ИНФО

Вести

Фингираним извештајима и укидањем преноса СГ власт обмањује јавност

 Ниш, 19. новембра 2015.

Демокрартска странка је на данашњој конференцији за медије имала две теме. О паду индустријске производње у Нишу говорио је Миодраг Станковић, председник Градског одбора Демократске странке у Нишу, а о актуелним дешавањима у Скупштини Града говорио је Владимир Домазет, председник Политичког савета Градског одбора ДС у Нишу и члан Главног одбора ДС-а.

„Саопштење које је издала Управа за привреду, одрживи развој и заштиту животне средине о расту индустријске производње у Нишу, представља још један пример злоупотребе и кршења свих норми, али и покушај обмањивања грађана Ниша.

Зар власт у Нишу заиста уме само да преписује, како туђе, тако сада и своје извештаје?

Зар не увиђа да је само летимичан поглед у документе које обзнањује, довољан да и лаик закључи да су извештаји просто преписани И представљени као актуелни?

Opširnije

Вести

Протести Демократске странке и осталих опозиционих странака уродили плодом

Ниш, 17. новембра 2015. 

Седница Скупштине града Ниша одржаће се 18. и 19. новембра уз директан телевизијски пренос, закључак је са састанка председника Скупштине града Ниша , одборника Демократске странке Ниш и осталих одборника опозиционих странака, који је одржан после одбијања одборника опозиције да омогуће заседање Скупштине града без директног преноса. 

На овај начин одбрањене су тековине демократских процеса које је започела Демократска странка пре 20 година, па ће грађани и грађанке Ниша имати увид у одлуке које Скупштина града доноси, а које их се на најдиректнији начин тичу.

Захваљујући директном телевизијском преносу, Нишлије ће моћи да прате, на пример, коју имовину град продаје и због чега се врши ребаланс буџета по том основу, како и зашто се план и програм рада установа у области здравства за 2015. годину усвајају у новембру 2015. године, какве су измене планова и програма рада ЈКП Медијана, ЈКП Горица и ЈКП Паркинг сервис за 2015 годину... 

Ово је још једна победа ДС и осталих опозиционих странака, над покушајима неспособне градске власти да под окриљем медијског мрака, наставе са уништавањем преосталих ресурса којима град располаже и да одговорност за своју неспособност, нестручност и нерад пребаце на ДС и остале опозиционе странке.

Градски одбор Демократске странке Ниш наставиће да својим активностима указује на неправилности у управљању градом и његовим ресурсима, при чему је право на информацију свакако нешто на чему ће и надаље инсистирати.

Opširnije

Вести

Форум жена ДС Ниш: Поштујем твоју различитост

Ниш, 16. новембра 2015. 

Форум жена Демократске странке у Нишу је поводом Међународног дана толеранције организовао акцију под слоганом "Поштујем твоју различитост". 

Чланице форума жена ДС-а данас су у главној улици разговарале са Нишлијама о толеранцији и томе колико је она значајна, и покушале да их подсете колико је битно уважавати туђе мишљење, осећања и различитост.

Чланице Нове странке су подржале ову акцију, и тиме показале да је могућа толеранција и у политици. 

"Форум жена Демократске странке у Нишу се залаже за толерантан дијалог на политичкој сцени, за стрпљиво изналажење компромисних, оптималних решења за проблеме наших грађана што је у циљу очувања грађанског мира и стабилности. Демократска странка је једнако отворена за дијалог са странкама у власти и са осталим странкама у опозицији. Дубоко се надамо да ће медији показати толеранцију и имати равноправан третман у предизборној кампањи према свим политичким актерима.

Нетолеранција се испољава најчешће на вербалном нивоу и налази се свуда око нас и зато Демократска странка апелује на јавност и државне институције да подржавају и негују атмосферу толеранције. Подсећамо све људе да је толеранција толико потребна у овом хаотичном времену и да је један од услова за развој модерног демократског друштва" – изјавила је Јелена Бартон, председница Форума жена Демократске странке у Нишу.

Opširnije

Вести

Живи зид за “живи пренос”

Ниш, 12. новембра 2015. 

Одборници опозиције у Скупштини града Ниша формирањем “живог зида” око говорнице онемогућили су одржавање данашње седнице и тиме јасно показали да неће дозволити доношење одлука које се тичу грађана Ниша а да они немају прилику да то виде путем директног преноса.

Седнице Скупштине града уживо се путем телевизије преносе од 27. јануара 1997. и не постоји ниједан разлог да се пренос напрасно укине након приватизације Нишке телевизије, о чему је актуелна власт требало да мисли кад је дозволилла приватизацију куће која је имала све услове и разлоге да постане регионални јавни сервис.

У оваквим околностима, одборници опозиције неће дозволити одржавање седница градског парламента.

Демократска странка Ниш чврсто стоји на позицији да је директан пренос скупштинских заседања једини транспарентан начин да грађани сазнају ко им и на какве начине кроји судбину ,располаже буџетом, радним местима, и коначно – њиховим поверењем.

Opširnije

Вести

Да ли власт укида јавну мисао?

Ниш, 12. новембра 2015. 

Демократска странка, Градски одбор у Нишу, критиковала је градску власт зато што није било директног преноса седнице Скупштине града.

Према речима нишких демократа, јавност има права да зна и да има увид у то о чему политичари расправљају и доносе одлуке које се тичу свих грађана.

„Данас смо били сведоци у Скупштини града, да тековина демократије од скоро двадесет година, а то је јавна реч и јавна мисао, буде ускраћена. Демократска странка се оштро противи томе, и заједно са осталим одборницима опозиције, је на потпуно легитиман начин, тражила одлагање седнице, док се не обезбеде услови да постоји директан пренос са седнице Скупштине града. Седнице Скупштине града се не преносе само због људи који се баве политиком, него пре свега због грађана, који су на изборима гласали одборнике. Када ће бити заказана седница Скупштине града, то зависи од извршне власти. Ми смо тражили и захтевали да та седница буде преношена уживо. Очигледно да је власт приватизацију медија схватила као могућност да се укине јавна реч. Уговор који извршна власт, односно Град треба да закључи са медијима, не зависи од власника медија, већ зависи од добре воље и жеље да грађани Ниша буду упознати са свим оним на који начин и како ради парламент“ – изјавио је Миодраг Радовић, потпредседник Градског одбора Демократске странке у Нишу и шеф одборничке групе Демократске странке у Скупштини Града Ниша.

Opširnije

Адреса одбора

Демократа је

...оптимиста. Верује да за сваки проблем постоји решење, само ако се приступи на прави начин и уз добар план.