Вести

Забрињавајуће стање у школству

Ниш, 9. октобра 2014. 

Након протеста просветних радника одржаног прошлог четвртка због најављеног смањења плата, Градски одбор Демократске странке Ниш подржао је њихов протест.

Просветари су тада саопштили да штрајк организују због најављеног смањења плата у јавном сектору и траже да просветни радници буду изузети од тих мера.

"Демократска странка се противи оваквом смањењу плата запослених у образовању и даљем погоршавању његовог материјалног стања. Плате запослених у образовању су значајно мање у односу на остатак јавног сектора. Додатним смањењем плата смањиће се и издвајања самих наставника за стручна усавршавања, појавиће се и проблем финансирања превоза за наставнике који због услова у удаљеним школама путују сопственим превозом. Смањењем плата додатно ће се урушити и углед наставника и професора што неминовно доводи и до урушавања кредибилности самог образовног система", рекао је Саша Поповић, професор и члан ресорног Одбора за образовање ДС.

"И да су само плате проблем ситуација не би била тако алармантна. Проблеми су велики и на локалном нивоу. Финансирање капиталних пројеката је обустављено, а санације које имају хитности се одлажу у недоглед. Све због недостатка пара. Недавно смо имали сазнање да је у Крагујевцу започела пленидба имовине школа. Реална је опасност да на врата неке од нишких школа због нагомиланих дугова закуцају и судски извршитељи", упозорио је Поповић.

Опширније

Подршка адвокатима и студентима

Ниш, 2. октобра 2014. 

Градски одбор Демократске странке Ниш подржао је оправдане протесте адвоката и студената који се дешавају ових дана.

"Адвокати Србије су обуставили рад из протеста, пре свега због скандалозног закона о бележницима, који је донет у недељу, да би почео да се примењује већ у понедељак а који омогућава да 94 нотара, иако закон предвиђа да треба да их има најмање 100 да би могли да оснују комору, почну са радом тог понедељка, као претходница од укупно 300 нотара колико и цела Србија сме да има", изјавио је на конференцији за медије у Нишу Владимир Домазет, адвокат и члан Главног одбора ДС.

"Те људе поставља министар, својим актом и они имају један монопол над делом правосуђа и то делом од 30-40% послова адвоката, који су до сада преко 100 година обављали и никада нису били ускраћени за те послове. И сада адвокати немају ништа против бележника, али онако као што је то у цивилизованим земљама, да бележници буду ти који ће оверавати и уговоре и остала документа, али да наравно, да те уговоре и документа оверавају адвокати, као и до сада. Ради се о свим врстама уговора, тестаментима, уговорима о доживотном издржавању, чак је и уређење међа нотарима припало. Не само да је тиме дат монопол, без икаквог разлога су адвокати остављени без трећине својих послова, а и истовремено је то споредни део захтева адвоката.

Са друге стране, морамо да скренемо пажњу и на државу која ће у овој ситуацији имати значајан губитак прихода, јер судске таксе које су ишле на све ове овере, не иду више држави, већ нотарима који их наплаћују, а држави свега 20% ПДВ и то је једини приход који ће држава имати", додао је Домазет.

Опширније

ДС Ниш: 800 дана неуспешне власти

Ниш, 25. септембра 2014. 

Демократска странка Ниша организовала је на платоу испред ТЦ "Калча" акцију разговора са грађанима изражавајући незадовољство радом актуелне градске власти.

"Данас смо изашли на улицу да питамо власт шта је урадила протеклих 800 дана!? Пре две и по године су обећавали да ће се за две године живети боље. Данас чујемо од исте те актуелне власти да ће се у наредне две године живети боље.

Грађане позивамо да сами оцене да ли се данас живи боље!? Да ли су плате и пензије веће или се најављује њихово смањење? Да ли су порези већи? Да ли има више нових радних места? Да ли се очекује да ће се у граду живети боље, иако су цене грејања веће, цене вртића, уколико су школе у блокади? Колико је град пун рупа и град у коме се ништа не ради, нити гради. Грађани треба да размисле да ли је обећање које је дато пре две и по године и испуњено и шта могу да очекују у наредне две године?", изјавио је одборник Скупштине града Ниша и потпредседник Градског одбора ДС Ниш Миодраг Радовић.

Опширније

Нишке демократе оштро осуђују нападе на новинаре од стране СНС

Ниш, 22. септембра 2014. 

Демократска странка оштро осуђује вербалне нападе на новинаре од стране власти и сматра такву праксу за етички и политички неприхватљиву. Чести напади на новинаре од стране функционера СНС-а, кад год се неко из локалне власти не слаже са критичким писањем појединих медија, логично доводе до питања: шта следеће очекује Нишлије? Физички напади на новинаре? Зар је фунционерима СНС-а потребно указивати на важност медија за демократију, на право медија да критикују власт а не политичари на власти медије, као и то што се политичка култура напада на новинаре не може сматрати демократском? Очигледно да јесте.

Градска СНС Ниша се потпуно уклапа у манире врха те странке у односу према медијима. Априла месеца је врх СНС-а био незадовољан извештавањем државне телевизије о премијеру Александру Вучићу, маја су били незадовољни медијима због поплава, јуна су падале интернет странице због откривања плагираних доктората министра из редова СНС-а, док се ових дана на ТВ страницама са националном фреквенцијом отказују гледане политичке емисије. И увек исте оптужбе, и у врху СНС-а и на локалу, да неко стоји иза критичког писања медија о напредњачкој власти.

Опширније

Решити проблем плављења дела општине Пантелеј

Ниш, 18. септембра 2014. 

Одборничка група Демократске странке у Скупштини општине Пантелеј истакла је на конференцији за медије у Нишу да проблем нерегулисаног одвода фекалне и кишне канализације задаје вишегодишње потешкоће грађанима ове нишке општине.

"Због канализације која је малог капацитета али и која није дорађивана последњих 40 година, на потезу од Књажевачке улице према Нишави, угрожено је више од 150 домаћинстава, занатске и трговинске радње, као и зграда Поште, који више пута годишње због тога трпе материјалну штету, а постоји и реална опасност од појаве заразе јер нема санитарног збрињавања после поплава, рекао је шеф одборничке групе ДС у Скупштини општине Пантелеј Бранислав Мишић.

"Користим ову прилику да иницирам брже решавање овог проблема јер поучен искуством из целе Србије ми ћемо на крају доживети да те воде од плавних, постану бујичне, а онда ће и штета постати још и већа", упозорио је шеф одборничке групе ДС.

Опширније

Адреса одбора

Демократа

...није тврдоглав. Пажљиво слуша аргументе и признаје грешке ако их почини.