ИНФО

Вести

ДС Ниш: 25 година у име промена

Ниш, 21. фебруара 2015. 

У оквиру обележавања 25 година постојања и рада Демократске странке, Градски одбор Демократске странке у Нишу организовао је штанд и разговор са грађанима.

На неколико локација активисти Демократске странке делили су летке и разговарали са суграђанима. Централна акција била је на платоу испред ТЦ Калча. Подршка коју су грађани Ниша дали овом јубилеју, али и ставовима и залагању Демократске странке, резултирала је како кажу нишке демократе, да у току само ове акције више од 10 људи попуни приступницу ДС.

"Демократска странка данас у Нишу има још једну активност којом обележава 25 година од обнављања рада. Ово је прилика да се подсетимо свега што је Демократска странка урадила, али исто тако и на оно што није урадила. Ово је подсећање на све оно значајно што смо урадили за Србију, за град Ниш, на борбу за демократију која још увек траје и борбу за бољи Ниш и бољу Србију!

Демократска странка у свом раду бележи и ствари које нису биле добре, и њих се треба подсетити. Јединствена је прилика да се припремимо за наредних 25 година у којима ДС пружа нови корак, буди наду код својих чланова, враћа поверење грађана, и показује се опет као боља, стручнија и паметнија алтернатива данашњој неспособној власти. Научили смо лекцију, сада идемо даље!", рекао је Миодраг Станковић, председник Градског одбора Демократске сранке у Нишу.

Opširnije

Вести

МИН Локомотива у стечај уместо у опоравак?

Ниш, 18. фебруара 2015. 

Демократска странка у Нишу најоштрије осуђује неспособност државе да своје законе усклади са животом, и уколико је потребно, а у случају нишке "МИН Локомотиве" је то једино решење, по хитном поступку донесе њихове неопходне измене и допуне, и тако ово предузеће скине са листе оних која неодложно морају у стечај, закључак је Градског одбора Демократске странке у Нишу на седници одржаној 17. фебруара 2015. године.

Тиме би се омогућио, сматрају нишке демократе, не само опстанак предузећа које има уговорене послове и на путу је да само изађе из незавидне ситуације у којој се нашло, већ и опстанак радника ове фабрике и њихових породица.

Доношење закона по хитном поступку није новина у раду актуелног Парламента, па би држава морала да изнађе начин да "МИН Локомотиву" спаси стечаја, пошто већ није уважила апеле градских челника који очигледно немају довољан утицај на своје страначке колеге у државним ресорима и органима.

Иако је нови састанак представника ресорних републичких тела и министарстава са градским челницима и представницима радника и руководства "МИН Локомотиве" заказан, изјава Драгана Стевановића, секретара Министарства привреде, у којој он изричито тврди да нема одустајања од стечаја за све који су се нашли на списку од 188 предузећа, јасно указује да ће се и ови преговори завршити фијаском. Самим тим и радници "МИН Локомотиве" наћи ће се и на једном другом списку — оном за народну кухињу. Отпремнине, наиме, неће трајати вечно, а инвестиције Ниш једноставно заобилазе.

Opširnije

Вести

Квалификационо такмичење Беседе у Зоранову част

Ниш, 12. фебруара 2015. 

Тема прес конференције била је такмичење у беседништву "Беседе у Зоранову част". Прве беседе организоване су у Кикинди 2006. године и од тада традиционално сваке године у градовима Србије одржавају се квалификациона такмичења у беседништву. Тема овогодишњег такмичења у беседништву је "Живот је оно што од њега направимо, и Србија је оно што од ње направимо". Финално такмичење биће одржано 12. марта у Београду.

"Зоран је првенствено веровао у младе, паметне и храбре људе, цивилизовану и модерну Србију. Из тог разлога, да се не заборави он, његова дела и визија, Демократска странка и Фондација др Зоран Ђинђић организују такмичење у беседништву — Беседе у Зоранову част.

Такмичења у беседништву су такмичарска и тематска. На беседништву ће говорити млади људи од 18 до 30 година. За њих је то част, али и могућност надограђивања реторичке способности у беседништву. Они говоре на одређену тему и могу изабрати област која највише одговара њиховим афинитетима. Беседе су посебна форма, па самим тим имају своје специфичности.

Зоран Ђинђић је извор неисцрпне енергије. Зоран је човек који је увек био испред свог времена. Демократска и европска Србија у коју је веровао и какву је створио, данас је став многих политичких партија, чак и оних који су некада били његови политички опоненти. То је доказ колико је Зоран велики, колико је јединствен, колико је размишљао о будућности и колико је био испред свог времена", рекла је Маја Веселић, чланица организационог одбора "Беседе у Зоранову част".

Opširnije

Вести

Нишке демократе траже хитну смену директора топлане

Ниш, 12. фебруара 2015. 

Демократска странка у Нишу захтева хитну смену директора Градске топлане Слободана Максимовића због неодговорног повећања рачуна за грејање при чему се примењују различити аршини у обрачунавању цене грејања, чиме се велики број грађана буквално дискриминише.

Оправдање да је поскупљење проузроковано повећањем цене гаса у тренутку када је светска цена енергената пала, и да су грађани дужни да плаћају казнене пенале на основу тога имају ли или немају сопствене калориметре, звучи благо речено смешно и никако не пружа објашњење за монополистичко понашање једног јавног градског предузећа.

Градоначелнику и већницима из редова Српске напредне странке поручујемо да су грађани егзистенцијално угрожени, да од исте власти трпе смањења плата и пензија уз истовремена повећања пореза, намета и дажбина и да грађани нису у служби топлане него обрнуто.

Због свега овога крајем јануара одржан је и скуп коме су присуствовали и оштећени грађани, и директор топлане, а у Демократску странку у Нишу свакодневно долазе Нишлије доносећи доказе о астрономским рачунима које нису у могућности да плате, али ни да схвате, јер није јасно да ли топлана обрачунава испоручену или утрошену енергију.

Opširnije

Вести

Нови кредити у предизборној години – инвестиција за убирање гласова

Ниш, 5. фебруара 2015. 

Тема конференције за медије Демократске странке у Нишу је предлог одлуке о задуживању града Ниша од две милијарде динара. Задуживање града Ниша је била тема политичара у претходне две и по године, са основном дефиницијом да је град Ниш презадужен град, да ће генерације и генерације враћати дугове, и да град Ниш никада неће узимати кредит. Сведоци смо данас да је спремљена одлука за седницу Скупштине града, да град Ниш подиже нови кредит у износу од две милијарде динара уз потврду републичког Министарства финансија да је град Ниш солвентан.

"Поставља се питање шта се то догађало у претходне две и по године на политичкој сцени Ниша и какве су поруке слате грађанима. Ради се о обичној манипулацији којом се жели да се девастира оно што је урађено у претходном мандату и да се покрије незнање и неспособност актуелне власти. Којом се логиком руководи актуелна власт? Политичка логика актуелне власти је да у предизборној години оптерећење града буде нула и да град Ниш располаже са преко милијарду буџетских средстава, које ће грађани Ниша отплаћивати наредних десет година. Грејс период од две године, са отплатом од десет, отвара простор владајућој коалицији да се сконцентрише на капиталне инвестиције и на инвестиције које ће донети гласове у 2016. години. Зашто у претходне две и по године није ништа урађено у граду Нишу?", упитао је Миодраг Радовић, потпредседник Градског одбора Демократске странке у Нишу и одборник у Скупштини града.

Opširnije

Адреса одбора

Демократа је

...поуздан. Кад обећа, он испуни. А у сваком случају, увек се јави и објасни шта се десило.