ИНФО

Вести

Алармантно стање у нишком образовању

Ниш, 04. септембра 2014. 

Након две године актуелне власти, њена незаинтересованост за проблем образовања може се изједначити са противљењем самом образовању грађана Србије, што је довело до штрајка просветних радника.

Непостојање предизборних обећања везаних за образовање потврђује чињеницу да случајно или намерно актуелна власт нема свест да је у рукама образовног система највећа одговорност за обликовање будућих генерација и будућности Србије. Не постоји успешна економија која се не наслања или на успешан образовни систем или на увоз образованих, а сведоци смо чињенице да Србија једино извози своје малобројне образоване грађане.

"Демократска странка разуме разлоге за штрајк и противи се сваком додатном погоршавању положаја просветних радника који су и овако у лошој материјалној ситуацији. Уместо да обезбеди инвестиције и привредни раст, неспособна власт одлучује да смањи плате целом јавном сектору укључујући и већ бедне плате просветних радника и тиме додатно уруши углед наставника и професора, а самим тим и дерогира образовни систем."

Opširnije

Вести

Миодраг Станковић: Привредна ситуација у граду веома лоша

Ниш, 28. августа 2014. 

Демократска странка у Нишу упутила је на конференцији за медије критику градској власти за изостанак интересовања за проналажење потенцијалних инвеститора и њиховим упознавањем са предностима куповине друштвених предузећа, која се налазе на списку за приватизацију.

Већ је трећа година мандата нове власти у Нишу. Наш град је, за то време, у привредном смислу потпуно замро. Нема нових инвестиција, нема нових радних места.

Поред таласа поскупљења, од пореза на имовину до боравка деце у вртићима. Септембар је месец када су грађани Ниша додатно оптерећени издацима за набавку огрева, спремање зимнице, опремање деце за нову школску годину. Поред свега тога, Нишлијке и Нишлије је дочекала и приватизација друштвених предузећа.

Покретање приватизације преосталих друштвених предузећа и предузећа у реструктурирању требало би да стави тачку на агонију у којој се већина тих фирми налази дуги низ година. 502 предузећа, од којих је више од 30 из Ниша, добиће нове, приватне власнике, или ће бити угашена. Постоји, међутим, велика опасност да многа од тих предузећа не добију шансу да преживе ако олако буду препуштена судбини.

Opširnije

Вести

Безбедност младих зависи од социо-економских услова живота

Ниш, 21. августа 2014. 

27 одсто незапослених у Нишу чине млади, а њихова безбедност зависи од социо-економских услова живота, речено је на редовној конференцији за новинаре у Градском одбору Демократске странке.

Социјална, економска и политичка безбедност младих људи била је тема редовне прес конференције у седишту ДС-а. У овој странци подржавају борбу против криминала, али истичу да је безбедност младих комплексна категорија која је утемељена на друштвеним и економским чиниоцима.

Не охрабрује податак да чак 16 % младих у нашем граду живи испод границе сиромаштва, што генерално угрожава њихову безбедност, речено је у седишту нишких демократа. 

Opširnije

Вести

Нишу треба Локални акциони план за младе

Ниш, 14. августа 2014. 

Ниш је један од малобројних градова који немају Локални акциони план за младе, кажу у Демократској странци у Нишу. Њиме би се истакли проблеми, али и начин и време њиховог решавања. Како тврде, нису задовољни ни положајем младих, као и начином обележавања Дана младих у Нишу.

Млади у Нишу су у веома лошем положају, сматрају у нишкој Демократској странци. Један од главних проблема, према њиховом мишљењу, је то што наш град нема акциони план за младе.

У нишкој Демократској странци нису задовољни ни обележавањем Дана младих.

Из ове странке такође кажу да у 2013. години од 11 пројеката за младе, извештаји нису поднети за 6, чија је укупна вредност 1.000.000 динара. 

Opširnije

Вести

У Медијани је било страначког запошљавања

Ниш, 07. августа 2014. 

У претходне две године у нишкој Општини Медијана било је запошљавања, а да се све то ради политичким путем потврђује и аудио-снимак из СНС-а, рекао је народни посланик ДС-а Душан Милисављевић.

Иако је на последњој седници Скупштине Медијане, одлазећи председник Небојша Крстић рекао да у последње две године у Општини није било нових запошљавања, Душан Милисављевић, који је уједно и одборник у Медијани, каже да то није тачно.

Наглашава да су нови службеници примљени преко комисија чији је број увећан.

- Под руководством ове већине у Медијани је направљено 9 комисија. Раније је био тај број за две трећине мањи и јасно је да су те комисије само место за удомљење страначких првака Српске напредне странке, који су лепили плакате, па сада морају да се збрину - рекао је Милисављевић.

Opširnije

Адреса одбора

Демократа је

...пристојан. Никада не вређа друге, без обзира на ситуацију у којој се нађе.