Вести

Стоп распродаји имовине Града Ниша!

Ниш, 16. маја 2017. 

Недавно је потписан Уговор о продаји дела земљишта на локацији „Лозни калем“ у непосредној близини Нишке бање филипинској фирми, за 2 милиона евра. Наводно ће та фирма у наредних 10 година запослити 1250 радника за које ће од Владе Србије добити по 6800 евра по запосленом. Дакле за уложена 2 милиона добиће 8,5 милиона евра?! О каквом економски исплативом потезу се овде ради? Или се можда наставља распродаја имовине града Ниша? Град Ниш расписао је оглас за продају 15 некретнина, међу којима и локал у центру града, чија почетна цена износи више од милион евра, а на јавном надметању за куповину те имовине града које је било 25. априла није било заинтересованих?!Случајно или намерно?! У Србији се одувек знало да добар домаћин тежи да своју имовину сачува и увећа, а кад почне да је распродаје, то значи да је он лош домаћин и да ће ускоро бити сиромах. Лако је расподати имовину а тешко је сачувати.

У време вршења власти Демократске странка за само 4 године, од 2008-2012 године, отворене су фабрике Јура, Схинwон, Бенеттон, направљени су најважнији и најтежи кораци за долазак компаније Јохнсон Елецтриц, отворено низ малих и средњих предузећа. Град је добио више нових булевара, изграђено је 15 нових кружних токова, изграђена једна и реконструисано више основних и средњих школа, изграђено и реконструисано 7 обданишта, 7 здравствених установа и још много значајних инвестиција. За 5 година власти СНС у Нишу, нема никаквих резултата осим афера и распродаје имовине.

Опширније

Демократска странка се оштро противи повећању цене боравка деце у вртићима

Ниш, 11. маја 2017. 

Демократска странка сматра да је Одлука  градског већа да дозволи повећање цена услуга предшколске установе Пчелица за чак 30%, у овом тренутку недопустива. Сматрамо да у граду са просечним примањима која су испод републичког просека,  град треба да има више обзира и разумевања, јер се ради управо о најосетљивијој групи становнишва, младим родитељима који су оваквом одлуком доведени у веома тешку ситуацију. На месечном нивоу ово повећање износи 900 динара по детету, док ће четвороструки део Град морати да издаваја из буџета који је ионако празан. Са оваквим поскупљењем  Ниш се приближио ценама у Београду, иако је просечна зарада у Београду за цео минималац већа него у Нишу. Зато се Демократска странка оштро противи повећању цене боравка деце у вртићима, јер он представља нови намет нишлијама. Овакво понашање власти довешће до све видљивијих подела чак и  међу децом, на богате који ће користити услуге и сиромашне који то себи неће моћи да приуште.

Поставља се питање, шта значи одлука да ће боравак деце у  приватним вртићима финансирати град са истом сумом као и у Пчелици, уколико у буџету буде имало новца? Шта ако у буџету, не буде имало новца?

Опширније

Нишке демократе прославиле Ђурђевдан

Ниш, 6. маја 2017. 

 

Градски одбор Демократске странке у Нишу прославио је данас своју крсну славу Ђурђевдан у свечаној атмосфери, уз жеље за просперитет свих грађана Ниша и Србије.

Многобројне званице из политичког, јавног, културног и друштвеног живота Ниша, присуствовале су данас обележавању крсне славе Ђурђевдан, у седишту Демокртаске странке у Нишу.

 

Опширније

Помен Ђинђићу у Саборној цркви у Нишу

Ниш, 12. марта 2017. 

На годишњицу смрти Зорана Ђинђића, чланови Демократске странке и поштоваоци првог демократског премијера Србије, који је убијен пре 14 година, организовали су почасну шетњу, од просторија нишког ДС-а до Саборне цркве. У Саборној цркви, као и сваке године, одржан је помен Зорану Ђинђићу.

„Зоран Ђинђић је највећи политичар и највећи визионар који је живео у Србији. Он може да буде мотивација свим људима, пре свега младима.

Моја порука свима је – када вам се учини да је нешто немогуће, сетите се Ђинђића, он јесте персонификација могућег!

Опширније

Кад је жена важна, држава је снажна

Ниш, 8. март 2017.

Жене Демократске странке се годинама боре за унапређење положаја жена у свим сферама јавног и приватног живота. Резултати постоје. Избориле смо се за промену изборног Закона, где су квоте омогућиле женама да буду видљиве и да се профилишу. Донет је Закон о родној равноправности, разни антидискриминациони Закони, родно буџетирање, а постоји и скупштинско тело које се бави спровођењем родне равноправности. Избориле смо се за већу заступљеност жена у политици, али се и даље важне политичке одлуке доносе у затвореном кругу, где су само мушкарци и где нема места за жене. Форум жена Демократске странке у Нишу се залаже за равноправно учешће жена у одлучивању и поручује „Кад је жена важна, држава је снажна!“

Опширније

Адреса одбора

Демократа је

...знатижељан, комуникативан, дружељубив. Никад није равнодушан или уображен. Демократа је увек учесник, ретко само посматрач.