Вести

Кад је жена важна, држава је снажна

Ниш, 8. март 2017.

Жене Демократске странке се годинама боре за унапређење положаја жена у свим сферама јавног и приватног живота. Резултати постоје. Избориле смо се за промену изборног Закона, где су квоте омогућиле женама да буду видљиве и да се профилишу. Донет је Закон о родној равноправности, разни антидискриминациони Закони, родно буџетирање, а постоји и скупштинско тело које се бави спровођењем родне равноправности. Избориле смо се за већу заступљеност жена у политици, али се и даље важне политичке одлуке доносе у затвореном кругу, где су само мушкарци и где нема места за жене. Форум жена Демократске странке у Нишу се залаже за равноправно учешће жена у одлучивању и поручује „Кад је жена важна, држава је снажна!“

Опширније

Зашто су хулигани јачи од државе?

Ниш, 21. фебруара 2017. 

Иако премијер и његови министри готово свакодневно говоре да нико није јачи од државе, хулигани су у недељу изгледа „победили“ државу.

Још 2013. године је Полицијски синдикат Србије указао на изостанак одговарајуће подршке државе на сузбијању насиља на спортским догађајима. И тада су као и много пута након тога указивали да "није никаква тајна да навијачке групе имају заштиту политичара, због чега се осећају сигурним". Тај синдикат је позвао полицајце који обезбеђују спортске догађаје да користе овлашћења која имају према закону да би се заштитили од напада хулигана, а од политичара захтевају да предузму мере и стану на пут насиљу.

И ево, ни после 4 године од тада напредна власт није ништа урадила да спречи дивљање тзв. „навијачких група“. Такозваних, јер прави и искрени навијачи су нажалост њихови таоци.

У недељу је нажалост жртва хулигана постао и Миодраг Радовић, функционер кошаркашког савеза Србије и потпредседник ДС у Нишу.

Опширније

У току пријава за такмичење Беседе у Зоранову част

Ниш, 15. фебруара 2017. 

Такмичење “Беседе у Зоранову част” ове године се одржава по 12. пут, у знак сећања на премијера Зорана Ђинђића. Познато је колико је Зоран Ђинђић веровао у младе, едуковане и храбре људе. Славећи живот Зорана Ђинђића, ове године ће беседништво Зорану у част бити одржано под темом “Да млади људи не би одлазили у свет, потребно је да свет доведемо у земљу”.

Као и свих претходних година организатори овог такмичења, Демократска странка и Фондација “Др Зоран Ђинђић” учешће младих у овом беседништву сматрају врло важним за промоцију визије и вредности модерне Србије, које је управо дефинисао др Зоран Ђинђић. Циљ такмичења је, поред тога да се младим људима омогући да искажу своје потенцијале и унапреде вештине беседништва.

Опширније

Хлеб се продаје на кришку, а функционери седе у топлим канцеларијама!

Ниш, 4.фебруара 2017. 

Опет редови, опет поскупљења, опет рачуни, опет протести.

Понављају нам се догађаји из деведесетих.

Напредна странка, која је на власти, не чини ништа да помогне напаћеном народу. Напротив! Обећавали су бољи и богатији живот. Од тога, очигледно, ништа! Колоне гладних и изнемоглих радника пропалих Нишких фирми, после вишегодишње борбе за своја права, добили су по један минималац крајем прошле године и то је све. Радници настављају да чекају и да се надају?

Премијер се хвали да БДП расте и да ће ове године Србија имати највећи привредни раст у Европи. Демократска странка упозорава власт- доста је популизма! Људи су гладни, хлеб се продаје на комад (5 динара за кришку) у болницама нема лекова и лекара, Нишлије поново протестују због астрономских рачуна за грејање! Како је то кренуло на боље и за кога?

Опширније

СНС да се одлучи да ли је директор Пчелице прекршио етички кодекс или не!

Ниш, 1. фебруара 2017. 

СНС у Нишу и поред захтева родитеља и Демократске странке и доказаних неправилности у раду од стране директора установе Пчелица, најпре гласа да је директор прекршио етички кодекс, а затим не жели да о томе обавести Владу Републике Србије.

Да ли то значи да се већ унапред зна да ће на конкурсу који је у току бити изабран нови стари директор, за кога су сами признали да је прекршио кодекс, али без обзира на то добар је за директора?

Да ли је то прича о способним руководиоцима високог морала, поштеним конкурсима, јавности у раду, којом нас лидери СНС стално подсећају? Или то значи да за њих закони не важе, за њих су они мртво слово на папиру?!

Опширније

Адреса одбора

Демократа је

...знатижељан, комуникативан, дружељубив. Никад није равнодушан или уображен. Демократа је увек учесник, ретко само посматрач.