије, што је довело до штрајка просветних радника.

Непостојање предизборних обећања везаних за образовање потврђује чињеницу да случајно или намерно актуелна власт нема свест да је у рукама образовног система највећа одговорност за обликовање будућих генерација и будућности Србије. Не постоји успешна економија која се не наслања или на успешан образовни систем или на увоз образованих, а сведоци смо чињенице да Србија једино извози своје малобројне образоване грађане.

"Демократска странка разуме разлоге за штрајк и противи се сваком додатном погоршавању положаја просветних радника који су и овако у лошој материјалној ситуацији. Уместо да обезбеди инвестиције и привредни раст, неспособна власт одлучује да смањи плате целом јавном сектору укључујући и већ бедне плате просветних радника и тиме додатно уруши углед наставника и професора, а самим тим и дерогира образовни систем."

Опширније

Миодраг Станковић: Привредна ситуација у граду веома лоша

Ниш, 28. августа 2014. 

Демократска странка у Нишу упутила је на конференцији за медије критику градској власти за изостанак интересовања за проналажење потенцијалних инвеститора и њиховим упознавањем са предностима куповине друштвених предузећа, која се налазе на списку за приватизацију.

Већ је трећа година мандата нове власти у Нишу. Наш град је, за то време, у привредном смислу потпуно замро. Нема нових инвестиција, нема нових радних места.

Поред таласа поскупљења, од пореза на имовину до боравка деце у вртићима. Септембар је месец када су грађани Ниша додатно оптерећени издацима за набавку огрева, спремање зимнице, опремање деце за нову школску годину. Поред свега тога, Нишлијке и Нишлије је дочекала и приватизација друштвених предузећа.

Покретање приватизације преосталих друштвених предузећа и предузећа у реструктурирању требало би да стави тачку на агонију у којој се већина тих фирми налази дуги низ година. 502 предузећа, од којих је више од 30 из Ниша, добиће нове, приватне власнике, или ће бити угашена. Постоји, међутим, велика опасност да многа од тих предузећа не добију шансу да преживе ако олако буду препуштена судбини.

Опширније

Безбедност младих зависи од социо-економских услова живота

Ниш, 21. августа 2014. 

27 одсто незапослених у Нишу чине млади, а њихова безбедност зависи од социо-економских услова живота, речено је на редовној конференцији за новинаре у Градском одбору Демократске странке.

Социјална, економска и политичка безбедност младих људи била је тема редовне прес конференције у седишту ДС-а. У овој странци подржавају борбу против криминала, али истичу да је безбедност младих комплексна категорија која је утемељена на друштвеним и економским чиниоцима.

Не охрабрује податак да чак 16 % младих у нашем граду живи испод границе сиромаштва, што генерално угрожава њихову безбедност, речено је у седишту нишких демократа. 

Опширније

Нишу треба Локални акциони план за младе

Ниш, 14. августа 2014. 

Ниш је један од малобројних градова који немају Локални акциони план за младе, кажу у Демократској странци у Нишу. Њиме би се истакли проблеми, али и начин и време њиховог решавања. Како тврде, нису задовољни ни положајем младих, као и начином обележавања Дана младих у Нишу.

Млади у Нишу су у веома лошем положају, сматрају у нишкој Демократској странци. Један од главних проблема, према њиховом мишљењу, је то што наш град нема акциони план за младе.

У нишкој Демократској странци нису задовољни ни обележавањем Дана младих.

Из ове странке такође кажу да у 2013. години од 11 пројеката за младе, извештаји нису поднети за 6, чија је укупна вредност 1.000.000 динара. 

Опширније

Адреса одбора

Демократа

...воли да сазнаје нове ствари. Интересује га све што води напретку и бољим решењима проблема.