ИНФО

Вести

Хитна помоћ за нишку Хитну помоћ!

Ниш, 21. маја 2015. 

Демократска странка позива челнике актуелне градске власти да озбиљно схвате проблем који је задесио грађане Ниша. Проблем у ком се налази Хитна помоћ директно погађа грађане и могао би озбиљно да угрози функционисање ове установе здравствене заштите. Демократе позивају надлежне да се уозбиље и под хитно нађу решење за "мрак" у коме се град налази.

"Као оснивач ове, и других установа примарне здравствене заштите, градска локална самоуправа мора да изнађе и тренутно, али и системско, трајно решење како би Завод за хитну медицинску помоћ могао да неометано ради. Град Ниш мора да хитно сагледа горуће проблеме у нишком Заводу за хитну медицинску помоћ и одмах реагује, како Нишлије не би остале без здравствених услуга службе коју није могуће заменити ниједном другом, нити већину њихових интервенција одложити. Град Ниш има обавезу да ову установу не препусти пропасти.

Рачун нишке Хитне помоћи у овом тренутку је у блокади. Стоматолози ове установе једини у целом региону збрињавају и непокретне пацијенте уз помоћ мобилне опреме, и једини у оквиру државних установа раде 24 сата, не примају плате јер Фонд једноставно не издваја средства за њихове услуге, које они, упркос томе, и даље пружају јер не могу да изневере ни професију, ни своје пацијенте.

Спремачице у овој установи такође су 'на белом хлебу' јер и оне као и стоматолози спадају у такозване 'неуговорене' раднике, па се у питање доводи и основни ниво хигијене у овој угледној здравственој кући. Томе, услед блокаде рачуна, треба придружити немогућност куповине основних средстава за рад лекара и медицинског особља, па је набавка обичних рукавица за запослене у Хитној помоћи постала немогућа мисија", рекао је Миодраг Станковић, председник нишког ДС-а.

Opširnije

Вести

Демократска омладина поново на окупу

Ниш, 7. маја 2015. 

На седници Скупштине Клуба Демократске омладине, одржаној у уторак, 5.маја 2015.за председника је изабран Милош Нешић, док је тринаесторо младих добило места у сталном саставу Савета омладине. Тим поводом на данашњој конференцији за штампу Демократске странке говорили су Милош Нешић, новоизабрани председник Демократске омладине Ниша и Катарина Митровић, члан Савета овог тела.

Усвојени су принципи које млади унутар Демократске странке сматрају посебно важним за бољи живот младих Нишлија. То су: квалитетан систем информисања на свим нивоима и у свим областима, обезбеђивање остваривања права на једнаке шансе свим младима у друштву, унапређивање безбедности, чување и унапређивање здравља, подстицај омладинског предузетништва и самозапошљавања, подстицај мобилности и квалитетније образовање.

"Демократска омладина се окупила поново, онда када је, као некада давно, активизам младих био неопходан како би се зауставило даље пропадање града. Окупила нас је жеља да укажемо младим људима да морају пронаћи тај покретач у себи, да морају бити активни и друштвено одговорни" - изјавио је новоизабрани председник Милош Нешић.

Opširnije

Вести

Миодраг Станковић: Нема праве слободе без слободе медија

Ниш, 3. маја 2015. 

Обележавање Светског дана слободе медија ове године у граду протиче у атмосфери очекиваног и већ потпуно извесног затварања Нишке телевизије. Тамна је ноћ - то је у најкраћем медијска слика данашњег Ниша.

"Уз досад изведене „маневре“ у овој области, поткрепљене низом новоусвојених закона, то за Нишлије значи само једно – да све више остају без права на објективно информисање, да немају свој јутарњи ни културни програм, или да немају право да га изаберу, и да у свему зависе од центара моћи и власти.

Јер они одређују шта ће Ниш знати, а шта неће моћи да зна и сазна, бар не путем медија мимо интернета.

