ИНФО

Вести

Демократе Ниша о стању у просвети изазваном изменама закона

Ниш, 03. септембра 2015. 

Демократска странка разматрала је ситуацију у основним и средњим школама коју је изазвао Закон о начину одређивања максималног броја запослених у јавном сектору.

На конференцији за медије Градског одбора ДС Ниш о овој теми говорила је Јелена Бартон, одборница у СО Палилула.

Са великим незадовољством Демократска странка констатује да је почела школска година а да неки чланови Закона нису довољно разјашњени, па су и сами директори школа у недоумици око његове примене.

Измене Закона усвојене су у Народној скупштини 1. августа, а примењиваће се од 12. октобра 2015. године. По члану 20. овог Закона све жене запослене у образовању и јавном сектору које су 12. октобра навршиле 60 година и шест месеци са најмање 15 година стажа, морају отићи у пензију. Тиме је нарушена родна равноправност, а повређене су и уставне одредбе. Овај члан треба да се примењује до 2018. године а циљ је да се смањи укупан број запослених на државном буџету.

Истовремено имамо изјаву министра Срђана Вербића да овај члан није обавезујући и да је женама остављена могућност избора.

Opširnije

Вести

ОСВЕТЛИМО НИШ, ОСВЕТЛИМО СРБИЈУ

Ниш, 29. августа 2015.

Демократска странка у Нишу је данас на платоу испред ТЦ Калча одржала акцију дељења летака поводом митинга који ће бити организован 12. септембра у 14 часова на тргу испред Калче. Демократе ће након митинга кренути у предизборну кампању.

“Демократска странка наставља са кампањом Осветли Србију, осветли Ниш и жели да покаже храброст и жељу да се заједно са свим незадовољним грађанима, а знамо да их има доста у целој Србији, даље бори за визију развијене Србије за нова радна места, против смањења плата и пензија, за бољи живот, за слободну Србију.

Сваком данас је јасно да у Србији није добро и да у Нишу никада није било горе. Зато се окупљамо, да јасно кажемо да нам је доста овакве Владе, доста нестручности, бахатости, незнања и све тежег живота, да желимо нормалну Србију.

Opširnije

Вести

Ниш: Споразум о сарадњи ДС и синдиката Слога

Ниш, 20. августа 2015. 

Градски одбор Демократске странке у Нишу је позвао на сарадњу све политичке организације, синдикате, невладине организације и све оне који су незадовољни нефункционишањем градске власти у Нишу, коју предводи Српска напредна странка. 

Неспособност актуелне власти је проузроковала дубоку кризу, која је град Ниш довела у најтежу ситуацију у последњих 50 година. Грађани и грађанке Ниша не памте овако неспособну власт: нема нових радних места, повећавају се цене струје, комуналне таксе, цена грејања, док се истовремено смањују зараде и пензије, отпуштају се запослени чиме се њихова егзистенција доводи у питање а истовремено се запошљавају страначки кадрови у јавном сектору који се финансира из средстава грађана. 

На јесен се најаваљују нова отпуштања, најпре у просвети, потом у здравству и јавној управи. Ово ће неминовно довести не само до урушавања институција од изузетног значаја за живот и рад не само у Нишу већ и у целој Србији, већ и до повећања броја незапослених, који се од почетка владавине Српске напредне странке константно увећава. 

Opširnije

Вести

Нишка власт се понаша бахато, функционери прекршили антикорупцијски закон

Ниш, 6. августа 2015. 

"Тројица високих нишких функционера су прекршила антикорупцијски закон и налазе се у сукобу интереса. Скупштина града треба да их смени на једној од следећих седница, али градска власт се у овом случају врло бахато понаша јер уопште не намерава да стави ово питање на дневни ред скупштине града не желећи да уопште поступи по тој препоруци која је обавезујућа", изјавила је Марина Дејановић, одборница Скупштине града Ниша. 

Она је навела да "иако Агенција за борбу против корупције није суд, њене одлуке су обавезујуће јер се тиме штити владавина права". 

"Градско руководство то не жели да уради из само себи знаних разлога јер, судећи по саопштењу од 3.8.2015, покушаће се смена само једног од поменутих функционера а то је већ селективна правда а не и законска правда. Када већ нису способни да решавају проблеме грађана, да омогуће младима посао уместо да одлазе из града, сматрамо да су дужни да бар поштују закон", поручила је Марина Дејановић. 

Opširnije

Вести

Нишке демократе о стању у здравству и сарадњи опозиционих странака

Ниш, 30. јула 2015. 

На конференцији за медије Демократске странке у Нишу, председник Градског одбора Миодраг Станковић говорио је о стању у здравству на територији Ниша и о Заједничкој декларацији о сарадњи опозиције.

Нишко здравство на "отпусној листи"

Демократска странка је још једном упозорила и опоменула актуелну власт да почне да ради посао који је преузела и да почне најзад да брине о грађанкама и грађанима Ниша. Као очигледно безнадежни случај, нишко здравство нашло се на отпусној листи оних који о њему треба да брину.

"Градска власт и даље брине само о себи, о својим функционерским додацима на плату, а оно што представља суштину, што представља живот грађана Ниша, је у све лошијем стању.

Здравство у Нишу брине не о хиљадама, не о стотинама хиљада, већ о најмање милион и по пацијената јер у Ниш и на лечење, али и на прегледе и рехабилитацију долазе пацијенти из читаве југоисточне Србије.

Opširnije

Адреса одбора

Демократа је

...оптимиста. Верује да за сваки проблем постоји решење, само ако се приступи на прави начин и уз добар план.