Вести

У буџету нема прихода као резултат лошег планирања активности

Ниш, 7. јула 2017. 

Градска власт у Нишу усвојила је Одлуку о измени Одлуке о задуживању Града Ниша на седници Скупштине Града Ниша, којом се брише пројекат у улици Ивана Милутиновића. А с друге стране средства из кредита усмерена су на Јужни колектор, Чаирски колектор, водоснабдевања села Хум, Лозни калем, део за Виноградарски институт. Проблем је што у образложењу не стоји за које локације градска власт на челу са СНС за две године није успела да прибави грађевинске дозволе. У образложењу се не види због чега се тачно одустало од радних зона у улици Ивана Милутиновића. Да ли је због тога што је неки инвеститор одустао или је разлог нешто сасвим друго. Грађани Ниша треба да знају да се ради о новцу који је требало да се употреби за сређивање водоводне и канализационе мреже и прилазних путева у улици Ивана Милутиновића код Сточног трга у Нишу.

Дакле, из лошег планирања буџета, сада се прешло на лоше планирање активности.

Из завршног буџета за 2016. годину се види да је износ реализације кредита од планираних милијарду динара негде око 600 милиона динара. Немамо образложење како је потрошен тај новац. Видимо да у Нишу нема никаквих кранова, ништа се не гради у нашем граду, ништа се не ради. За шта се онда Град задужује?!

Град Ниш се тренутно налази у незавидној фискалној позицији. Град је на крају 2016. године каснио у плаћању својих обавеза у износу од око 3 милијарде динара, што представља више од трећине буџета, а рачун Града је у претходне три године готово непрекидно био изложен принудним наплатама.

Опширније

Нишки ДС изабрао нове функционере

Ниш, 30. јуна 2017. 

Након недавно одржаних унутарстраначких избора у Градском одбору Демократске странке у Нишу, на седници одржаној 29.06.2017. године изабрани су нови органи .

За секретара Градског одбора изабрана је Милена Костадиновић, мастер економиста, секретар одборничке групе Демократске странке у Скупштини Града Ниша, чланица Главног одбора Демократске странке. 

За потпредседнике Градског одбора изабрани су Радован Живковић, дипломирани економиста, Марина Дејановић, социолог и одборник СГ Ниш и проф. др Леонид Стоименов.

Председник Извршног одбора Градског одбора је Мића Јевтић, дипломирани инжењер машинства, који је и у протеклом периоду био на истој функцији.

За председника политичког савета изабран Владимир Домазет, адвокат и одборник у Скупштини града Ниша.

На истој седници формиран је иницијативни одбор форума пензионера, а за председницу овог форума изабрана је Драгица Ћирић Спасојевић, професор географије у пензији. 

Опширније

Одржани избори у Нишком ДС-у

Ниш, 10. јуна 2017. 

У Демократској странци у Нишу, у суботу 10. јуна 2017. године, одржани су редовни избори за чланове Градског одбора, и председнике и чланове шест Општинских одбора. За Градски одбор ДС-а у Нишу изабрано је петнаест нових чланова.  

За председнике Општинских одбора у нишким општинама изабрани су Владимир Милошевић - општина Медијана, Јелена Бартон - општина Палилула, Дејан Марковић - општина Црвени крст и Милан Радуловић - општина Пантелеј. Као и Сања Миладиновић - општина Мерошина и Дарко Милошевић - општина Гаџин Хан. 

Излазност чланова странке, од укупног броја са правом гласа, била је седамдесет осам одсто. Гласање је било регуларно и протекло је у најбољем реду. 

Опширније

Докле ће се повећавати број секретаријата и служби у Градској управи?

Ниш, 10. јуна 2017. 

Тенденција је да од онога раније што је било 11 управа и оно што је Демократска странка предлагала на седницама Скупштине Града и приликом измене Статута, да се укину Скупштине градских општина, да се укину комисије или бар смањи њихов број по општинама, у граду, заправо се повећава и број комисија и управа.

Сада имамо постављање јединствене Градске управе, са 17 секретаријата, који ће се бавити свим и свачим. Поред секретаријата имамо новофоррмираних 10 служби, што значи да наша Градска управа има 27 организационих јединица. Да ли мислите да неспособност оних који управљају градом, Градском управом може да се реши тако што ће се направити јединствена Градска управа, а онда исецкати секретаријате и службе? Мишљења смо да је то практично немогуће и да не само да се врши гомилање администрације, него и гомилање бирократског апарата са много корака између.

Образује се нови секретаријат за капиталне инвестиције који има надлежности потпуно исте као и Дирекција. КЛЕР, Јединица за управљање пројектима, Пројектни центар имају потпуно исти опис послова, а никад мање инвестиција у граду. Од једне дирекције, направили смо секретаријате који се бави потпуно истим пословима којима се бавила Дирекција.

Опширније

Завршни рачун буџета Града Ниша за 2016. - ужасно лоше планирање са још лошијом реализацијом

Ниш, 9. јуна 2017. 

Завршни рачун буџета Града Ниша за 2016. годину карактерише ужасно лоше планирање са још лошијом реализацијом, уз три ребаланса буџета. Уз лошу реализацију, сваки следећи ребаланс је подразумевао увећање прихода. Са 12 милијарди се стигло на 12 милијарди и 900 милиона. Значи кроз три ребаланса буџета, за скоро милијарду динара су повећани приходи, а реализација је била мала. Оно што још карактерише буџет је слаба реализација у оном сегменту који подразумева креативност и ангажовање локалне самоуправе. Пре свега, приходи од имовине, добара и услуга, накнада и доприноса за уређење грађевинског земљишта и друго, односно све приходе где активизам локалне самоуправе долази до изражаја.

Ако погледамо порезе на доходак, добит и капиталне добитке које плаћају физичка лица, планирано је 4.727.500.000 динара, а реализовано 3.774.249.954 динара.

Порез на имовину, планирано милијарду и 900 милиона, реализовано милијарду и 90 милиона динара. Дакле, реализација у пакету са накнадама за коришћење грађевинског земљишта износи мало више од 50%.

Опширније

Адреса одбора

Демократа је

...предузимљив, зна како ће решити проблем. Да би то постигао, демократа је у току, интересује се и информише о свим начинима за решавање проблема.