ИНФО

Вести

Захтевамо смену директора ПУ Пчелица Ниш

Ниш, 17. децембра 2016. 

Градски одбор Демократске странке у Нишу покреће иницијативу за смену директора предшколске установе Пчелица и захтева да надлежни органи града и Управног одбора, у складу са својим надлежностима покрену процедуру за смену директора ПУ Пчелица у Нишу.

„Демократска странка у Нишу, захтева да се заустави даље наношење штете и рушење угледа града Ниша од стране директора ПУ Пчелица, господина Зорана Јонића.

Директор ПУ Пчелица, је у протеклом периоду несавесним пословањем, непоштовањем Закона и других прописа, сукобима са запосленима у ПУ Пчелица, као и кршењем моралних начела, нанео штету не само ПУ Пчелица, већ и граду Нишу, а што је најбитније, нанео је и и још увек наноси штету деци и родитељима деце која бораве у вртићима ПУ Пчелица.

Opširnije

Вести

Тајном расправом о буџету градска власт занемарила глас грађана и стручне јавности

Ниш, 14. децембра 2016.

Данас је одржана ванредна конференција Демократске странке и покрета Доста је било поводом одржавања тајне расправе на тему нацрта буџета града Ниша за 2017. годину. Јавност није обавештена о одржавању јавне расправе о буџету, а сам нацрт буџета стављен је на увид јавности тек данас у 10 сати, након почетка одржавања „јавне расправе“, на којој је учествовало десетак људи.

„Градска власт на челу са Српском напредном странком, наставља да обмањује јавност. Нажалост, наставља се континуитет лоше праксе нове, старе власти Српске напредне странке и њених коалиционих партнера. То се види на примеру да нема јавне расправе о буџету као најважнијем документу који Скупштина Града треба да усвоји. Јасно је да постоји централизација моћи. Сматрамо да је то недопустиво. Грађани Ниша морају да знају на који начин се њихов новац троши. Ово данас што се догодило, да је у Скупштини Града одржана тајна расправа, јесте повреда основних начела демократије. Предлажемо да се градска власт јавно извини грађанима Ниша и да организује јавну расправу већ у петак, као и да информише грађане где могу да се информишу о нацрту буџета града за 2017. На тај начин би се грађани, као и стручна јавност укључила у израду нацрта буџета. Недопустиво је да Ниш као универзитетски град, у коме има много стручњака, нема јавну расправу о буџету за 2017. годину. Очигледно да је градска власт нервозна. Очигледно да њима није важно шта грађани мисле. Нећемо се сложити с тим и оштро ћемо се супротставити томе.

Opširnije

Вести

Нови Статут Града - козметичке измене, не и реформске

Ниш, 12. децембра 2016. 

Ниш, 12. децембра 2016. 

Одборничка група Демократске странке поднела је 13 амандмана на предлог Одлуке о промени Статута Града Ниша. Овако предложен Статут има само козметичке измене, а не реформске. Шеф одборничке групе Демократске странке, Миодраг Станковић изјавио је да је укидање Скупштина градских општина, комисија, од суштинске важности за ефикасније и економичније функционисање Града и Градских општина. У времену када је град Ниш имао две општине: Ниш и Нишку Бању, то је имало смисла. Данас када град Ниш има пет општина, непотребно је и скупо да све општине плаћају по 115 одборника, који објективно немају о чему да расправљају и одлучују. Када се на то дода и постојање комисија при свакој општини, то јесте озбиљан финансијски терет. Неке градске општине, као што су Црвени Крст и Нишка Бања, осим председника комисије, плаћају и чланове комисија, односно радних тела. Поставља се питање које послове обављају комисије при општинама? Сматрамо да је постојање комисија сувишно и да је њихова једина улога збрињавање партијских послушника.

Opširnije

Вести

ГРАДСКА ВЛАСТ СМАЊУЈЕ БРОЈ НЕЗАПОСЛЕНИХ САМО НА ПАПИРУ

Ниш, 17. новембра 2016.

Градска власт у Нишу се претходних дана хвалила како се смањио број незапослених у Нишу, са 36000 на 30000 људи. То је на први поглед стварно добра вест и сви би требало да се радујемо, али чињенице говоре другачије.

Питамо актуелну власт, ако је било запошљавања, где је онда новац у буџету Града од пореза на зараде?

У извештају о извршењу буџета града Ниша за период јануар – јун 2016.год. приходи од пореза на зараде су остварени у износу 1.555.339.018 динара, за разлику од истог периода у 2013.години где су приходи од пореза на зараде били 1.750.814.007 дин.

Све ово нам говори да ако је било запошљавања онда је било и отпуштања, јер пара у буџету нема, као и да је велики број људи напустио наш Град и отишао ван земље.

Opširnije

Вести

Да ли новим Статутом градска власт жели да децентрализује обавезе или да створи нове функције?

Ниш, 10. новембра 2016.

Уопштено гледано, добро је да се приступа изменама одређених чланова Статута града, којима се прецизније дефинишу одређени послови и организација рада саме градске управе. Нажалост, за време вршења власти СНС, идеја формирања више градских управа у циљу подизања ефикасности рада, је прерасла у начин за удомљавање и поделу „плена“ од стране страначких функционера, намирење странака у подели власти и добро је да се на овај начин зауставља таква пракса. Остаје нада да се у оквиру те јединствене управе која се формира овим изменама, неће формирати већи број секретаријата у односу на број садашњих управа и да се иза овог у ствари не крије намера да се постави већи број секретара секретаријата него што сада има начелника управа.

Одборници Демократске странке су у складу са мишљењем Ресорних савета Градског одбора ДС, активно учествовали на јавној расправи поводом Нацрта одлуке о измени Статута Града Ниша.

Циљ сваке промене Статута треба да буде боље функционисање органа који сагласно својим надлежностима, треба да омогуће брже, квалитетније и ефикасније задовољавање потребе локалног становништва. Овај Нацрт само у извесној мери испуњава те услове док су поједине одредбе недовољно прецизне, чак и неприменљиве.

Opširnije

Адреса одбора

Демократа

...воли да сазнаје нове ствари. Интересује га све што води напретку и бољим решењима проблема.