Вести

Мобинг - проблем савременог друштва!

 

Ниш, 20. октобра 2014. 

Иницијативни одбор Форума жена Градског одбора Демократске странке у Нишу је у суботу у сарадњи са Регионалним центром "Мобинг – Ниш", одржао трибину на тему "Мобинг – проблем савременог друштва".

Трибину је водила Маја Веселић испред Форума жена ДС Ниш а предавачи на тему мобинга били су: Александра Бартон, директорка Регионалног центра "Мобинг – Ниш", и проф. др психологије Весна Анђелковић. Из овог одбора ДС наводе да је важно знати шта је мобинг, како га препознати и како се заштитити.

"Доласком новог руководства Демократске странке у Нишу појавила се и иницијатива да се оформи једно тело у оквиру странке, као што је Форум жена. Важно је да Форум жена постоји унутар Демократске странке и да учествује у креирању саме политике странке. Политика представља сферу у којој је изразита диспропорција заступљености жена и мушкараца. Тренутно у скупштинским клупама седи 30% жена, али то закон прописује и обавезује. Када је реч о извршним телима и о експертским телима, као што су савети и комисије, нема ни 30% жена. У спровођењу родне равноправности јесте направљен помак, али то није довољно.

Мобинг представља начин комуникације у радном окружењу али је у основи неприхватљив, неетичан и своди се на психичко злостављање одређење особе, најчешће од стране шефа или некога ко је надређен. Мобинг је присутан у различитим пословним организацијама и институцијама а неки подаци указују на то да је у Србији највише испољен у државној управи и школству. На запосленом мобинг се манифестује у различитим формама, од константног и неоснованог критиковања, понижавања, преоптерећивања такве особе радним задацима који нису у складу са њеним описом посла и струком, игнорисања онога што говори, сталног прекидања у комуникацији, до отвореног вређања и кажњавања.

Опширније

Решити проблем моста у насељу Никола Тесла

Ниш, Нишка Бања, 16. октобра 2014. 

Априлске и мајске поплаве донеле су мноштво проблема становништву насеља Никола Тесла. Због претње од изливања Кутинске реке и угрожавања око 2.000 домаћинстава срушен је мост у насељу Никола Тесла. Рушењем овог моста, отклоњена је опасност од изливања реке, али је истовремено створен нови, могуће, још већи проблем — упозорено је из Општинског одбора Демократске странке Нишка Бања.

"Рушењем овог моста прекинута је комуникација становника овог дела Србије са магистралним путним правцем Ниш-Зајечар и оно што је најважније за житеље са леве и десне обале Нишаве је то што им је онемогућен приступ и обрада пољопривредних имања и они сада морају да по десет и више километара преваљују како би до њих дошли, успут угрожавајући саобраћај својим пољопривредним машинама, а да не спомињем запослене са десне стране обале који до својих радних места на левој обали морају, такође, да путују и до двадесет километара", рекао је в.д. председника Општинског одбора ДС Нишка Бања Јован Јовановић.

"Претходних година проблем спречавања поплава решавала је градска општина Нишка Бања, тако што је рушила приступни пут са леве и десне стране моста. Затрпавањем пропуста по престанку опасности, мосту је поново враћана функција, а то наравно, није трајно решење а и сама инвестиција доста кошта. Житељи су самоиницијативно направили прилаз до реке и газећи је, прелазе са једне обале на другу. Међутим, јуче се тамо појавила грађевинска машина у намери да блокира овакав вид преласка", додао је Јовановић.

Опширније

Забрињавајуће стање у школству

Ниш, 9. октобра 2014. 

Након протеста просветних радника одржаног прошлог четвртка због најављеног смањења плата, Градски одбор Демократске странке Ниш подржао је њихов протест.

Просветари су тада саопштили да штрајк организују због најављеног смањења плата у јавном сектору и траже да просветни радници буду изузети од тих мера.

