Вести

Нови кредити у предизборној години – инвестиција за убирање гласова

Ниш, 5. фебруара 2015. 

Тема конференције за медије Демократске странке у Нишу је предлог одлуке о задуживању града Ниша од две милијарде динара. Задуживање града Ниша је била тема политичара у претходне две и по године, са основном дефиницијом да је град Ниш презадужен град, да ће генерације и генерације враћати дугове, и да град Ниш никада неће узимати кредит. Сведоци смо данас да је спремљена одлука за седницу Скупштине града, да град Ниш подиже нови кредит у износу од две милијарде динара уз потврду републичког Министарства финансија да је град Ниш солвентан.

"Поставља се питање шта се то догађало у претходне две и по године на политичкој сцени Ниша и какве су поруке слате грађанима. Ради се о обичној манипулацији којом се жели да се девастира оно што је урађено у претходном мандату и да се покрије незнање и неспособност актуелне власти. Којом се логиком руководи актуелна власт? Политичка логика актуелне власти је да у предизборној години оптерећење града буде нула и да град Ниш располаже са преко милијарду буџетских средстава, које ће грађани Ниша отплаћивати наредних десет година. Грејс период од две године, са отплатом од десет, отвара простор владајућој коалицији да се сконцентрише на капиталне инвестиције и на инвестиције које ће донети гласове у 2016. години. Зашто у претходне две и по године није ништа урађено у граду Нишу?", упитао је Миодраг Радовић, потпредседник Градског одбора Демократске странке у Нишу и одборник у Скупштини града.

Опширније

Град Ниш достигао рекордан број незапослених

Ниш, 3. фебруара 2015. 

Град Ниш је у времену трајања мандата коалиције на власти достигао рекордни број незапослених, као и најнижу стопу домаћих и страних улагања. Ови неславни рекорди поткрепљени су и чињеницом да намети на привреду и грађане никада нису били ни већи, ни бројнији. Упркос томе, градска власт не чини ништа да расположива средства из домаћих, па и иностраних фондова усмери тамо где би она дала највеће и најосетније резултате – у отварање могућности за запошљавање и самозапошљавање. Тај посао је у потпуности препуштен Националној служби за запошљавање и квотама које одређују републички органи.

Тиме градска власт пере руке од сопствене одговорности иако је њена основна дужност брига о грађанима у сваком, па и у егзистенцијалном погледу, у оквирима својих надлежности, које нису ни мале ни безначајне, један је од закључака са седнице Градског одбора Демократске странке у Нишу.

Градски одбор ДС-а у Нишу захтева преиспитивање статуса Ниша и његових општина као развијених подручја, јер се тиме ствара искривљена слика о тренутном стању привреде у овом делу Србије, која практично не постоји, бар не у капацитету према којем јој се додељују подстицајна средства из републичког буџета.

Ниш треба сагледати онако како заслужује, али у ситуацији када је он у видном заостатку за Београдом, Новим Садом, па и Крагујевцем, кад су у питању инвестиције и издвајања из буџета, он мора бити сагледан као оно што заиста јесте у последње две године – као скрајнуто и неразвијено подручје које дневно у просеку бележи по 12 нових незапослених грађана.

Опширније

Победа адвокатуре

Ниш, 29. јануара 2015. 

Демократска странка у Нишу је на конференцији за медије изразила задовољство исходом протеста адвоката. Демократе сматрају да је ово велика победа и правосуђа и грађана.

