Вести

Нови Статут Града - козметичке измене, не и реформске

Ниш, 12. децембра 2016. 

Ниш, 12. децембра 2016. 

Одборничка група Демократске странке поднела је 13 амандмана на предлог Одлуке о промени Статута Града Ниша. Овако предложен Статут има само козметичке измене, а не реформске. Шеф одборничке групе Демократске странке, Миодраг Станковић изјавио је да је укидање Скупштина градских општина, комисија, од суштинске важности за ефикасније и економичније функционисање Града и Градских општина. У времену када је град Ниш имао две општине: Ниш и Нишку Бању, то је имало смисла. Данас када град Ниш има пет општина, непотребно је и скупо да све општине плаћају по 115 одборника, који објективно немају о чему да расправљају и одлучују. Када се на то дода и постојање комисија при свакој општини, то јесте озбиљан финансијски терет. Неке градске општине, као што су Црвени Крст и Нишка Бања, осим председника комисије, плаћају и чланове комисија, односно радних тела. Поставља се питање које послове обављају комисије при општинама? Сматрамо да је постојање комисија сувишно и да је њихова једина улога збрињавање партијских послушника.

Опширније

ГРАДСКА ВЛАСТ СМАЊУЈЕ БРОЈ НЕЗАПОСЛЕНИХ САМО НА ПАПИРУ

Ниш, 17. новембра 2016.

Градска власт у Нишу се претходних дана хвалила како се смањио број незапослених у Нишу, са 36000 на 30000 људи. То је на први поглед стварно добра вест и сви би требало да се радујемо, али чињенице говоре другачије.

Питамо актуелну власт, ако је било запошљавања, где је онда новац у буџету Града од пореза на зараде?

У извештају о извршењу буџета града Ниша за период јануар – јун 2016.год. приходи од пореза на зараде су остварени у износу 1.555.339.018 динара, за разлику од истог периода у 2013.години где су приходи од пореза на зараде били 1.750.814.007 дин.

Све ово нам говори да ако је било запошљавања онда је било и отпуштања, јер пара у буџету нема, као и да је велики број људи напустио наш Град и отишао ван земље.

Опширније

Да ли новим Статутом градска власт жели да децентрализује обавезе или да створи нове функције?

Ниш, 10. новембра 2016.

Уопштено гледано, добро је да се приступа изменама одређених чланова Статута града, којима се прецизније дефинишу одређени послови и организација рада саме градске управе. Нажалост, за време вршења власти СНС, идеја формирања више градских управа у циљу подизања ефикасности рада, је прерасла у начин за удомљавање и поделу „плена“ од стране страначких функционера, намирење странака у подели власти и добро је да се на овај начин зауставља таква пракса. Остаје нада да се у оквиру те јединствене управе која се формира овим изменама, неће формирати већи број секретаријата у односу на број садашњих управа и да се иза овог у ствари не крије намера да се постави већи број секретара секретаријата него што сада има начелника управа.

Одборници Демократске странке су у складу са мишљењем Ресорних савета Градског одбора ДС, активно учествовали на јавној расправи поводом Нацрта одлуке о измени Статута Града Ниша.

Циљ сваке промене Статута треба да буде боље функционисање органа који сагласно својим надлежностима, треба да омогуће брже, квалитетније и ефикасније задовољавање потребе локалног становништва. Овај Нацрт само у извесној мери испуњава те услове док су поједине одредбе недовољно прецизне, чак и неприменљиве.

Опширније

Електронска евиденција – ново поскупљење услуга у „Пчелици“

Ниш, 6. новембра 2016. 

Надлежни у „Пчелици“ су одлучили да на вратима свих вртића у Нишу поставе електронски читач картица, помоћу кога ће деца, родитељи и сви запослени убудуће улазити и излазити. Званично образложење за овакав потез је да ће систем евиденције помоћу електронских картица побољшати безбедност деце у вртићима, и довести у ред пословање те установе: доласке на време запослених, као и број оброка за децу.

 Грађани који су се обратили ДС-у кажу да су у појединим вртићима родитељи на време обавештени о увођењу електронске евиденције, и да им је тада речено да ће картица коштати 120 динара. Међутим, у већини вртића родитељи су стављени пред свршен чин када им је уручена признаница са цифром од 220 динара коју треба да уплате да би добили картицу. Такође, постојеће савете родитеља – нико није питао за мишљење поводом увођења електронске евиденције.

Лоше стране овакве евиденције деце у вртићима су многобројне. Шта уколико неко заборави картицу на путу до вртића или је у неком тренутку изгуби? Да ли то значи да дете неће моћи да борави тог дана у објекту? Да ли ће дете чији је родитељ заборавио картицу, а ипак уђе у вртић (уз помоћ туђе картице) тога дана остати без оброка? Што је незамисливо!

Нишке демократе  упозоравају на то да електронска евиденција објективно представља још једно поскупљење услуга „Пчелице“, и отвара могућност за могуће злоупотребе. Још увек се није стишала афера око цена и услуга вртића које су наплаћиване више него што је законом одређено. Грађанима није објашњено ни зашто је рачун „Пчелице“ често у блокади, зашто дугује добављачима, зашто директор не измирује обавезе према запосленима за превоз, отпремнине и јубиларне награде. Већ, гле парадокса, сам тужи фирму којом руководи из истог разлога.

Уводи се нешто ново за потребе фирме а то плаћају грађани из већ танких џепова. У име родитеља чија су деца корисници услуга „Пчелице“, и свих грађана, захтевамо да знамо колико је новца потрошено на увођење новог система електронске евиденције. 

Опширније

ОМОГУЋИТИ МИГРАНТИМА БОЉЕ УСЛОВЕ

Ниш, 3. новембра 2016. 

У Нову 2017. годину поред смањеног трансфера новца од пореза на зараде и смањења средстава намењених Јавним предузећима и установама којима је Град оснивач, функционери Града Ниша настављају да погнуте главе слушају налоге Владе Србије, уместо да јасно кажу да Дивљана није адекватно место за мигранте који долазе из Арапских земаља, људе који беже од рата и да је неопходно омогућити им боље услове за привремени боравак у Србији.

Ради се наиме о дечијем одмаралишту „Дивљана“, које ће од нове године примити 220 миграната из Арапских земаља.

Ко ће у целој овој причи сносити највећу штету?

- На првом месту таква одлука је лоша за мигранте којима није циљ да зимују у Србији, већ да што пре наставе пут даље. Питамо се какве услове има Дивљана за смештај миграната? Да ли има амбуланту, полицијску станицу, продавнице... 

- На другом месту је само одмаралиште Дивљана, у коју је град Ниш уложио велики новац у реновирање одмаралишта, како би деца похађала реакреативну наставу. 

Опширније

Адреса одбора

Демократа

...цени стручност, прецизност и професионалност. Није аљкав, нити склон јавашлуку.