ИНФО

Вести

Електронска евиденција – ново поскупљење услуга у „Пчелици“

Ниш, 6. новембра 2016. 

Надлежни у „Пчелици“ су одлучили да на вратима свих вртића у Нишу поставе електронски читач картица, помоћу кога ће деца, родитељи и сви запослени убудуће улазити и излазити. Званично образложење за овакав потез је да ће систем евиденције помоћу електронских картица побољшати безбедност деце у вртићима, и довести у ред пословање те установе: доласке на време запослених, као и број оброка за децу.

 Грађани који су се обратили ДС-у кажу да су у појединим вртићима родитељи на време обавештени о увођењу електронске евиденције, и да им је тада речено да ће картица коштати 120 динара. Међутим, у већини вртића родитељи су стављени пред свршен чин када им је уручена признаница са цифром од 220 динара коју треба да уплате да би добили картицу. Такође, постојеће савете родитеља – нико није питао за мишљење поводом увођења електронске евиденције.

Лоше стране овакве евиденције деце у вртићима су многобројне. Шта уколико неко заборави картицу на путу до вртића или је у неком тренутку изгуби? Да ли то значи да дете неће моћи да борави тог дана у објекту? Да ли ће дете чији је родитељ заборавио картицу, а ипак уђе у вртић (уз помоћ туђе картице) тога дана остати без оброка? Што је незамисливо!

Нишке демократе  упозоравају на то да електронска евиденција објективно представља још једно поскупљење услуга „Пчелице“, и отвара могућност за могуће злоупотребе. Још увек се није стишала афера око цена и услуга вртића које су наплаћиване више него што је законом одређено. Грађанима није објашњено ни зашто је рачун „Пчелице“ често у блокади, зашто дугује добављачима, зашто директор не измирује обавезе према запосленима за превоз, отпремнине и јубиларне награде. Већ, гле парадокса, сам тужи фирму којом руководи из истог разлога.

Уводи се нешто ново за потребе фирме а то плаћају грађани из већ танких џепова. У име родитеља чија су деца корисници услуга „Пчелице“, и свих грађана, захтевамо да знамо колико је новца потрошено на увођење новог система електронске евиденције. 

Opširnije

Вести

ОМОГУЋИТИ МИГРАНТИМА БОЉЕ УСЛОВЕ

Ниш, 3. новембра 2016. 

У Нову 2017. годину поред смањеног трансфера новца од пореза на зараде и смањења средстава намењених Јавним предузећима и установама којима је Град оснивач, функционери Града Ниша настављају да погнуте главе слушају налоге Владе Србије, уместо да јасно кажу да Дивљана није адекватно место за мигранте који долазе из Арапских земаља, људе који беже од рата и да је неопходно омогућити им боље услове за привремени боравак у Србији.

Ради се наиме о дечијем одмаралишту „Дивљана“, које ће од нове године примити 220 миграната из Арапских земаља.

Ко ће у целој овој причи сносити највећу штету?

- На првом месту таква одлука је лоша за мигранте којима није циљ да зимују у Србији, већ да што пре наставе пут даље. Питамо се какве услове има Дивљана за смештај миграната? Да ли има амбуланту, полицијску станицу, продавнице... 

- На другом месту је само одмаралиште Дивљана, у коју је град Ниш уложио велики новац у реновирање одмаралишта, како би деца похађала реакреативну наставу. 

Opširnije

Вести

Демократе захтевају оставку менаџмента Топлане

Ниш, 11. октобра 2016. 

Демократска странка је забринута зато што сматра да се град Ниш опасно приближава ивици колапса. Да пропаст нашег града није само теоријска могућност, јасно се види и на конкретном примеру у вези са нефункционисањем даљинског грејања.

Протеклих дана смо од надлежних могли чути да систем грејања није спреман за предстојећу грејну сезону. А то су Нишлије већ осетиле. Грађани који плаћају централно грејање смрзавају се у својим становима, а њихова деца у вртићима и школама. И док је крајње неизвесно да ли ће сезона грејања у Нишу почети на време, из нишке Топлане стижу изјаве да су грађани сами криви за такву ситуацију. Свако нормалан би се могао запитати како то грађани могу бити криви за неспособност политичара?

У демократији је уобичајено да народ критикује власт, али је у Србији ситуација окренута на главачке: политичари на власти критикују народ.

Градска власт је недавно на седници скупштине града донела одлуку да се Топлана додатно задужи са 200 милиона динара, како би санирала своја ранија дуговања.

Како да оценимо рад актуелне власти осим као системску неспособност за вођење градских послова!

Opširnije

Вести

Миодраг Станковић: „Демократска странка са новим председником креће у реформе“

Ниш, 01. октобра 2016. 

Након објаве резултата гласања да је нови председник Демократске странке Драган Шутановац, појавили су се непримерени коментари неких уважених чланова странке, оцењује Миодраг Станковић председник Градског одбора Нишког ДС-а.

„Драган Шутановац јесте борац за људска права, слободу говора, независне медије, европске вредности, једнаке шансе за све, пре свега за младе људе, такав је био кад сам га упознао пре више од десет година, а такав је и данас. То је потврдио на транспарентним демократским изборима, где је на отвореним дебатама јасно и конкретно заступао нови курс странке и предлоге решења за многа питања како унутар организације тако и у решавању нагомиланих проблема у држави“, нагласио је Станковић и додао, “ако је неком од кандидата, након избора за председника остала горчина и повређена сујета, то је прихватљиво и то треба да задржи за себе али није у реду да то своје незадовољство и велико разочарање исказује јавно на начин који није својствен и не приличи демократама.“

Opširnije

Вести

ФОРУМ ЖЕНА ДС НИШ: Старијима треба обезбедити сигурност

Ниш, 01. октобра 2016. 

Форум жена Демократске странке у Нишу, организовао је акцију испред ТЦ "Калча" у Нишу поводом Међународног дана старих људи.

Акцију Демократске странке су подржале жене из Социјалдемократске Уније и жене из Нове странке.

Међународни дан старијих особа, међународни дан посвећен старијим особама. Генерална скупштина Уједињених нација изгласала је 14. децембра 1990. Резолуцију 45/106, која је 1. октобра одредила као Међународни дан старијих особа.

Opširnije

Адреса одбора

Демократа је

...поштен. Он у политици није због личне користи. Довољна награда му је што му људи верују и бирају га да их заступа у остваривању заједничких интереса.