ИНФО

Вести

У интересу грађана је да се закон о јавном бележништву промени

Ниш, 12. децембра 2014. 

Демократска странка у Нишу је на конференцији за медије изразила наду да ће договор између адвоката у протесту и надлежног министарства имати позитиван епилог. Демократе очекују да ће до решења доћи пре свега због грађана, али и уопште адвокатуре која трпи монопол због увођења јавног бележништва.

"Све оно што се дешава последњих месеци указује да су зараде нотара енормне. То је у моменту када држава смањује плате и пензије недопустиво. Због штрајка адвоката, који траје већ дуже време, правосуђе је у стању колапса. Таква ситуација доводи до пролонгирања судских процеса, и управо суђења се одлажу због протеста адвоката који не раде због неиспуњења услова и увођења скандалозног Закона о јавним бележницима и сета закона који је то пратио. Ових дана трају интензивни преговори, сматрам да адвокатура неће одустати од својих захтева", рекао је Владимир Домазет, председник Политичког савета Градског одбора у Нишу и члан Главног одбора Демократске странке.

Интерес грађана за промену овог закона је такође велики, с обзиром да би измене које би ступиле на снагу 31. марта 2015. године, допринеле да грађани морају сваки свој акт оверавати код нотара по тарифама које су далеко веће него што је то био случај до сада – истичу нишке демократе.

(Извор: www.expres.rs

Opširnije

Вести

Вратити бесплатни превоз за најстарије

Ниш, 4. децембра 2014. 

Демократска странка у Нишу критиковала је на конференцији за медије градску власт и позвала је да врати бесплатни превоз за старије од 70 година, односно да се систем субвенционисања врати на претходно стање.

"Након смањења пензија, најстарији грађани Ниша, они са преко 70 година живота, доживели су још један удар на новчаник. Наиме, они ће, или бар највећи део њих, остати без бесплатног градског превоза. Добро се зна да људи стари 70 и више година не користе градски превоз због разоноде, већ за оно што им је неопходно – за одлазак код лекара, на пијацу или у посету породици. Пензионери добијају додатан трошак на већ смањене пензије. Ако не купе месечну карту од 1.000 динара, сваки одлазак код лекара коштаће их 120 динара више, колико је цена две карте, за одлазак и повратак. А на пијацу ће морати пешице", изјавио је члан ресорног савета за социјалну политику Градског одбора Демократске странке у Нишу Горан Врећо.

Демократска странка захтева да се систем субвенционисања врати на стање какво је било до краја новембра, то јест да се врати бесплатни превоз за старије од 70 година, ако не и да се та граница спусти на 65 година. На тај начин указало би се елементарно поштовање према суграђанима који су свој животни век провели у раду за бољитак града. А ако неко приговори да то није економски оправдано, упућујемо га да одговор потражи на другој страни, те да економску оправданост захтева од градских власти и Дирекције за јавни превоз, који су не тако давно ухваћени у намештању тендера за градски превоз.

Opširnije

Вести

Демократе Ниша о нарушеној безбедности

Ниш, 3. децембра 2014. 

Иако власт одбацује тезу о повратку духа 90-тих година прошлог века, са свим негативним појавама које су карактерисале ту декаду, све чешћи случајеви безумног насиља, нажалост, потврђују да нешто заиста није у реду. У последњих десет дана сведоци смо два свирепа напада у Нишу, којима је заједничко то да жртве ничим нису провоцирале своје нападаче. Људских жртава, срећом, није било, али ће бар један од нападнутих имати последице које ће га пратити читав живот.

Узрок пораста оваквих кривичних дела лежи у свеопштој кризи нашег друштва, због чега се и намеће идеја о "повратку деведесетих". Тим је важније да се нешто хитно предузме, јер брзо хапшење нападача није довољно ни да се жртве осете боље, нити да се грађани осете сигурнијим.

Ништа боље стање није ни у безбедности саобраћаја. Игнорисање проблема довело је до губитка још једног људског живота, на пешачком прелазу код Железничке станице. Смрт девојке јуна ове године на том месту убрзо је пала у заборав, па је на овој црној тачки у граду синоћ изгубљен још један живот.

Демократска странка предлаже да градска власт што пре формира Савет за безбедност! До тада и постојеће тело које брине о стању у граду у ванредним околностима може и мора да разговара о безбедности грађана. На крају крајева, град се и налази у ванредном стању више од две и по године.

Opširnije

Вести

Граду неопходна принудна управа

Ниш, 27. новембра 2014. 

Демократска странка је на конференцији за медије истакла да је ситуација у Нишу веома забрињавајућа. Неодговорно вођење градског буџета довело је до јако лоших економских, привредних и финанскијских показатеља.

"Што се тиче функционисања локалне самоуправе и пуњења буџета, карактеристика је да више од четири петине чине приходи буџета Републике, порези и бројни намети, а мање од једне петине представљају изворни приходи локалне самоуправе. За првих девет месеци ове године у градски буџет ушло је само 50 одсто планираних прихода", рекао је потпредседник Градског одбора Демократске странке у Нишу и одборник у Скупштини града Ниша Миодраг Радовић.

Демократе истичу да због лошег пуњења градске касе највише трпи социјала, где се потребе реализују од 20 до 40 одсто. Подсећају и да су смањене плате и пензије, а порез на имовину увећан од 50 до 350 одсто. Такође још се не отварају објекти попут Официрског дома, амбуланте у Нишкој Бањи и обданишта у насељу Никола Тесла, иако су објекти комплетно завршени.

"Потпуни неактивизам, непознавање функционисања локалне самоуправе, политичка, економска и привредна самоизолација је довела до тога да су приходи од продаје земљишта нула динара, док је накнада за уређивање грађевинског земљишта 20%. То што су изворни приходи града достигли тек петину оног што је планирано, указује на то да у Нишу нема нових радних места, нема инвестиција, као и то да нема инфраструктурне изградње.

Opširnije

Вести

Стварност је гора од статистике – пријави насиље!

Ниш, 25. новембра 2014. 

Демократска странка у Нишу одржала је акцију поводом Међународног дана борбе против насиља над женама.

Форум жена Градског одбора Демократске странке у Нишу огласио се поводом кампање "16 дана женског активизма" под слоганом "Стварност је гора од статистике – пријави насиље!".

Акција је одржана на платоу испред ТЦ "Калча", а чланице Форума жена, уз поделу летака, разговарале су са грађанкама Ниша о проблему насиља над женама. Акцији је присуствовала Гордана Чомић, председница Форума жена Демократске странке и народна посланица.

"Насиље у породици је забрањено, непоштовање жена је забрањено, и оно што ми као странка желимо јесте да разговарамо са свима у друштву, знали они за тај Закон или не. Да све нас научимо да се насилнику каже 'Срам те било!'. Са женом се разговара, жена се поштује, жена има своја права, своје слободе, и не може ниједна жена да заслужи батине. Саучешће у насиљу је ћутање о насиљу", изјавила је Гордана Чомић.

Повереница Форума жена Градског одбора Демократске странке у Нишу Јелена Бартон је поручила да је Демократска странка одувек радила на спречавању насиља у породици.

Opširnije

Адреса одбора

Демократа је

...поштен. Он у политици није због личне користи. Довољна награда му је што му људи верују и бирају га да их заступа у остваривању заједничких интереса.