Демократска странка у Нишу, и ја као њен председник, остајемо на становишту да су конкуренција и право на информисање основа демократије и да грађани имају право да се информишу из више извора" - изјавио је Миодраг Станковић, председник нишких демократа.

У Београду се поводом гушења медијских слобода, гашења медија и цензуре још понеко и огласи, у Нишу и многим другим градовима такорећи нико. Не постоји, наиме, начин да се глас народа стварно чује, јер је све мање медија који би га пренели, наводи се у саопштењу.

Opširnije

Вести

Град мора да нађе решење за грађане, али и за Топлану

Ниш, 30. априла 2015. 

На данашњој конференцији за новинаре у Демократској странци на тему грејна сезона је прошла, проблеми остају говорили су Бојан Станковић, дипломирани машински инжењер – одговорни пројектант и извођач радова термотехнике - испред групе грађана и Миодраг Станковић председник Градског одбора Демократске странке.

Основне примедбе су превисоки рачуни, неквалитетна испорука топлотне енергије, хаваријски прекиди у снабдевању, ниске температуре у становима. Сво ово незадовољство кулиминирало је превелики број захтева за трајно искључење са система даљинског грејања где је приближно 100 зграда и преко 300 људи поднело захтев - изјавио је Бојан Станковић који је и сам међу њима.

Сваки учесник трајног Уговора какав је са Градском топланом, може се по Закону о облигационим односима раскинути. Према тумачењу наведеног закона ако се Градској топлани пошаље допис да физичко лице више не жели њихове услуге то аутоматски значи раскид уговора. У назнаци као разлог искључења са система даљинског грејања треба навести да немате финансијска средства за плаћање грејања и наравно квалитет грејања.

Бојан је још додао да грађани са правом траже да се цена за даљинско грејање одреди на почетку грејне сезоне и да та цена траје до краја грејне сезоне.Топлана је у функцији грађана, а нису грађани у функцији Топлане.

Према Закону о енергетици Топлана је у обавези да изврши појединачно потписивање Уговора између корисника и Градске топлане, да се уговори о одржавању које су потписали скупштине станара и Градска топлана раскину, повуку, јер кућни савети нису потрошачи топлотне енергије, већ су то власници станова. Из свега наведеног може се закључити да са повећањем цене даљинског грејања опада степен наплате рачуна, а уједно се повећава и број захтева за искључење - нагласио је Бојан Станковић.

Opširnije

Вести

Зашто нема инвестиција у Нишу?

Ниш, 16. априла 2015. 

Демократска странка истиче да је град Ниш један од најнеразвијенијих градова у Србији. У време кад је ДС био на власти отворене су фирме Yура, Шинвон, Бенетон… почео је пројекат Јохнсон Елецтриц, а у исто време реновирана је хала и стадион Чаир. За тренутну лошу ситуацију у граду оговорна је градска власт како кажу и ништа се не ради по питању изласка града из кризе у којој се налази.

“Шта је тренутна актуелна власт од 2012. године до данас урадила у Нишу што се тиче инвестиција? Одговор је једноставан. Ништа. Једино шта су урадили је то што су збрињавали своје кадрове у јавним предузећима. Сваки дан људи остају без посла, у Вагонки и Локомотиви око 500 људи је остало без посла. Ниш је индустријски град и без подизања индустрије нема бољитка овом граду. Тренутно 40.000 људи у Нишу се налази на евиденцији Националне службе за запошљавање“ – рекао је Дејан Чупић, координатор ресорног савета за привреду и финансије у Демократској странци у Нишу.

У демократској странци кажу да је град Ниш у великој конфузији и просто се не види начин како град може да реши проблем. Једини начин који градска власт види као решење проблема је узимање кредита. Кредити се узимају како би се измириле текуће потребе.

Opširnije

Адреса одбора

Демократа

...цени стручност, прецизност и професионалност. Није аљкав, нити склон јавашлуку.