ИНФО

Вести

Школе битне само пред изборе?

Ниш, 31. марта 2016. 

Однос власти према образовању и знању у Србији је јако лош. Доказ за ово су сумњиве дипломе, смањење плата запосленима у образовању, популистичке теме које пласира премијер као што је нереална идеја дуалног образовања којом смо се балили неколико месеци и сад смо је заборавили и изборни циклуси на две године који онемогућавају суштинску реформу образовног система који је инертан и у коме се промене не могу дести у току двогодишњег мандата.

Демократска странка обећава много одговорнији однос према образовању. Вратићемо плате запосленима у образовању на ниво пре смањења, као и плате у здравству, војсци и полицији. Пензије ће такође бити враћене на ниво пре смањења уз враћање свега што је смањењем одузето.

Извршићемо контролу свих диплома у јавном сектору, промовисати и награђивати знање, стручност и академску честитост, а не политичку припадност.

За младе који дипломирају омогућићемо лакше запошљавање кроз ослобађање од пореза послодавца који запосли ове младе људе или  кроз олакшице за покретање своје прве предузетничке радње. Средња школа ће постати обавезна, ужина за све ученике биће бесплатна као и градски превоз. Такође, сваки ученик основних и средњих школа добиће таблет на коме ће моћи да користи бесплатне електронске уџбенике као што то раде његови вршњаци у технолошки савременим земљама. 

Opširnije

Вести

Бољи живот на селу – бољи живот у граду!

Ниш, 24. марта 2016. 

На конференцији је говорио Миодраг Станковић, председник Градског одбора Демократске странке у Нишу

Село је данас запуштено, комунално и економски. Ипак, наше село поседује огроман развојни потенцијал који минималним улагањима може позитивно утицати и на градску средину. Поступак придруживања ЕУ отвара, између осталог, и фондове који су окренути развоју села. Развој села подразумева целокупни напредак сеоског подручја и обухвата све области – од економије, екологије, друштвеног развоја, школства, здравства, до комуналне изградње – које одређују ниво квалитета живота на селу. Такође, живот и рад жена на селу има изузетно висок значај и положај жена на селу мора да буде подигнут на много виши ниво. Свеукупан развој сеоског подручја Града Ниша почива на развоју пољопривреде као основне полуге економског развоја. Стога је стратешко планирање и јачање пољопривреде један од приоритета у плановима и раду ДС у Нишу, као и коалиције

“Ниш, мој град! – Демократска странка, СДС, НПС, ЛДП“.

Opširnije

Вести

Демократска странка, СДС, НПС и ЛДП предали листу „Ниш мој град“

Ниш, 16. марта 2016. 

ДС, СДС, НПС и ЛДП предали листу „Ниш мој град“

Коалиција ДС-НПС-СДС и ЛДП предала је данас листе за градску скупштину којом је делегирала 61 одборника који ће представљати овај савез на предстојећим локалним изборима, а под слоганом „Ниш мој град“.

Први на листи је Владимир Домазет(ДС), други Драгослав Ћирковић(СДС), трећа Марина Дејановић(ДС), четврти Бранислав Јовановић(НПС) и пети Миодраг Станковић(ДС). Ова коалиција се припрема да до краја недеље поднесе листе и за општинске одборнике.

Opširnije

Вести

Агонија запослених у ЈКП се наставља

Ниш, 25. фебруара 2016. 

На конференцији је говорио Миодраг Станковић, председник Градског одбора Демократске странке у Нишу

Агонија запослених у Јавно комуналном предузећу “Горица” и даље траје, иако је скупштинска већина у Нишу донела одлуку о реорганизацији и некадашње секторе “Зеленило” и “Сигнализација” пребацила у ЈКП „Медијана“, односно ЈКП „Паркинг сервис“, а сектор ''Погребних услуга''- сахрањивања и уређења гробних места, оставила у оквиру ЈКП „Горица“.

Приликом доношења Одлуке о реорганизацији на седници Скупштине Града Демократска странка је упозоравала да се тако неће решити проблеми које је направило нестручно и недомаћинско руководство, већ да ће се тако угрозити и пословање ЈКП „Медијана“ и ЈКП „Паркинг сервис“. Након више месеци од почетка реорганизације ЈКП „Горица решења проблема нису ни на видику.

Наиме, ЈКП „Медијана“ и ЈКП „Паркинг сервис“ су, ионако већ оптерећени сопственим проблемима, осим преузимања радника морали да подижу и додатне кредите за текућу ликвидност. Још увек није, нити ће ускоро бити урађен деобни биланс, јер су дугови ЈКП „Горица“ вишеструко већи од вредност опреме, односно капитала са којим је располагала.

Да ли неко из руководства града размишља шта ће бити са ЈКП „Паркинг сервис“ које је ових дана подигло кредит за исплату зарада?

Opširnije

Вести

Научници више не станују овде

Ниш, 20. фебруара 2016. 

Све ми се чини да, као у наслову оног старог филма, наука више не станује овде.

Поштоване Нишлије,

Ових дана пласирана је још једном вест да – нема вести. Не зна се, наиме када ће бити завршене три ламеле са укупно 98 станова намењених младим научницима и истраживачима, јер је градња започета 2008. године стала.

И поред најава, до данас није настављена.

Ја се, као један од вас, питам шта је разлог за овако олако одустајање и одуговлачење пројекта којим би се многи млади стручњаци задржали у Србији?

Нема пара?

Нема воље?

Или – нема младих који би се у њих уселили?

Пара, колико ја знам, има.

Opširnije

Адреса одбора

Демократа

...није тврдоглав. Пажљиво слуша аргументе и признаје грешке ако их почини.