ИНФО

Вести

Демократска странка је данас обновљена и растерећена

Ниш, 3. фебруара 2018.

Демократска странка данас обележава 28. годишњицу од обнове странке. Она је била и остала мотор развоја наше земље и њене демократије.

Демократска странка је "стала на ноге и вратила се својим коренима".

ДС је пре 28 година обновљена са визијом развоја демократије и владавине права у Србији.

Демократска странка у Нишу је 1996. године била окосница демократских промена читаве Србије. Пре тачно 20 година, на дан Светог Саве, у Нишу је успостављена прва демократска власт, коју је чинила коалиција Демократске странке и Српског покрета обнове. Дан када је и Зоран Ђинђић присуствовао конституисању градске власти у Нишу. То је дан када смо са великим надама ушли у стварање једне нове демократске Србије. И данас то радимо, у много тежим условима. Демократска странка је данас обновљена и растерећена оних проблема и оних људи који су у томе учествовали, али исто тако донели негативан имиџ странци.

Демократска странка је једина права опозициона странка од 90-их година, која је опстала поред свих оних који су са успехом или без успеха то покушавали.

Opširnije

Вести

Власт СНС претвара људе у статистичке бројке

Ниш, 25. јануара 2018.

Национална служба за запошљавање Филијале Ниш дала је податак да је незапосленост у паду за 8%, да се тренутно на евиденцији за запошљавање налази 27.548 лица, док их је пре две године било и преко 30.000.

Овим подацима власт обмањује грађане да је незапосленост смањена. Држава је пре извесног времена променила начин на који статистички води број запослених и незапослених лица. Сада се много лакше пољављује та бројка да је лице запослено. Наиме, довољно је да имате један радни дан у месецу и ви сте запослени, што се наше државе тиче. То значи, да садашњи број запослених није релевантан, и не можемо да га поредимо са ранијим периодом. Раније, то није био случај, и зато ова данашња статистика Републичког завода за статистику није упоредива са статистиком за време власти Демократске странке.

Ово говори да власт СНС претвара људе у статистичке бројке. Нама никада није било важно да манипулишемо бројкама, када је у питању број незапослених лица. Нама је одувек била најважнија брига о томе како људи живе. Поставља се питање, да ли неко ко ради 10 дана у години за одређени износ прихода, може са тим приходом да преживи целу годину? Очигледно да за ову власт може!

Opširnije

Вести

Преиспитати урбанистичко решење за градски трг

Ниш, 12. јануара 2018.

Изјава Миодрага Станковића, председника Градског одбора Демократске странке у Нишу, поводом предложеног решења за уређење градског трга у Нишу:

Тренутни изглед Трга у Нишу је решење архитекте Бранислава Јовина, који је победио на јавном конкурсу, што је потпуно исправан пут када је у питању град и када су у питању важни објекти, као што су тргови, споменици итд. Тренутно решење треба преиспитати.

Демократска странка сматра да је неопходно расписати нови јавни конкурс и одабир најбољег решења преточити у урбанистички план, посебно када је у питању овако битна реконструкција трга у Нишу, а односи се на дефинисање нових пешачких зона, фонтана. Ми знамо да је у претходном периоду фигурирао предлог да се паркинг испред Градске куће претвори у монтажну, вишеспратну јавну гаражу, због недостајућих паркинг места у самом центру града. Поред тога, било је доста нелогичности и постојао је отпор у јавности за претварање друмског тврђавског моста у пешачки.

Opširnije

Вести

Док се град Ниш препуцава са Путевима Србије, нишлије и нишлијке муку муче

Ниш, 7. децембра 2017. године 

Ни после скоро три месеца од почетка радова на булевару Цара Константина уређење дела булевара није ни на видику! Започети радови на рехабилитацији и периодичном одржавању коловоза, тротоара, бициклистичке стазе и разделних острва на делу булевара од Брзог Брода до моста на Кутинској реци су заустављени.

На том делу нема ни радника, нити је постављена адекватна сигнализација нити су предузете адекватне мере обезбедјења и заштите деонице која је раскопана и тако остављена. Да ли по већ устаљеној процедури неспособне градске власти, почињу да раде нешто за шта не постоји потребна техничка документација нити су урадјене све потребне припремне радње како би се такав посао урадио?

Чему служе измишљена радна места у градској управи, на којима су запослени страначки људи и чији би посао требао да буде управо припрема техничке документације неопходне за такве радове? Да ли председник градске општине на чијој територији се налази део булевара на коме се ради и градоначелник Ниша уопште размишљају о проблемима са којима се сусрећу нишлије и нишлијке који ту пролазе, да ли ико у овом граду размишља о безбедности људи који се крећу необезбеђеним и неуређеним делом булевара? Или им је само битно да обезбеде новац за плате њихових службеника на измишљеним радним местима.

Opširnije

Вести

Грађани су изгубили поверење у ову власт која траје већ 6 година. И то је највећи проблем ове власти!

Ниш, 25. новембра 2017. 

Власт у Нишу је донела одлуку, а ради се о промени цене земљишта у 7. зони, признавши да је проблем управо у висини цене а не у пренамени пољопривредног у градско грађевинско земљиште, за шта су до тада оптуживали Демократску странку. Прошло је скоро 3 и по месеца, али грађани још увек нису добили измењена решења. Подсетимо, да је цена била толико увећана да су људима стизала пореска решења по којима је требало да њиве површине 1,6 ха плате и преко 60000 динара, што негде превазилази и саму вредност тих њива. Након реакције Демократске странке, да је то увећање нереално и неправедно према власницима пољопривредног земљишта, владајућа већина одлучује да то промени. Градска власт је била ажурна у утврђивању увећаних износа пореза, а кад треба да се ураде решења на којима треба да се нађу измењени износи, онда тих решења ни после 3 месеца нема.

Питамо, да ли ће због неажурности градске власти, грађани морати да плате камату на износе пореза? Сматрамо да је требало ангажовати већи број људи како би кориговање и достављање нових решења било ефикасније!

С друге стране, власт је дошла на идеју, да преко додатног опорезивање грађана побољша пуњење буџета. Сматрамо да ангажовање 24 радника из градских општина да пописују објекте на терену, није прави начин за наплату пореза, што се показало кроз повећање људи на терену за озакоњење објеката. Ефекат већег броја радника ће бити као и за озакоњење, никакав. Локална пореска администрација је већ преузела двадесетак радника из Дирекције за изградњу града, који су се бавили наплатом накнаде за коришћење грађевинског земљишта (искусне раднике), теренце, па је овде ефекат такође никакав, у претходном периоду. Не видимо на основу чега се гради оптимизам да ће се ангажовањем нових радника, који ће пописивати објекте, побољшати наплату пореза а самим тим пуњење буџета града Ниша. Грађани су изгубили поверење у ову власт која траје већ 6 година. И то је највећи проблем ове власти.

Opširnije

Адреса одбора

Демократа је

...поуздан. Кад обећа, он испуни. А у сваком случају, увек се јави и објасни шта се десило.