INFO

Vesti

Poplave ugrožavaju život stanovnika u Čamurliji

Niš, 13. april 2018. 

U naselju Čamurlija, sa desne strane Čamurlijskog puta, nalaze se porodične kuće i privatna firma koja je pretrpela najveću štetu, u poslednjih devet meseci. Marta meseca 2018 godine, za 3 nedelje, meštane je 5 puta zadesila poplava kao posledica izgradnje više poslovnih i uslužnih objekata u neposrednoj blizini. 

Problem je nastao kao posledica zatrpavanja javnog odvoda vode i voda iz kanala se izliva u objekte i dvorišta pored puta, ugrožava imanja, javne površine i obe trake puta u dužini od najmanje 2 km. 

Meštani ugroženog područja obratili su se Demokratskoj stranci jer zbog nastale situacije trpe veliku materijalnu i duševnu štetu. Zbog poplava može doći do urušavanja objekata, imovina tih ljudi je ugrožena, kuće su pune vlage. 

Nakon prve poplave oni su kontaktirali sve nadležne organe, bez reakcije tim povodom. Kontaktirana je komunalna policija, komunalna inspekcija i Opština Crveni Krst. 

Komunalna inspekcija GO Crveni krst uputila je meštane na republičkog inspektora za puteve iz nišavskog okruga, koji se nije odazvao pozivu. 

Opširnije

Vesti

DS zahteva povlačenje tačaka sa sednice SG ili javno glasanje

Niš, 4. aprila 2018. 

Odbornička grupa Demokratske stranke dostaviće zahtev Skupštini Grada Niša da se sa dnevnog reda 24. Sednice, zakazane za utorak, 10. april 2018. godine, povuku tačke koje se odnose na otuđenje niškog aerodroma. Demokratska stranka smatra da prenos udela i upravljačkih prava nije ništa drugo nego otimanje niškog aerodroma.

Zahtevamo od gradske vlasti da od ovog predloga odustane, a odbornike u Skupštini grada da se sete položene zakletve, da će časno i nepristrasno vršiti dužnost odbornika, rukovodeći se interesima građana. Interes građana svakako ne može biti otuđenje (poklanjanje) aerodroma, koju gradska vlast planira.

Ukoliko vlast odluči da se o navedenoj tački ipak raspravlja i da se odbornici o tome izjašnjavaju, zahtevaćemo da glasanje bude javno, prozivkom. Pa da vidimo, javno, bez ikakvih tajni, ko su ti odbornici koji glasaju protiv interesa građana i grada.

Pokrenućemo inicijativu da se odbornicima Skupštine Grada Niša dostave na uvid Ugovor iz 2010 godine ali i Aneks ugovora iz 2016. o kojima vlast govori predhodnih dana, a sve kako bi se sprečila dalja manipulacija građana Niša. 

Opširnije

Vesti

DS odgovara Bulatoviću: Ne umete da vodite ni skupštinu stanara, a kamoli Grad

Niš, 2. aprila 2018. 

Iako SNS pokušava da ubedi građane Srbije da je pre njih u Srbiji sve bilo loše a od njih počinje istorija, stvarnost je na njihovu žalost drugačija: od 2012, kada su presvučeni radikali došli na vlast, Srbija a sa njom i Niš, tonu u sve dublji mrak, u sve teže i teže stanje.

Iako je Niš oduvek bio grad otvorenog srca, koji je uvek rado prihvatao sve koji dođu da žive u njemu, ipak je potrebno ponešto i naučiti o njegovoj istoriji. Između ostalog, treba naučiti da je Niš svoj aerodrom imao jos daleke 1935 godine, da su sa njega poletali i sletali avioni koji su prevozili putnike do Soluna i nazad i da ga od tada niko nikome nije poklanjao, već je on oduvek služio na korist ne samo Nišlijama već i ljudima koji žive u regionu. Služio je i hrabrim vojnim pilotima koji su se borili da sačuvaju teritoriju Srbije a samim tim i Niš. I kada je 1999 godine uništen, građani Niša su uz pomoc Vlade kraljevine Norveške, zdušno pomagale da se on obnovi i stavi u funkciju, jer znaju koliko niški aerodrom znači Gradu. 

Od tada je niški aerodrom krenuo da se razvija, ponekad uspešno, ponekad manje uspešno, ali se razvijao. Grad je ulagao u osposobljavanje piste, izgradnju zgrade, subvencionisao letove kompanija koje su htele da lete iz Niša… Jedino JAT a kasnije i AIR Serbia nisu hteli da lete sa niškog aerdroma, verovatno zato, što kako reče SNS predsednik, “država je dozvolila niškom Aerodromu "Konstantin Veliki" da se razvija, iako oduzima putnike beogradskom Aerodromu “Nikola Tesla”.

 

Opširnije

Vesti

Pale su maske

Niš, 31. marta 2018. 

Demokratska stranka je pre samo nekoliko meseci a i na jučerašnjoj konferenciji za novinare upozoravala građane Niša a i samu gradsku vlast da se priprema potpuna predaja niškog aerodroma Ministarstvu, odnosno Beogradu. Samim tim grad Niš ostaje bez jednog od ključnog motora razvoja ne samo grada Niša već i čitavog regiona. To je naročito došlo do izražaja onog trenutka kada je potpisan tajni ugovor o koncesiji Vlade Republike Srbije i koncesionara. I postavlja se pitanje da li će posle ovakvog poteza aktuelna napredna vlast predati i čitav Grad Niš Beogradu, rekao je na konferenciji Miodrag Stanković, predsednik Gradskog odbora DS u Nišu.

Miodrag Stanković dodaje da se Demokratska stranka pridružuje opravdanom protestu i nezadovoljstvu građana Niša, zbog jedne ovakve skandalozne Odluke Gradskog Veća, da se Aerodrom Niš preda na upravljanje Ministarstvu, odnosno beogradskom aerodromu.

“Pozivam sve koleginice i kolege odbornike, da ne izglasaju jedan ovakav štetan predlog Odluke Gradskog veća da se niški aerodrom preda Beogradu”, izjavio je Miodrag Stanković. 

Opširnije

Vesti

Priprema se utapanje niškog aerodroma u sistem Aerodroma Srbije

Niš, 30. marta 2018. 

Generalni direktor JP Aerodrom Niš je potvrdio da je sa cenom od 3 evra po odlazećem putniku za sve pružene aerodromske usluge, nemoguće uspostaviti komercijalno održivi rad, čak i da je broj putnika na godišnjem nivou 1 milion.

Postavlja se pitanje kakve je to planove kratkoročne, srednjoročne i dugoročne usvajala Skupština Grada, jer u planovima stoji da će Aerodrom funkcionisati na komercijalnom nivou. Da li su ti planovi bili lažno predstavljeni, ako direktor kaže da sa cenom od 3 evra koja je do sada bila, nemoguće imati komercijalno održivi rad. U zaključku sa predlogom aktivnosti iz Ministarstva koji je potpisala Zorana Mihajlović stoji da će javno preduzeće Aerodrom Niš u buduće proaktivno, preko nadležnog sektora Ministarstva, obavljati nužne konsultacije prilikom utvrđivanja cena aerodromskih usluga, rutama i drugim pitanjima od značaja za vazduhoplovno tržište Republike Srbije, sve u najboljem interesu grada Niša i državnom interesu. 

Opširnije

Adresa odbora

Demokrata je

...preduzimljiv, zna kako će rešiti problem. Da bi to postigao, demokrata je u toku, interesuje se i informiše o svim načinima za rešavanje problema.