ИНФО

Вести

Смањењем плата и пензија до већег сиромаштва у Нишу

Ниш, 30. октобра 2014. 

Демократска странка Ниша је на конференцији за медије оштро критиковала мере штедње које спроводи Влада Србије, јер сматра да то није прави одговор на економску кризу у којој се држава налази. Уместо такве штедње, демократе предлажу оштрије опорезивање богатих и рад на привлачењу нових инвеститора.

"Прошле су две и по године нове власти у Нишу. Наш град је све то време у привредном смислу на низбрдици, нема нових инвестиција, нема нових радних места. Поред таласа поскупљења, од пореза на имовину до боравка деце у вртићима, поред проблема које су грађани Ниша имали ових дана са неадекватним грејањем, Нишлијке и Нишлије је дочекала мера Владе Србије која је кренула са спровођењем штедње. Као и све мере до сада, и овде ће највећи терет понети грађани, тачније средњи слој, чији се положај непрестано урушава. А без средњег слоја, нема ни демократије.

Србија је пала за 14 места на листи држава по условима за пословање, па је сада на 91. месту. У образложењу Светске банке стоји да Србија није спровела најављене реформе у последње две године, а да је чак и отежала неке процедуре, попут преноса имовине. Две трећине земаља је спровело реформе оквира пословања, па су претекле Србију. Од земаља региона, гора је само Босна и Херцеговина", изјавио је председник Градског одбора Демократске странке у Нишу Миодраг Станковић.

Демократска странка сматра да терет штедње не треба пребацити на запослене, него на милионере којих у Србији има 20.000, као и кроз смањење броја непотребних саветника директора, њихових заменика и разних комисија у локалним самоуправама које су сваким даном све бројније.

"Такође сматрам да се против дефицита не треба борити смањењем расхода, већ повећањем буџетских прихода. А пракса у последње две и по године показала је да је, и поред повећања пореза, њихова наплата укупно мања. А након смањења плата и пензија биће још мања.

Opširnije

Вести

Шта се дешава са нишком депонијом?

Ниш, 23. октобра 2014. 

Проблем са одлагањем смећа није настао јуче већ се годинама одлагало са његовим решавањем. Градска власт са Демократском странком на челу кренула је 2010. године са решавањем овог проблема. И тада је као и сада постојао проблем финансија али је град имао подршку и помоћ Министарства за заштиту животне средине и тадашњег министра Оливера Дулића, док се данас ниједно министарство не бави проблемом заштите животне средине, поручено је на конференцији за медије у Градском одбору Демократске странке Ниш.

"2010. године је заједно са фондом за заштиту животне дефинисано тренутно стање и указано на опасности које прете од експлозије метана. Тада је и формирана мрежа од шест општина и града, које би користиле заједничку регионалну депонију. Договорено је заједничко улагање од 120 милиона динара, од којих је Министарство за заштиту животне средине дало половину новца, док остатак град Ниш још увек није обезбедио", рекао је Мића Јевтић, потпредседник Извршног одбора Градског одбора Демократске странке Ниш и члан Расорног савета за комуналну делатност.

"Тада је договорено да италијанска фирма крене са изградњом мини централе за производњу струје од метана и да се изгради рециклажни центар на самој депонији на Бубњу. Али је променом власти, прекинута санација сметлишта и ниво смећа подигнут за шест центиметара. Због тога је санитарна инспекција забранила депоновање смећа 25.12.2013. године. Тада се прибегло проширењу простора за одлагање и отварању петог сектора, па је одлука померена за 25.12.2014. године. Уколико би садашња власт и даље овако 'решавала проблем са смећем', за пар година би се депонија проширила до Белотинца", додао је Јевтић.

Opširnije

Вести

Мобинг - проблем савременог друштва!

 

Ниш, 20. октобра 2014. 

Иницијативни одбор Форума жена Градског одбора Демократске странке у Нишу је у суботу у сарадњи са Регионалним центром "Мобинг – Ниш", одржао трибину на тему "Мобинг – проблем савременог друштва".

Трибину је водила Маја Веселић испред Форума жена ДС Ниш а предавачи на тему мобинга били су: Александра Бартон, директорка Регионалног центра "Мобинг – Ниш", и проф. др психологије Весна Анђелковић. Из овог одбора ДС наводе да је важно знати шта је мобинг, како га препознати и како се заштитити.

