Вести

Нишке демократе оштро осуђују нападе на новинаре од стране СНС

Ниш, 22. септембра 2014. 

Демократска странка оштро осуђује вербалне нападе на новинаре од стране власти и сматра такву праксу за етички и политички неприхватљиву. Чести напади на новинаре од стране функционера СНС-а, кад год се неко из локалне власти не слаже са критичким писањем појединих медија, логично доводе до питања: шта следеће очекује Нишлије? Физички напади на новинаре? Зар је фунционерима СНС-а потребно указивати на важност медија за демократију, на право медија да критикују власт а не политичари на власти медије, као и то што се политичка култура напада на новинаре не може сматрати демократском? Очигледно да јесте.

Градска СНС Ниша се потпуно уклапа у манире врха те странке у односу према медијима. Априла месеца је врх СНС-а био незадовољан извештавањем државне телевизије о премијеру Александру Вучићу, маја су били незадовољни медијима због поплава, јуна су падале интернет странице због откривања плагираних доктората министра из редова СНС-а, док се ових дана на ТВ страницама са националном фреквенцијом отказују гледане политичке емисије. И увек исте оптужбе, и у врху СНС-а и на локалу, да неко стоји иза критичког писања медија о напредњачкој власти.

Опширније

Решити проблем плављења дела општине Пантелеј

Ниш, 18. септембра 2014. 

Одборничка група Демократске странке у Скупштини општине Пантелеј истакла је на конференцији за медије у Нишу да проблем нерегулисаног одвода фекалне и кишне канализације задаје вишегодишње потешкоће грађанима ове нишке општине.

"Због канализације која је малог капацитета али и која није дорађивана последњих 40 година, на потезу од Књажевачке улице према Нишави, угрожено је више од 150 домаћинстава, занатске и трговинске радње, као и зграда Поште, који више пута годишње због тога трпе материјалну штету, а постоји и реална опасност од појаве заразе јер нема санитарног збрињавања после поплава, рекао је шеф одборничке групе ДС у Скупштини општине Пантелеј Бранислав Мишић.

"Користим ову прилику да иницирам брже решавање овог проблема јер поучен искуством из целе Србије ми ћемо на крају доживети да те воде од плавних, постану бујичне, а онда ће и штета постати још и већа", упозорио је шеф одборничке групе ДС.

Опширније

Зашто нема народне кухиње у Нишу?

Ниш, 11. септембра 2014. 

Ни након више од две године градска власт у Нишу не успева да реши проблем Народне кухиње, показујући тако колико им је стало до најугроженијих грађана.

Број корисника Народне кухиње је од 9.000, колико је их било септембра 2012. године, пао на садашњих 2.500. То је постигнуто заоштравањем услова, по којима радно способни грађани немају више право на Народну кухињу. Но ни то није помогло градској власти да за време откако су на власти успоставе Народну кухињу и за вишеструко смањен број корисника. За више од две године, Народна кухиња функционисала је једва два и по месеца, изјавио је на конференцији за медије у Нишу Миодраг Станковић, в.д. председника Градског одбора ДС Ниш.

Намећу се два закључка: Први, или градска власт нема озбиљну намеру да помогне најугроженијима, па је и овај тендер само "куповање времена" или градска власт искрено жели да помогне најугроженијима, али не зна на који начин да то и реализује.

Опширније

Алармантно стање у нишком образовању

Ниш, 04. септембра 2014. 

Након две године актуелне власти, њена незаинтересованост за проблем образовања може се изједначити са противљењем самом образовању грађана Србије, што је довело до штрајка просветних радника.

Непостојање предизборних обећања везаних за образовање потврђује чињеницу да случајно или намерно актуелна власт нема свест да је у рукама образовног система највећа одговорност за обликовање будућих генерација и будућности Србије. Не постоји успешна економија која се не наслања или на успешан образовни систем или на увоз образованих, а сведоци смо чињенице да Србија једино извози своје малобројне образоване грађане.

"Демократска странка разуме разлоге за штрајк и противи се сваком додатном погоршавању положаја просветних радника који су и овако у лошој материјалној ситуацији. Уместо да обезбеди инвестиције и привредни раст, неспособна власт одлучује да смањи плате целом јавном сектору укључујући и већ бедне плате просветних радника и тиме додатно уруши углед наставника и професора, а самим тим и дерогира образовни систем."

Опширније

Миодраг Станковић: Привредна ситуација у граду веома лоша

Ниш, 28. августа 2014. 

Демократска странка у Нишу упутила је на конференцији за медије критику градској власти за изостанак интересовања за проналажење потенцијалних инвеститора и њиховим упознавањем са предностима куповине друштвених предузећа, која се налазе на списку за приватизацију.

Већ је трећа година мандата нове власти у Нишу. Наш град је, за то време, у привредном смислу потпуно замро. Нема нових инвестиција, нема нових радних места.

Поред таласа поскупљења, од пореза на имовину до боравка деце у вртићима. Септембар је месец када су грађани Ниша додатно оптерећени издацима за набавку огрева, спремање зимнице, опремање деце за нову школску годину. Поред свега тога, Нишлијке и Нишлије је дочекала и приватизација друштвених предузећа.

Покретање приватизације преосталих друштвених предузећа и предузећа у реструктурирању требало би да стави тачку на агонију у којој се већина тих фирми налази дуги низ година. 502 предузећа, од којих је више од 30 из Ниша, добиће нове, приватне власнике, или ће бити угашена. Постоји, међутим, велика опасност да многа од тих предузећа не добију шансу да преживе ако олако буду препуштена судбини.

Опширније

Адреса одбора

Демократа је

...оптимиста. Верује да за сваки проблем постоји решење, само ако се приступи на прави начин и уз добар план.