"Демократска странка се противи оваквом смањењу плата запослених у образовању и даљем погоршавању његовог материјалног стања. Плате запослених у образовању су значајно мање у односу на остатак јавног сектора. Додатним смањењем плата смањиће се и издвајања самих наставника за стручна усавршавања, појавиће се и проблем финансирања превоза за наставнике који због услова у удаљеним школама путују сопственим превозом. Смањењем плата додатно ће се урушити и углед наставника и професора што неминовно доводи и до урушавања кредибилности самог образовног система", рекао је Саша Поповић, професор и члан ресорног Одбора за образовање ДС.

"И да су само плате проблем ситуација не би била тако алармантна. Проблеми су велики и на локалном нивоу. Финансирање капиталних пројеката је обустављено, а санације које имају хитности се одлажу у недоглед. Све због недостатка пара. Недавно смо имали сазнање да је у Крагујевцу започела пленидба имовине школа. Реална је опасност да на врата неке од нишких школа због нагомиланих дугова закуцају и судски извршитељи", упозорио је Поповић.

Опширније

Подршка адвокатима и студентима

Ниш, 2. октобра 2014. 

Градски одбор Демократске странке Ниш подржао је оправдане протесте адвоката и студената који се дешавају ових дана.

"Адвокати Србије су обуставили рад из протеста, пре свега због скандалозног закона о бележницима, који је донет у недељу, да би почео да се примењује већ у понедељак а који омогућава да 94 нотара, иако закон предвиђа да треба да их има најмање 100 да би могли да оснују комору, почну са радом тог понедељка, као претходница од укупно 300 нотара колико и цела Србија сме да има", изјавио је на конференцији за медије у Нишу Владимир Домазет, адвокат и члан Главног одбора ДС.

"Те људе поставља министар, својим актом и они имају један монопол над делом правосуђа и то делом од 30-40% послова адвоката, који су до сада преко 100 година обављали и никада нису били ускраћени за те послове. И сада адвокати немају ништа против бележника, али онако као што је то у цивилизованим земљама, да бележници буду ти који ће оверавати и уговоре и остала документа, али да наравно, да те уговоре и документа оверавају адвокати, као и до сада. Ради се о свим врстама уговора, тестаментима, уговорима о доживотном издржавању, чак је и уређење међа нотарима припало. Не само да је тиме дат монопол, без икаквог разлога су адвокати остављени без трећине својих послова, а и истовремено је то споредни део захтева адвоката.

Са друге стране, морамо да скренемо пажњу и на државу која ће у овој ситуацији имати значајан губитак прихода, јер судске таксе које су ишле на све ове овере, не иду више држави, већ нотарима који их наплаћују, а држави свега 20% ПДВ и то је једини приход који ће држава имати", додао је Домазет.

Опширније

ДС Ниш: 800 дана неуспешне власти

Ниш, 25. септембра 2014. 

Демократска странка Ниша организовала је на платоу испред ТЦ "Калча" акцију разговора са грађанима изражавајући незадовољство радом актуелне градске власти.

"Данас смо изашли на улицу да питамо власт шта је урадила протеклих 800 дана!? Пре две и по године су обећавали да ће се за две године живети боље. Данас чујемо од исте те актуелне власти да ће се у наредне две године живети боље.

Грађане позивамо да сами оцене да ли се данас живи боље!? Да ли су плате и пензије веће или се најављује њихово смањење? Да ли су порези већи? Да ли има више нових радних места? Да ли се очекује да ће се у граду живети боље, иако су цене грејања веће, цене вртића, уколико су школе у блокади? Колико је град пун рупа и град у коме се ништа не ради, нити гради. Грађани треба да размисле да ли је обећање које је дато пре две и по године и испуњено и шта могу да очекују у наредне две године?", изјавио је одборник Скупштине града Ниша и потпредседник Градског одбора ДС Ниш Миодраг Радовић.

Опширније

Адреса одбора

Демократа је

...предузимљив, зна како ће решити проблем. Да би то постигао, демократа је у току, интересује се и информише о свим начинима за решавање проблема.