ИНФО

Вести

Демократе траже расписивање ванредних локалних избора

Ниш, 5. октобра 2017. 

На данашњи дан пре 17 година направљена је прекретница да Србија више није земља која је у отвореном сукобу са другим земљама. Али нажалост и даље немамо правну државу, немамо демократију, немамо независне медије поново се у власти окупљају они због којих се и десио 5. октобар. И ма колико се ова власт трудила да поништи тековине 5. октобра неће јој успети да икога убеди да то није историјски важан дан за Србију.

И после скоро шест година власти у Нишу, Српска напредна странка и даље не уме да води град, и даље се свађају око руководећих функција, јер сматрају да је то политички плен који не знају ни да поделе, а притом заборављају на оне због којих постоји тај њихов «политички плен», заборављају на грађане... Иако је Демократска странка указивала на пропусте у формирању Комисије која треба да спроведе процедуру избора 10 директора највећих јавних предузећа у Нишу, говорили смо да комисију треба саставити од уско стручних људи, а не страначких, међутим власт на челу са СНС је остала глува на све то и формирала страначку комисију преко које су желели да утичу на избор и постављење својих партијских директора... Очигледно је да ни то нису умели да ураде како треба, у току је велика унутар страначка борба за преузимање јавних предузећа.... Борба извршне и законодавне власти, односно борба Градског већа и Скупштине Града Ниша, јер је комисију изабрала Скуптина Града Ниша.

Ситуација у Нишу је јако лоша, сваког дана све више људи одлази из Ниша, све је мање запослених, то се јасно види кроз реализацију буџета Града, где су приходи од пореза на зараде од 2012 године из године у годину све мањи и мањи. У 2016. је приход од пореза на зараде био чак за 419 милиона динара мањи него у 2012. У 2017 је он још мањи. Од обећаних нових фирми и инвестиција нема ништа ни на видику.

Opširnije

Вести

Разговор са грађанима сваке среде у Градској управи

Ниш, 28. септембра 2017. 

Градски одбор Демократске странке се захваљује грађанима на изузетној посећености скупу који је одржан у суботу на амфитеатру нишавског кеја. Функционери ДС-а су изнели решења за проблеме грађана, али се такође у разговору са грађанима дошло до предлога и решења који ће бити предложени на Скупштини Града као и у Народној Скупштини Републике Србије. Демократска странка је управо и доказала да је најозбиљнија опозициона странка која брине о грађанима, јасно сагледава њихове проблеме и има јасан план и програм да се Србија извуче из кризе у којој се налази. Из Ниша се кренуло, јер знамо да су баш 90-их година промене почеле из Ниша.

Поред најављених скупова које је Демократска странка најавила да ће бити организовани широм Србије, Градски одбор Демократске странке у Нишу ће у наредном периоду организовати трибине у месним канцеларијама, како би се приближила грађанима Ниша.

Одборничка група Демократске странке ће организовати пријем грађана сваке среде од 12 до 15 часова, у канцеларији одборничке групе у Скупштини Града Ниша, у згради општине. Грађани ће на тај начин моћи да разговарају са одборницима Демократске странке, изнесу своје проблеме и предлоге, које ће одборници кроз одборничка питања и иницијативе проследити Скупштини Града. Канцеларија одборничке групе биће отворена средом од 12 до 15 часова, док су просторије Демократске странке отворене сваког радног дана за грађане који су заинтересовани.

Opširnije

Вести

Демократе са променама крећу из Ниша

Ниш, 19. септембра 2017. 

Нажалост, Србија и Ниш су доживели потпуни пад у задњих пет година. Већ пола деценије овај режим обмањује грађане Србије са лажним причама о невероватним успесима док земља све дубље тоне.

Од 2012. до данас Албанија је имала већи раст од 10 % а Србија стоји у месту са пола процента раста. И то је једина истина у вези са катастрофалном влашћу СНС.

Фабрике и фирме које су дошле у време Демократске странке се данас приказују као нове инвестиције, привреда стоји а незапослени у све већем броју одлазе заувек из Ниша.

За време власти Демократске странке у Нишу отворене су фабрике Јyра, Схинвон, Бенетон, низ малих и средњих предузећа уз запошљавање више од 5000 људи, направљени су први најтежи кораци за довођење фабрике Јохнсон Елецтриц, град је добио више нових булевара, Сомборски, Медијана, Ивана Милутиновића, реконструисани булевари Зорана Ђинђића, Димитрија Туцовића, Цара Константина, изграђено је 15 нових кружних токова, реконструисан фудбалски стадион, хала спортова, изграђен је комплекс отворених базена у Чаиру, изграђено и реконструисано 7 обданишта, 7 здравствених станица и још много, много тога.

Opširnije

Вести

Нишка власт наставља са неистинама

Ниш, 16. августа 2017.  

Нишка власт и даље покушава да неспособност свог руководства прикрије тако што ће за све оптуживати Демократску странку, иако је СНС са својим коалиционим партнерима већ шесту годину на власти у Нишу.

Последња у низу неистина је и та да је ДС крива за нереално високе износе пореза на имовину коју нишлије и нишлијке треба да плате за ову годину.

Тачно је да је у време вршења власти ДС 2011. године донет План детаљне регулације којим је и одређена територија на подручју села проглашена за градско грађевинско земљиште. То је тада учињено са намером да се и људима који живе на селу омогући легализација њихових објеката, као и да се омогући изградња одређених пословних објеката (попут објеката за прикупљање и прераду пољопривредних производа, угоститељских и туристичких објеката и сл).

Оно што није тачно и што градоначелник намерно не помиње је да цену квадратног метра за одређивање пореза на имовину за сваку годину доноси надлежни орган града Ниша.

Opširnije

Вести

У буџету нема прихода као резултат лошег планирања активности

Ниш, 7. јула 2017. 

Градска власт у Нишу усвојила је Одлуку о измени Одлуке о задуживању Града Ниша на седници Скупштине Града Ниша, којом се брише пројекат у улици Ивана Милутиновића. А с друге стране средства из кредита усмерена су на Јужни колектор, Чаирски колектор, водоснабдевања села Хум, Лозни калем, део за Виноградарски институт. Проблем је што у образложењу не стоји за које локације градска власт на челу са СНС за две године није успела да прибави грађевинске дозволе. У образложењу се не види због чега се тачно одустало од радних зона у улици Ивана Милутиновића. Да ли је због тога што је неки инвеститор одустао или је разлог нешто сасвим друго. Грађани Ниша треба да знају да се ради о новцу који је требало да се употреби за сређивање водоводне и канализационе мреже и прилазних путева у улици Ивана Милутиновића код Сточног трга у Нишу.

Дакле, из лошег планирања буџета, сада се прешло на лоше планирање активности.

Из завршног буџета за 2016. годину се види да је износ реализације кредита од планираних милијарду динара негде око 600 милиона динара. Немамо образложење како је потрошен тај новац. Видимо да у Нишу нема никаквих кранова, ништа се не гради у нашем граду, ништа се не ради. За шта се онда Град задужује?!

Град Ниш се тренутно налази у незавидној фискалној позицији. Град је на крају 2016. године каснио у плаћању својих обавеза у износу од око 3 милијарде динара, што представља више од трећине буџета, а рачун Града је у претходне три године готово непрекидно био изложен принудним наплатама.

Opširnije

Адреса одбора

Демократа

...воли да сазнаје нове ствари. Интересује га све што води напретку и бољим решењима проблема.