ИНФО

Вести

Подршка адвокатима и студентима

Ниш, 2. октобра 2014. 

Градски одбор Демократске странке Ниш подржао је оправдане протесте адвоката и студената који се дешавају ових дана.

"Адвокати Србије су обуставили рад из протеста, пре свега због скандалозног закона о бележницима, који је донет у недељу, да би почео да се примењује већ у понедељак а који омогућава да 94 нотара, иако закон предвиђа да треба да их има најмање 100 да би могли да оснују комору, почну са радом тог понедељка, као претходница од укупно 300 нотара колико и цела Србија сме да има", изјавио је на конференцији за медије у Нишу Владимир Домазет, адвокат и члан Главног одбора ДС.

"Те људе поставља министар, својим актом и они имају један монопол над делом правосуђа и то делом од 30-40% послова адвоката, који су до сада преко 100 година обављали и никада нису били ускраћени за те послове. И сада адвокати немају ништа против бележника, али онако као што је то у цивилизованим земљама, да бележници буду ти који ће оверавати и уговоре и остала документа, али да наравно, да те уговоре и документа оверавају адвокати, као и до сада. Ради се о свим врстама уговора, тестаментима, уговорима о доживотном издржавању, чак је и уређење међа нотарима припало. Не само да је тиме дат монопол, без икаквог разлога су адвокати остављени без трећине својих послова, а и истовремено је то споредни део захтева адвоката.

Са друге стране, морамо да скренемо пажњу и на државу која ће у овој ситуацији имати значајан губитак прихода, јер судске таксе које су ишле на све ове овере, не иду више држави, већ нотарима који их наплаћују, а држави свега 20% ПДВ и то је једини приход који ће држава имати", додао је Домазет.

Opširnije

Вести

ДС Ниш: 800 дана неуспешне власти

Ниш, 25. септембра 2014. 

Демократска странка Ниша организовала је на платоу испред ТЦ "Калча" акцију разговора са грађанима изражавајући незадовољство радом актуелне градске власти.

"Данас смо изашли на улицу да питамо власт шта је урадила протеклих 800 дана!? Пре две и по године су обећавали да ће се за две године живети боље. Данас чујемо од исте те актуелне власти да ће се у наредне две године живети боље.

Грађане позивамо да сами оцене да ли се данас живи боље!? Да ли су плате и пензије веће или се најављује њихово смањење? Да ли су порези већи? Да ли има више нових радних места? Да ли се очекује да ће се у граду живети боље, иако су цене грејања веће, цене вртића, уколико су школе у блокади? Колико је град пун рупа и град у коме се ништа не ради, нити гради. Грађани треба да размисле да ли је обећање које је дато пре две и по године и испуњено и шта могу да очекују у наредне две године?", изјавио је одборник Скупштине града Ниша и потпредседник Градског одбора ДС Ниш Миодраг Радовић.

Opširnije

Вести

Нишке демократе оштро осуђују нападе на новинаре од стране СНС

Ниш, 22. септембра 2014. 

Демократска странка оштро осуђује вербалне нападе на новинаре од стране власти и сматра такву праксу за етички и политички неприхватљиву. Чести напади на новинаре од стране функционера СНС-а, кад год се неко из локалне власти не слаже са критичким писањем појединих медија, логично доводе до питања: шта следеће очекује Нишлије? Физички напади на новинаре? Зар је фунционерима СНС-а потребно указивати на важност медија за демократију, на право медија да критикују власт а не политичари на власти медије, као и то што се политичка култура напада на новинаре не може сматрати демократском? Очигледно да јесте.

Градска СНС Ниша се потпуно уклапа у манире врха те странке у односу према медијима. Априла месеца је врх СНС-а био незадовољан извештавањем државне телевизије о премијеру Александру Вучићу, маја су били незадовољни медијима због поплава, јуна су падале интернет странице због откривања плагираних доктората министра из редова СНС-а, док се ових дана на ТВ страницама са националном фреквенцијом отказују гледане политичке емисије. И увек исте оптужбе, и у врху СНС-а и на локалу, да неко стоји иза критичког писања медија о напредњачкој власти.

Opširnije

Вести

Решити проблем плављења дела општине Пантелеј

Ниш, 18. септембра 2014. 

Одборничка група Демократске странке у Скупштини општине Пантелеј истакла је на конференцији за медије у Нишу да проблем нерегулисаног одвода фекалне и кишне канализације задаје вишегодишње потешкоће грађанима ове нишке општине.

"Због канализације која је малог капацитета али и која није дорађивана последњих 40 година, на потезу од Књажевачке улице према Нишави, угрожено је више од 150 домаћинстава, занатске и трговинске радње, као и зграда Поште, који више пута годишње због тога трпе материјалну штету, а постоји и реална опасност од појаве заразе јер нема санитарног збрињавања после поплава, рекао је шеф одборничке групе ДС у Скупштини општине Пантелеј Бранислав Мишић.

"Користим ову прилику да иницирам брже решавање овог проблема јер поучен искуством из целе Србије ми ћемо на крају доживети да те воде од плавних, постану бујичне, а онда ће и штета постати још и већа", упозорио је шеф одборничке групе ДС.

Opširnije

Вести

Зашто нема народне кухиње у Нишу?

Ниш, 11. септембра 2014. 

Ни након више од две године градска власт у Нишу не успева да реши проблем Народне кухиње, показујући тако колико им је стало до најугроженијих грађана.

Број корисника Народне кухиње је од 9.000, колико је их било септембра 2012. године, пао на садашњих 2.500. То је постигнуто заоштравањем услова, по којима радно способни грађани немају више право на Народну кухињу. Но ни то није помогло градској власти да за време откако су на власти успоставе Народну кухињу и за вишеструко смањен број корисника. За више од две године, Народна кухиња функционисала је једва два и по месеца, изјавио је на конференцији за медије у Нишу Миодраг Станковић, в.д. председника Градског одбора ДС Ниш.

Намећу се два закључка: Први, или градска власт нема озбиљну намеру да помогне најугроженијима, па је и овај тендер само "куповање времена" или градска власт искрено жели да помогне најугроженијима, али не зна на који начин да то и реализује.

Opširnije

Адреса одбора

Демократа је

...поуздан. Кад обећа, он испуни. А у сваком случају, увек се јави и објасни шта се десило.