"Доласком новог руководства Демократске странке у Нишу појавила се и иницијатива да се оформи једно тело у оквиру странке, као што је Форум жена. Важно је да Форум жена постоји унутар Демократске странке и да учествује у креирању саме политике странке. Политика представља сферу у којој је изразита диспропорција заступљености жена и мушкараца. Тренутно у скупштинским клупама седи 30% жена, али то закон прописује и обавезује. Када је реч о извршним телима и о експертским телима, као што су савети и комисије, нема ни 30% жена. У спровођењу родне равноправности јесте направљен помак, али то није довољно.

Мобинг представља начин комуникације у радном окружењу али је у основи неприхватљив, неетичан и своди се на психичко злостављање одређење особе, најчешће од стране шефа или некога ко је надређен. Мобинг је присутан у различитим пословним организацијама и институцијама а неки подаци указују на то да је у Србији највише испољен у државној управи и школству. На запосленом мобинг се манифестује у различитим формама, од константног и неоснованог критиковања, понижавања, преоптерећивања такве особе радним задацима који нису у складу са њеним описом посла и струком, игнорисања онога што говори, сталног прекидања у комуникацији, до отвореног вређања и кажњавања.

Opširnije

Вести

Решити проблем моста у насељу Никола Тесла

Ниш, Нишка Бања, 16. октобра 2014. 

Априлске и мајске поплаве донеле су мноштво проблема становништву насеља Никола Тесла. Због претње од изливања Кутинске реке и угрожавања око 2.000 домаћинстава срушен је мост у насељу Никола Тесла. Рушењем овог моста, отклоњена је опасност од изливања реке, али је истовремено створен нови, могуће, још већи проблем — упозорено је из Општинског одбора Демократске странке Нишка Бања.

"Рушењем овог моста прекинута је комуникација становника овог дела Србије са магистралним путним правцем Ниш-Зајечар и оно што је најважније за житеље са леве и десне обале Нишаве је то што им је онемогућен приступ и обрада пољопривредних имања и они сада морају да по десет и више километара преваљују како би до њих дошли, успут угрожавајући саобраћај својим пољопривредним машинама, а да не спомињем запослене са десне стране обале који до својих радних места на левој обали морају, такође, да путују и до двадесет километара", рекао је в.д. председника Општинског одбора ДС Нишка Бања Јован Јовановић.

"Претходних година проблем спречавања поплава решавала је градска општина Нишка Бања, тако што је рушила приступни пут са леве и десне стране моста. Затрпавањем пропуста по престанку опасности, мосту је поново враћана функција, а то наравно, није трајно решење а и сама инвестиција доста кошта. Житељи су самоиницијативно направили прилаз до реке и газећи је, прелазе са једне обале на другу. Међутим, јуче се тамо појавила грађевинска машина у намери да блокира овакав вид преласка", додао је Јовановић.

Opširnije

Вести

Забрињавајуће стање у школству

Ниш, 9. октобра 2014. 

Након протеста просветних радника одржаног прошлог четвртка због најављеног смањења плата, Градски одбор Демократске странке Ниш подржао је њихов протест.

Просветари су тада саопштили да штрајк организују због најављеног смањења плата у јавном сектору и траже да просветни радници буду изузети од тих мера.

"Демократска странка се противи оваквом смањењу плата запослених у образовању и даљем погоршавању његовог материјалног стања. Плате запослених у образовању су значајно мање у односу на остатак јавног сектора. Додатним смањењем плата смањиће се и издвајања самих наставника за стручна усавршавања, појавиће се и проблем финансирања превоза за наставнике који због услова у удаљеним школама путују сопственим превозом. Смањењем плата додатно ће се урушити и углед наставника и професора што неминовно доводи и до урушавања кредибилности самог образовног система", рекао је Саша Поповић, професор и члан ресорног Одбора за образовање ДС.

"И да су само плате проблем ситуација не би била тако алармантна. Проблеми су велики и на локалном нивоу. Финансирање капиталних пројеката је обустављено, а санације које имају хитности се одлажу у недоглед. Све због недостатка пара. Недавно смо имали сазнање да је у Крагујевцу започела пленидба имовине школа. Реална је опасност да на врата неке од нишких школа због нагомиланих дугова закуцају и судски извршитељи", упозорио је Поповић.

Opširnije

Адреса одбора

Демократа

...није тврдоглав. Пажљиво слуша аргументе и признаје грешке ако их почини.