Вести

Завршни рачун буџета Града Ниша за 2016. - ужасно лоше планирање са још лошијом реализацијом

Ниш, 9. јуна 2017. 

Завршни рачун буџета Града Ниша за 2016. годину карактерише ужасно лоше планирање са још лошијом реализацијом, уз три ребаланса буџета. Уз лошу реализацију, сваки следећи ребаланс је подразумевао увећање прихода. Са 12 милијарди се стигло на 12 милијарди и 900 милиона. Значи кроз три ребаланса буџета, за скоро милијарду динара су повећани приходи, а реализација је била мала. Оно што још карактерише буџет је слаба реализација у оном сегменту који подразумева креативност и ангажовање локалне самоуправе. Пре свега, приходи од имовине, добара и услуга, накнада и доприноса за уређење грађевинског земљишта и друго, односно све приходе где активизам локалне самоуправе долази до изражаја.

Ако погледамо порезе на доходак, добит и капиталне добитке које плаћају физичка лица, планирано је 4.727.500.000 динара, а реализовано 3.774.249.954 динара.

Порез на имовину, планирано милијарду и 900 милиона, реализовано милијарду и 90 милиона динара. Дакле, реализација у пакету са накнадама за коришћење грађевинског земљишта износи мало више од 50%.

Опширније

Шта ће бити са Галеријом Савремене ликовне уметности у Нишу?

Ниш, 8. јуна 2017. 

Решењем Агенције за реституцију, Галерија Србија, у центру Ниша, биће враћена наследницима власника, како у документу стоји већ од 1. јуна 2017. године. Руководство Галерије и запослени у обавези су да испразне простор до овог датума. Галерија Савремене ликовне уметности у Нишу има изузетно богат фонд слика, графика и скулптура, 1500 уметничких дела, која се сада чувају у савремено опремљеном депоу.

Постоји и добро уређена радионица за рестаурацију слика. Настао је велики проблем, који далеко превазилази моћ ове установе културе, а очигледно и локалне самоуправе, града Ниша, да реши питање адекватног чувања вредних дела, насталих у претходних 40 година.

Опширније

ПЛАВА ПАРАДА У НАШЕМ ГРАДУ

Ниш, 5. јуна 2017. 

Председник Градског одбора Демократске странке у Нишу, Миодраг Станковић оштро реагује на градска дешавања претходних дана.

“Некада народна Милиција, данас модерна Полиција је поносно парадирала и приказала одлучну вежбу заштите од тероризма. Демократска странка није против рекламе и представе Полиције, али не у центру града. Први задатак Полиције јесте да чува ред и мир у интересу грађана, зато се раније и звала народна Милиција. Имали смо затворене улице на хришћански празник “Задушнице“, саобраћајни колапс не само у граду већ и на аутопуту, општу гужву и отежано кретање људи ради завршавања основних обавеза. Стојимо на страни Полиције, требају да буду оспособљени, опремљени и да им се повећају плате, али морају да раде у корист грађана и да им олакшавају живот а не отежавају.

Опширније

Демократска странка подржала протест грађана Пантелеја

Ниш, 26. маја 2017. 

Пре неколико дана одржан је протест станара новоизграђеног насеља поред Студеничке улице у Пантелеју. Подсећамо да се у последњих 10 година у овом насељу населило више од 5000 људи и да ова власт у последњих 5 година није урадила апсолутно ништа да би овим људима побољшала услове за живот. Нема споредних улица које би повезале Студеничку улицу са изграђеним зградама, нема кишне канализације, паркинга, а о дечијим игралиштима да не говоримо. Посебна прича је градски превоз на линији број 5 где саобраћају потпуно неусловни аутобуси стари и преко 20 година. 

Подсећамо да је ова власт преузела одговорност да заврше неке велике пројекте који су започети и доводени такорећи до краја, у време када је Демократска власт вршила власт у Граду и Општини Пантелеј. Започет је Сомборски булевар, северни колектор, булевар Медијана за чији завршетак је потребно још врло мало новца, а чији се дефинитивни крај сада и не назире.

Опширније

Национална служба за запошљавање - служба за запошљавање кадрова СНС

Ниш, 23. маја 2017. 

Иако је, како и сам назив каже „НАЦИОНАЛНА служба за запошљавање“ , институција која треба да спороводи активности на запошљавању СВИХ грађанки и грађана Србије, НСЗ у Нишу је изгледа постала служба за ЗАПОШЉАВАЊЕ ЧЛАНОВА СНС. Наиме, и поред важења закона о забрани запошљавања у јавном сектору, НСЗ у Нишу је запослила функционере и функционерке СНС у Нишу и то као „саветнике“ , „евидентичаре“, „возаче“ и „организаторе“... Наравно, као и све досад, БЕЗ КОНКУРСА, а због „повећаног обима посла“.

О каквом се повећаном обиму посла ради, када је све мање лица на евиденцији НСЗ?

Опширније

Адреса одбора

Демократа

...цени стручност, прецизност и професионалност. Није аљкав, нити склон јавашлуку.