"За нормално функционисање и враћање правосуђа у ред, потребно је доста времена, имајући у виду да је протест трајао нешто више од четири месеца. На велико задовољство свих нас који смо учествовали у овом протесту, правосуђе је одблокирано и од пре неколико дана и адвокатура и правосуђе несметано функционишу. Успели смо овим протестом да се Закон измени и врати на оно што је некада било, односно да све врсте уговора грађани могу сами сачињавати, уз помоћ стручних лица и адвоката, а не да то буде искључиво у надлежности нотара. Нотари сада могу само оверавати уговоре и исправе. То за грађане значи економску уштеду, јер ће плаћати много мању таксу од оне коју су нотари прописали и моћи ће да бирају под којим условима ће то радити. Обезбедили смо потпуну сигурност за грађане, јер не постоји могућност злоупотребе нотара који би одбијали поједине уговоре, што је био случај. О таквим проблемима сада одлучује суд, у року од 48 сати, уместо бележничке коморе која је до сада то радила у име нотара. Овај протест је заиста донео и велику корист грађанима и потврдио је да се адвокатура бори за своја уставна права али и права грађана. Надам се да ће то надаље функционисати и да министарство више неће покушати да ради овакве експерименте на очигледно противуставан начин. Адвокатура треба да захвали и правосуђу, судијама и тужиоцима, који су врло стрпљиво чекали исход овог протеста, не злоупотребљавајући притом своја овлашчења, да на штету грађана и адвоката окончавају неке поступке." - рекао је Владимир Домазет, члан Главног одбора и председник политичког савета Демократске странке у Нишу.

У краткој изјави Владимир Домазет је прокоментарисао и последице протеста на судске процесе.

Опширније

Миодраг Станковић: Грађани Ниша заслужују боље

Ниш, 21. јануара 2015. 

Интервју Миодрага Станковића за портал "Експрес"

Лидер демократа и први човек нишког ДС-а Миодраг Станковић, за Експрес вести указује на мере које је неопходно донети за боље функционисање града Ниша, али и о стању у Демократској странци у Нишу.

Како сада функционише Градски одбор Демократске странке у Нишу, на чијем сте Ви челу, с обзиром на то да је у претходној години било турбуленција и да су неки функционери напустили Демократску странку?

- Имајући у виду све изазове са којима се Градски одбор Демократске странке у Нишу суочавао у ранијем периоду, могу рећи да је од јуна 2014. странка у Нишу успоставила нормалан систем функционисања и да је у овом тренутку у фази даљег унапређења свог рада. Општински одбори реализују своје програме на локалном нивоу, Градски одбор је омогућио не само нормалан рад општинских одбора, већ су успешно решени и изазови у систему финансирања. Формирано је 14 ресорних савета који се баве секторским планирањем, постигнуто је јединство око најважнијих питања у развоју не само Демократске странке у Нишу, већ и самог града Ниша.

Опширније

Грађани Ниша заслужују бољи живот

Ниш, 24. децембра 2014. 

Председник Градског одбора Демократске странке Ниш Миодраг Станковић је на конференцији за медије изнео став по питању рада градске власти и направио анализу како то утиче на грађане. Освртом на период од пре две и по године, демократе закључују да су грађани Ниша у незавидној ситуацији и да живе лошије.

"Анализом рада градске власти у Нишу за предходне две и по године, можемо констатовати да Нишлије живе горе него пре. Грађани су добили веће порезе и намете.

Нових инвестиција нема, а, самим тим, нема ни нових радних места. Владајуће странке говоре о политици штедње, али то не важи за њихове функционере који имају и по неколико функција у градској власти. Поред бројних афера које су пратиле функционере градске власти, нишлијке и нишлије ће дочекати Нову годину без организованог дочека на Тргу ослобођења. Београђане ће забављати познати музичари и то на три локације, у Новом Саду ће наступати Гарави сокак, Фрајле и Црвена јабука, у Зајечару Жељко Јоксимовић и Марија Шерифовић, у Лесковцу наступа Кербер, а у Нишу – нико.

Власт је могла да организује дочек тако што би позвала младе нишке музичаре, који још увек нису довољно афирмисани, да наступе на главном градском тргу. Младе музичке групе би добиле прилику за промоцију, Град не би дао новац који, како кажу, и нема, а грађани Ниша би добили бесплатну забаву и новогодишњи дочек на тргу.

Разумемо да владајућим странкама није лако да воде Град Ниш и напуне буџет, али не разумемо да неко нема једноставна решења за једноставне проблеме. Намеће се питање, куда иде наш град?" - рекао је Миодраг Станковић, председник Градског одбора Демократске странке у Нишу.

Опширније

Адреса одбора

Демократа је

...поштен. Он у политици није због личне користи. Довољна награда му је што му људи верују и бирају га да их заступа у остваривању заједничких интереса.