ИНФО

Вести

Град не брине о младима и њиховим потребама

Ниш, 18. јуна 2015. 

Демократска странка је на конференцији за медије изнела актуелне проблеме са којима се суочава Нишка Бања. Демократе истичу да је очигледно да Град не брине о младима и њиховим потребама, а то се види на примеру фудбалског клуба "Рудар" из Јелашнице, који већ три године нема терен за тренинге.

"Грађани имају највећа очекивања управо у вези са решавањем овог кључног проблема, и зато је највећи део наших напора усмерен ка стварању услова за отварање нових радних места, јер је то и задатак локалне самоуправе. У задњих десет година, општина се нашла у својеврсној изолацији и великом заостатку у односу на општине из непосредног окружења.

Дефинисани приоритети су настали из вишегодишњих нагомиланих проблема који нису решавани, а то су: изостанак иницијативе за доделу специјалног статуса општини Нишка Бања у односу на остале градске општине, неактивизам по питању израде Закона о бањама, непостојање радне групе за израду стратешких пројеката и неквалитетно презентовање општине у земљи и иностранству.

Локалне самоуправе ће бити у још већем проблему уколико не нађу начин да повећају своје приходе, јер ће се трансфери са виших нивоа власти све више смањивати, а самим тим и средства која се одвајају за одређене пројекте ће бити мања", рекао је Златан Живковић, председник Општинског одбора Демократске странке у Нишкој Бањи.

Платформом "Ниш заслужује боље" дефинисан је и Програм за развој општине Нишка Бања. Програмом су одређени циљеви и приоритети којима треба да се утиче на највећи проблем у општини, а то је незапосленост. У општини живи око 15.000 становника, а преко 30% радно способних грађана је незапослено.

Opširnije

Вести

Демократе Ниша представиле Програмску платформу ''Ниш заслужује боље''

Ниш, 11. јуна 2015. 

Градски одбор Демократске странке Ниш представио Програмску платформу "Ниш заслужује боље"

Демократе имају план за Ниш по мери Нишлија

Градски одбор Демократске странке у Нишу одржао је трибину у препуној сали Скупштине града на којој је представљена Програмска платформа "Ниш заслужује боље". Модератор трибине је био Миодраг Станковић, председник Градског одбора Демократске странке који је поздравио присутне и најавио госте из Београда, министре Владе у сенци Демократске странке, др Наду Драговић, министарку пољопривреде и заштите животне средине, и др Србољуба Антића, министра за финансије и монетарну политику.

- Програмска платформа "Ниш заслужује боље" на којој последњих месеци интензивно раде ресорни савети ДС у Нишу, представља документ у коме су идеје, пројекти и решења обједињени на једном месту и који ће извући Ниш из кризе у коју је запао. Овај документ мора да буде прихваћен и од стране грађанки и грађана Ниша и очекујем да не само вечерас, већ и наредних дана буде проширен предлозима и идејама које ће доћи управо од њих, управо од људи који желе да овај град буде много боље место за живот и рад, од људи који брину за будућност своје деце, истакао је први човек нишких демократа Миодраг Станковић, поздрављајући скуп.

Opširnije

Вести

Форум жена нишког ДС-а у борби против насиља над женама

Ниш, 11. јуна 2015. 

У нишком ДС-у одржана је Изборна скупштина Градског одбора Форума жена. За председницу је изабрана Јелена Бартон. Изабране су и чланице Савета овог тела. Насиље над женама као друштвени проблем биће једна од кључних тема којом ће се Форум жена бавити у свом раду.

"4-ог јуна одржана је Изборна скупштина Градског одбора Форума жена Демократске странке у Нишу. На Скупштини је једногласно изабрана председница и 15 чланица Савета. Теме којим ће се Форум жена бавити јесу унапређење положаја жена у свим сферама јавног и приватног живота, економско оснаживање жена, мобинг на послу, женско здравље и борба против насиља над женама. Путем акција и трибина промовисале смо и програме које се односе на женска питања, а циљ је да укажемо женама да нема модерног, развијеног друштва без равноправности полова. С обзиром на то да се налазимо у предизборној години имаћемо велики број едукација које се односе на вештину комуникације и јавни наступ", рекла је Јелена Бартон, председница Градског одбора Форума жена Демократске странке у Нишу.

Насиље над женама је све присутније. Насиље над женама је један од основних друштвених механизама којима се жене присиљавају да буду у подређеној позицији у односу на мушкарце. Насиље над женама је препрека у постизању једнакости, развитка и мира, а то је недопустиво уколико желимо да будемо део савременог, модерног и цивилизованог друштва. Насиље је нешто о чему треба јавно говорити и да се у медијима отворено прича о томе – поручују демократкиње.

Opširnije

Вести

Шта је власт урадила за грађане Ниша?

Ниш, 4. јуна 2015. 

Демократска странка је на конференцији за медије упутила критике градској власти на све израженијој централизацији и неактивизму око спровођења Акционог плана који је усвојен децембра 2014. године. Демократе истичу да се по питању реализације пројеката планираних за 2015. годину ништа не ради и да је све мање извесно да ће било који од планираних пројеката бити завршен до краја године.

"Шта је урадила градска власт за ових шест месеци? Како ће градска власт објаснити чињеницу да је имплементирала бизнис план Југоистока у Акциони план као његов саставни део од 1. јула? Југоисток неће имати статус пословне јединице јер се гаси и постојеће јединице постају јединице Београда. Тиме се порез на зараде сели у Београд", рекла је Марина Дејановић, одборница у Скупштини града и потпредседница Градског одбора Демократске странке у Нишу.

Акционим планом од 2015. до 2020. године власт је планирала 745 пројеката, а за 2015. годину 285 пројеката. Из буџета града предвиђено је издвајање 21 милијарде и 868 милиона динара и 8 милиона евра за реализацију 54 пројекта. Буџет града са кредитима износи око 11 милијарди динара. Потребно нам је 3 буџета за реализацију 54 пројеката. Где је осталих 690 пројеката? - питају демократе.

Opširnije

Вести

Нишки ДС позива на митинг у Крагујевцу

Ниш, 28. маја 2015. 

Демократска странка у Нишу је на конференцији за медије упутила позив свим грађанима да искажу своје незадовољство на митингу који ће бити одржан 30. маја у Крагујевцу.

"Митинг који је заказан за 30. мај у Крагујевцу симболичан је и важан из више разлога. Крагујевац је један од примера неспособости и бахатости садашње власти. На силу, противно вољи бирача исказаној на изборима 2012. године, власт у Крагујевцу су преузели неспособни, бахати, који уместо улагања у индустријске потенцијале овог града, обећавају Дизниленд и то као страну инвестицију. Крагујевац више не може да чека, ћути и трпи понижења. Демократска странка је стуб демократије и има обевезу да и данас буде стожер свим опцијама које се залажу за демократију, слободу говора и да се на цивилизован начин укаже на оно са чим се не слажу када је у питању политика садашње владе. ДС се залаже да сви медији имају право да питају шта их интересује а да због тога не буду санкционисани", рекао је Миодраг Станковић, председник Градског одбора Демократске странке у Нишу.

Још једном показујемо храброст и жељу да се заједно са свим незадовољним грађанима боримо за визију развијене Србије, за нова радна места, против смањења плата и пензија, за бољи живот и за слободну Србију — истичу демократе.

Opširnije

Адреса одбора

Демократа је

...искрени борац за социјалну правду. Свака неправда и свако угрожено право га одмах покрену на акцију. Његови суграђани сматрају га најбољим адвокатом својих интереса.