ИНФО

Вести

Нишки ДС изабрао нове функционере

Ниш, 30. јуна 2017. 

Након недавно одржаних унутарстраначких избора у Градском одбору Демократске странке у Нишу, на седници одржаној 29.06.2017. године изабрани су нови органи .

За секретара Градског одбора изабрана је Милена Костадиновић, мастер економиста, секретар одборничке групе Демократске странке у Скупштини Града Ниша, чланица Главног одбора Демократске странке. 

За потпредседнике Градског одбора изабрани су Радован Живковић, дипломирани економиста, Марина Дејановић, социолог и одборник СГ Ниш и проф. др Леонид Стоименов.

Председник Извршног одбора Градског одбора је Мића Јевтић, дипломирани инжењер машинства, који је и у протеклом периоду био на истој функцији.

За председника политичког савета изабран Владимир Домазет, адвокат и одборник у Скупштини града Ниша.

На истој седници формиран је иницијативни одбор форума пензионера, а за председницу овог форума изабрана је Драгица Ћирић Спасојевић, професор географије у пензији. 

Opširnije

Вести

Одржани избори у Нишком ДС-у

Ниш, 10. јуна 2017. 

У Демократској странци у Нишу, у суботу 10. јуна 2017. године, одржани су редовни избори за чланове Градског одбора, и председнике и чланове шест Општинских одбора. За Градски одбор ДС-а у Нишу изабрано је петнаест нових чланова.  

За председнике Општинских одбора у нишким општинама изабрани су Владимир Милошевић - општина Медијана, Јелена Бартон - општина Палилула, Дејан Марковић - општина Црвени крст и Милан Радуловић - општина Пантелеј. Као и Сања Миладиновић - општина Мерошина и Дарко Милошевић - општина Гаџин Хан. 

Излазност чланова странке, од укупног броја са правом гласа, била је седамдесет осам одсто. Гласање је било регуларно и протекло је у најбољем реду. 

Opširnije

Вести

Докле ће се повећавати број секретаријата и служби у Градској управи?

Ниш, 10. јуна 2017. 

Тенденција је да од онога раније што је било 11 управа и оно што је Демократска странка предлагала на седницама Скупштине Града и приликом измене Статута, да се укину Скупштине градских општина, да се укину комисије или бар смањи њихов број по општинама, у граду, заправо се повећава и број комисија и управа.

Сада имамо постављање јединствене Градске управе, са 17 секретаријата, који ће се бавити свим и свачим. Поред секретаријата имамо новофоррмираних 10 служби, што значи да наша Градска управа има 27 организационих јединица. Да ли мислите да неспособност оних који управљају градом, Градском управом може да се реши тако што ће се направити јединствена Градска управа, а онда исецкати секретаријате и службе? Мишљења смо да је то практично немогуће и да не само да се врши гомилање администрације, него и гомилање бирократског апарата са много корака између.

Образује се нови секретаријат за капиталне инвестиције који има надлежности потпуно исте као и Дирекција. КЛЕР, Јединица за управљање пројектима, Пројектни центар имају потпуно исти опис послова, а никад мање инвестиција у граду. Од једне дирекције, направили смо секретаријате који се бави потпуно истим пословима којима се бавила Дирекција.

Opširnije

Вести

Завршни рачун буџета Града Ниша за 2016. - ужасно лоше планирање са још лошијом реализацијом

Ниш, 9. јуна 2017. 

Завршни рачун буџета Града Ниша за 2016. годину карактерише ужасно лоше планирање са још лошијом реализацијом, уз три ребаланса буџета. Уз лошу реализацију, сваки следећи ребаланс је подразумевао увећање прихода. Са 12 милијарди се стигло на 12 милијарди и 900 милиона. Значи кроз три ребаланса буџета, за скоро милијарду динара су повећани приходи, а реализација је била мала. Оно што још карактерише буџет је слаба реализација у оном сегменту који подразумева креативност и ангажовање локалне самоуправе. Пре свега, приходи од имовине, добара и услуга, накнада и доприноса за уређење грађевинског земљишта и друго, односно све приходе где активизам локалне самоуправе долази до изражаја.

Ако погледамо порезе на доходак, добит и капиталне добитке које плаћају физичка лица, планирано је 4.727.500.000 динара, а реализовано 3.774.249.954 динара.

Порез на имовину, планирано милијарду и 900 милиона, реализовано милијарду и 90 милиона динара. Дакле, реализација у пакету са накнадама за коришћење грађевинског земљишта износи мало више од 50%.

Opširnije

Вести

Шта ће бити са Галеријом Савремене ликовне уметности у Нишу?

Ниш, 8. јуна 2017. 

Решењем Агенције за реституцију, Галерија Србија, у центру Ниша, биће враћена наследницима власника, како у документу стоји већ од 1. јуна 2017. године. Руководство Галерије и запослени у обавези су да испразне простор до овог датума. Галерија Савремене ликовне уметности у Нишу има изузетно богат фонд слика, графика и скулптура, 1500 уметничких дела, која се сада чувају у савремено опремљеном депоу.

Постоји и добро уређена радионица за рестаурацију слика. Настао је велики проблем, који далеко превазилази моћ ове установе културе, а очигледно и локалне самоуправе, града Ниша, да реши питање адекватног чувања вредних дела, насталих у претходних 40 година.

Opširnije

Адреса одбора

Демократа је

...поштен. Он у политици није због личне користи. Довољна награда му је што му људи верују и бирају га да их заступа у остваривању заједничких интереса.